Myey's droom startte met een boon

Myey Moens volgde de liefde naar België en richtte hier Theo & Brom op. Deze micro-onderneming creëert artisanale, Belgisch-Filipijnse 'Tableya'.
Myey Moens en haar partner

De liefde volgen naar België

Myey Moens is geboren in de Verenigde Staten, maar leefde in de Filippijnen vooraleer vorig jaar naar België te verhuizen met grote liefde Matthias, waarmee ze nu getrouwd is. Na het behalen van een bachelor in 'Organizational Communication' in 2007, startte ze haar eerste zaak: internetmarketing voor een wereldwijd merk voor huidverzorging vanuit de Verenigde Staten.

Myey Moens

Ik droomde van de mogelijkheid om verschillende tradities en elementen uit mijn leven en cultuur te verbinden met elkaar. Bij mij zijn dit kenmerken uit mijn land van herkomst en mijn nieuwe thuis, België. Bij toeval werd dit chocolade, zo startte mijn ondernemersidee.

Myey Moens
zaakvoerster Theo & Brom

Het beste van twee werelden combineren

In België ontstond het idee om de twee culturen te combineren en creëerde ze een product dat het beste van deze twee werelden met elkaar verbindt. Zo ontstaat de Belgische Tableya: een fijn gearomatiseerd chocoladeproduct gemaakt met Filipijnse cacaobonen en afgewerkt met Belgisch ambachtelijk vakmanschap. 

Myey Moens in haar chocoladezaak

Belgische chocolade met Filipijnse cacao

Met dit briljante idee in gedachten, registreerde Myey haar bedrijf, Theo & Brom in 2018. Aangezien België wereldwijd erkend wordt voor haar artisanale chocolade en de Filippijnen een opkomende markt is voor de productie van cacaobonen, voelde dit aan als de perfecte combinatie. Na de registratie werd Myey lid van de 'Social Club van Gent' en huurde ze een kleine co-working ruimte om haar netwerk uit te breiden en nieuwe mensen te leren kennen. 

Op zoek naar een chocolatier

Ondanks haar motivatie en gedrevenheid had Myey verschillende uitdagingen. De moeilijkste uitdaging was het vinden van een goede chocolatier om de Tableya’s te produceren. Myey contacteerde meerdere chocolatiers, maar klopte telkens op een gesloten deur. 

Talloze keren werd ik afgewezen bij bijna elke chocolatier die ik kon vinden in België. Dat weerhield me echter niet om blijven te geloven in mijn droom tot iemand me een positief antwoord gaf.

Myey Moens
Myey Moens
zaakvoerster Theo & Brom

Op zoek naar informatie en financiën

Uiteindelijk vond ze een bekende cacao-consultant die interesse had. 

Myey vond bij de oprichting van haar zaak vooral informatie in het Nederlands, een taal die ze nog niet volledig machtig is. Daarnaast had ze ook financiële middelen nodig voor de productie en om haar producten op de markt te brengen. Ze organiseerde zelf een succesvolle crowdfunding campagne, maar het bedrag was onvoldoende om haar activiteit verder te ontwikkelen en voor een gezonde cashflow. 

Chocoladeproducten van Theo & Brom

microStart geeft advies en krediet

Dankzij Racso, een Filipijnse artiest, kwam ze in contact met microStart. Myey deed een kredietaanvraag en kreeg een afspraak bij adviseur Sarah om haar plannen te analyseren. Myey had een goed project, maar haar aanvraag moest nog verder onderbouwd worden. Bij de eerste poging werd de aanvraag geweigerd, bij een tweede poging stond het project volledig op punt. Myey kreeg ook twee coaches die haar advies gaven rond marketing, bedrijfsbeheer en het ondernemersplan. 

Myey Moens

Deze Tableya’s komen voort uit doorzettingsvermogen. Terwijl alle geweldige dingen starten vanuit een droom, startte die van mij met een boon!

Myey Moens
zaakvoerster Theo & Brom

Blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden

Myey is bijzonder vindingrijk en blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Recent werd ze geselecteerd voor het 'Start-It' @ KBC programma, het grootste accelerator programma voor starters in België dat heel wat beloftevolle jonge ondernemers ondersteunt. Daarnaast was Myey ook één van de genomineerden voor de 'micro-ondernemer van het jaar' awards (MEY-awards) in de categorie vrouwelijke onderneemsters. 

 

Krijg ook begeleiding van microStart

microStart is de toonaangevende microfinancieringsinstelling in België en geeft gratis begeleiding en microkredieten aan ondernemers die hun activiteit willen opstarten of ontwikkelen. microStart is lid van het Youth Business Europe programma, een regionaal initiatief met ondersteuning van Citi Foundation voor startende ondernemers.