Op stok bij Poule en Poulette

Poule en Poulette is een uniek concept waar de kwaliteitskip centraal staat. Met advies van FINMIX op zak financiert de keten haar snelle groeiplannen. We hebben een gesprek met zaakvoerder Inne Vangeel.

Kip staat centraal

Poule & Poulette is een single productconcept waar kip centraal staat. We bieden onze kipgerechten zowel aan in onze traiteurwinkels als in onze restaurants. Ook kan je van thuis uit bestellen via de leveringsdienst Deliveroo. We zijn innovatief omdat we voor een horecaconcept vrij vroeg dachten aan multipliceren. In België gebeurt ketenvorming nog niet zo vaak hoewel dat nu lijkt te veranderen.

Kwaliteitskippen van Belgische kweker

Elke dag maken we er een uitdaging van om de best mogelijke en meest verantwoorde kip te vinden. Hiervoor werken we samen met Poulet Pur, een kwalitatief kippenlabel bij een Belgische kweker. Als gevolg van de dioxinecrisis uit 1999, is België namelijk een van de strengste landen in alles wat traceerbaarheid en gezondheid van kippen betreft. Ook ecologisch gezien is het veel interessanter om iets dichtbij te halen dan bijvoorbeeld uit China of Brazilië. 

lekkere kip aan 't spit

Centen gezocht voor oprichting keten

Als je snel wil groeien, heb je veel geld nodig. En dat is een probleem. De banken zijn meegegaan tot een bepaald niveau, maar toen we meer eigen vermogen moesten voorzien om de risico’s af te dekken liepen we vast. We wilden niet wachten op onze organische groei omdat het concept bedoeld was om te multipliceren. Inmiddels hadden we ook al eens de bal volledig misgeslagen waardoor we een vestiging moesten sluiten. Dat heeft voor verliezen gezorgd en onze eigen reserves waren op. 
 

Poule & Poulette 'op stok'

Via UNIZO naar FINMIX 

We moesten dus creatief nadenken hoe we aan het nodige kapitaal zouden geraken. Op een lunch georganiseerd door UNIZO hebben we ons geïnformeerd en viel de naam 'FINMIX'. Zo hebben we de mogelijkheid gekregen om ons project voor te stellen aan de FINMIX-experten. De voorbereiding van die presentatie heeft de aanzet gegeven om uit te klaren hoe we alles het best zouden aanpakken. Op basis van de ervaring met FINMIX besloten we om enerzijds bij PMV te gaan informeren en anderzijds zelf verder op zoek te gaan naar een investeerder. 

Poule & Poulette

FINMIX triggert doordacht bedrijfsplan

Als je beslist te gaan pitchen moet je zien dat je een coherent verhaal kan brengen. Daarvoor moet je boven je dagelijkse bedrijfsvoering uitstijgen: Wat zijn onze plannen? Waar willen we naartoe? Wat voor fondsen hebben we daarvoor nodig. Dit proces was voor ons een zeer goede, verplichte oefening. We hielden er een afgewerkt business- en financieel plan aan over.

De deelname aan het panel was interessant door de aanwezigheid van diverse financiële profielen die ons een spiegel voor hielden, niet op één domein maar vanuit verschillende benaderingspunten. Er waren onder andere vertegenwoordigers van banken, crowdfunding, private risicokapitaalverschaffers en PMV et cetera. 

Het panel raadde ons aan om toch eerst ons eigen vermogen aan te dikken, en pas dan aan te kloppen bij PMV en bij een private equity speler te proberen. Maar we konden alvast beginnen met een business angel of kleine investeerder.

zaakvoerders Poule&Poulette

Hard groeien met nieuwe filialen

Onze toekomstplannen wijken niet af van ons beginidee. We willen heel hard groeien, eerst in Vlaanderen en dan in Nederland. Wallonië is misschien ook een optie, maar dat moeten we nog bekijken. Momenteel hebben we vier filialen in Antwerpen, eentje in Gent en eentje in Brussel. Binnenkort komt een zevende, nieuw filiaal op Place Jourdan in Brussel.

 

Op zoek naar financiering?

Wat indien bankfinanciering alleen niet volstaat? Leg je plan voor aan een panel van financieringsexperten. Met FINMIX richten we ons tot ondernemingen met innovatieve uitdagingen, stevige groeiambities of overnameplannen die op zoek zijn naar bedrijfsfinanciering. 

Poule & Poulette kreeg ook overheidssteun via een kmo-groeisubsidie. Deze is bedoeld voor kmo's die een ambitieuze groeisprong willen realiseren. Dankzij deze financiële steun kunnen ze de nodige kennis verwerven.