Procesonderdelen printen met hoge precisie

Het Limburgse Tenco-DDM focust met 3D-printing sinds de start in 2012 op een hoge precisie en een kwalitatieve nabewerking. Want wat uit de printer komt, is niet af. Denk daarbij aan lakken of het aanbrengen van technische coatings zoals EMC-shielding. Tenco-DDM mikt dan ook niet alleen op het pure prototyping, maar kijkt naar het ruimere proces. Dat gaat van een slim design dat afgestemd is op de technologie, tot de productie van kleine series.
3D print

3D-printing versus Additive Manufacturing

Veel bedrijven experimenteren wel eens met 3D-printing. Vaak echter komt het resultaat niet aan de verwachtingen tegemoet. Gevolg:  de plannen gaan voor enkele jaren terug in de koelkast. Jammer, want industriële printers met een hoge precisie leveren resultaten van een kwaliteit die vele malen hoger is dan die van een goedkope FDM-printer.

Tom Castermans, bestuurder bij Tenco-DDM, legt het onderscheid tussen 3D-printing en Additive Manufacturing (AM) uit: “3D-printing is geschikt voor snelle prototyping en kan met goedkopere printtechnologie, terwijl AM bedoeld is voor de productie van betrouwbare onderdelen en berust op hoogtechnologische, industriële printers.”

Lichter, robuuster, ergonomischer 

Additive Manufacturing is een maaktechnologie, net zoals draaien, frezen, spuitgieten, enz. AM vervangt de klassieke technieken natuurlijk niet, maar biedt een grote meerwaarde als het oplossingsgericht ingezet wordt. Dat is dan vaak in combinatie met andere technieken, afhankelijk van welke het meest geschikt is voor de specifieke toepassing.
“Projecten waarbij volledige structuren in één geheel geprint worden, zoals boten, zijn mooie show cases”, vertelt Tom. “In een ruimere industriële context, zijn er echter creatievere toepassingen mogelijk, waarbij de technologie zelf ondergeschikt is aan de oplossing. Zo opent AM perspectieven om processen te verbeteren.”

Een mooi voorbeeld daarvan is het plaatsingsproces van bumpers bij VDL Nedcar (fabrikant van bussen en vrachtwagens). “Tenco-DDM ontwierp een redesign van de bestaande tool en maakte die met behulp van AM lichter, robuuster en meer ergonomisch. Het resultaat is dat de operatoren er niet meer tegenop kijken om de – vroeger zware en onhandige –  tool ook effectief te gebruiken zoals het hoort. De kwaliteit van het geleverde werk is nu beter en de tool moet minder vaak in onderhoud voor kalibratie. De grote winsten zitten dus in de toepassing van de technologie in functie van de probleemstelling”, aldus Tom.

Tom Castermans
Wij zoeken geen klanten die uitsluitend een prototype willen printen. We benaderen ‘probleemeigenaars’ pro-actief en rijken hen oplossingen aan. De technologie is daarbij ondergeschikt.
Tom Castermans
Bestuurder bij Tenco-DDM

Verkenning van nieuwe markten

De AM-expertise van Tenco-DDM in de serieproductie van onderdelen met een hoge nauwkeurigheid en superieure oppervlaktekwaliteit, kwam in 2018 op de radar van Henkel-Loctite. Ze werden meteen ‘3D Technology Partner’. 

Tom: “Nu werkt Tenco-DDM mee aan de ontwikkeling van de meest innovatieve materialen. Op die manier komen de materiaalkennis en de ervaringen met de uitdagingen op de productievloer samen. En dat is een katalysator voor innovatie!”

Yves Ozog
“Tenco-DDM houdt continu de radar open. Op die manier differentiëren ze verder in de markt en bieden ze meerwaarde voor klanten en voor zichzelf.”
Yves Ozog
Bedrijfsadviseur.

Nieuwe materialen, precisie en hoogstaande nabewerking komen ook samen in AM-toepassingen in de life sciences. Dat is een nieuwe markt die Tenco-DDM met de hulp van VLAIO betreedt. Dit traject startte met een CrossRoads2-haalbaarheidsstudie en een kmo-groeisubsidie, met het advies van bedrijfsadviseur Yves Ozog.

“Ondank het feit dat Tenco-DDM met hoogtechnologische zaken bezig is en een stabiele core business heeft, houden ze toch continu de radar open. Op die manier differentiëren ze verder in de markt en bieden ze meerwaarde voor klanten en voor zichzelf.”, vertelt Yves.
Het succes van Tenco-DDM zit dus niet in hun technologie an sich, maar in de manier waarop ze die inzetten om meerwaarde te creëren. 

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.