’s Werelds veiligste portefeuille voor cryptomunten

Het klinkt misschien vreemd, maar tot voor kort bestond er geen écht veilige manier om bitcoins te verhandelen. Met die wetenschap richtten drie vennoten NGRAVE op, waarbinnen ze een (hardware)oplossing ontwikkelden om ’s werelds veiligste portefeuille voor cryptomunten te creëren.
Afbeelding code

Cryptografie is zowel de grote sterkte als de achillespees van bitcoin. Meer specifiek gaat het om de de cryptografische ‘privésleutel’ van de blockchainrekening. Het is onmogelijk om deze te kraken met de computerkracht van vandaag – zelfs kwantumcomputers komen niet in de buurt. Het gevaar schuilt echter achter het feit dat die sleutel online gegenereerd wordt, waardoor hij ook gemakkelijk online kan gevonden worden. Als die sleutel echter simpelweg online kan gevonden worden, moet die niet langer geraden worden. Daardoor wisten hackers recent voor 150 miljoen dollar aan cryptomunten buit te maken bij KuCoin, een van ’s werelds meest veilige online platformen voor de uitwisseling van cryptomunten. Dat was geen unicum. Vorig jaar alleen al werd er nog 4.5 miljard dollar aan crypto gestolen. 

Ook het voormalige bedrijf van Xavier Hendrickx – een van de drie oprichters van NGRAVE – verloor in 2017 10 miljoen dollar door hacking?. In de nasleep van deze hack slaagde hij erin met andere ethische hackers een 500-tal projecten en meer dan 200 miljoen dollar te beschermen. 

Ultraveilig beheer 

‘Wat als er een oplossing kon ontwikkeld worden die het onmogelijk maakt de cryptorekening te kraken, door deze volledig offline te beheren en daarmee alle toegangswegen voor hackers uit te sluiten?’ Dat was de vraag die tot de oprichting van NGRAVE leidde. CEO en medeoprichter Ruben Merre: “Onze oplossing bestaat erin dat klanten zélf en offline hun privésleutel genereren. Op die manier kan de portefeuille ultraveilig beheerd worden, omdat niemand anders dan de eigenaar er zelf ooit bij kan. In de huidige digitale wereld is dat nooit het geval: Facebook beheert je identiteit, Google houdt je zoekopdrachten bij, je verricht je bankzaken online …Alle digitale activa die zogezegd van jou zijn, worden in realiteit beheerd door tussenpartijen. En voor wijzigingen moet je hun toestemming vragen. Denk maar aan het aanpassen van je Facebook-status. Of een nog veel frappanter voorbeeld is Griekenland anno 2015, toen mensen maximaal 60 EUR per dag konden pinnen via de bankautomaat. Onze bedoeling is dan ook mensen te empoweren écht eigenaar te zijn van wat van hen is, onder de slagzin start truly owning what is yours.” 

Ruben Merre
 “Onze oplossing biedt een in de hardware zelf gegenereerde privésleutel die nooit online wordt blootgesteld, zodat deze nooit kan gevonden worden door hackers.” 
Ruben Merre
CEO NGRAVE

Wat als-vraag stellen 

Ruben: “Concreet biedt onze oplossing een in de hardware zelf gegenereerde privésleutel die nooit online wordt blootgesteld, zodat deze nooit kan gevonden worden. Je kan je rekeningen in real-time bekijken, transacties ontvangen en tekenen. Kortom, alles wat je portefeuille moet kunnen. Bovendien is NGRAVE’s oplossing in alle opzichten een end-to-end-product. Stel bijvoorbeeld dat je je toestel verliest, dan hebben wij hiervoor een tweede product als back-up voorzien. Door steeds de vraag ‘Wat als?’ te stellen kwamen we tot innovatieve oplossingen voor verschillende problemen die tot op vandaag de hele cryptoindustrie teisteren. Vorig jaar bijvoorbeeld stierf de CEO van een online platform, en met hem de private key, waardoor duizenden mensen nooit meer aan hun rekeningen konden aangezien deze centraal werden beheerd.”  

Hulp van vermaarde cryptograaf 

Om de ontwikkeling van onze Ngrave Zero  mogelijk te maken, verwees VLAIO bedrijfsadviseur Matthias Marescaux NGRAVE door naar Imec. In die vroege fase van het project had het team een zeer beperkt prototype. Toch werden ze - voornamelijk op basis van hun duidelijke visie en uitgewerkte aanpak - opgepikt voor het imec.istart programma. 

“Ngrave is een beloftevolle pionier in het domein van crypto security met een sterk managementteam”, vertelt Kris Mertens, Venture Acceleration Manager bij imec.istart. Het Ngrave ecosysteem biedt de belegger in cryptomunten optimaal vrijwaring tegen online hackers. We zijn dan ook trots dat we hier een steentje hebben kunnen toe bijdragen via het imec.istart acceleratie programma waarin we hen via ons intensief coaching traject hebben zien evolueren in de productontwikkeling en het ondernemerschap.” 

“Die coaching heeft hen zeker geholpen hun technologie verder op punt te zetten en go-to-market te maken”, vertelt VLAIO-bedrijfsadviseur Matthias Marescaux. “Daarnaast werd het team ook gematcht met COSIC (Computer Security and Industrial Cryptography), een wereldwijd gerenommeerde Imec-onderzoeksgroep onder leiding van de vermaarde cryptograaf en cryptoanalist Bart Preneel. Die hebben hen geholpen bij het finetunen van hun product. Ten slotte heb ik hen begeleid bij de aanvraag van hun ontwikkelingsdossier.”  

Vandaag staat NGRAVE volledig op eigen benen en zijn de drie vennoten bezig de wereld te veroveren: hun product is intussen al in 72 landen verkocht. Met EAL-7 hebben ze bovendien het wereldwijd hoogst mogelijke veiligheidscertificaat binnengehaald, waardoor hun wallet ook officieel het veiligst denkbare product is. 

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.