Migraine? De slimme contactlens van Azalea Vision biedt een oplossing

De slimme contactlens van start-up Azalea Vision kan dankzij de ingebouwde technologie binnenkomend licht filteren. Hiermee werkt Azalea Vision aan een oplossing voor patiënten met bepaalde oogaandoeningen en patiënten met aandoeningen gerelateerd aan lichtgevoeligheid, zoals migraine.
© Azalea Vision

Kunstmatige iris 

Onderzoekscentrum Imec en de Universiteit van Gent werkten de voorbije 5 jaar aan een slimme contactlens die licht kan filteren en zo als kunstmatige iris optreedt. In juli 2021 werd de spin-off Azalea Vision opgericht. 

Azalea Vision ontwikkelt technologie die in een contactlens geplaatst wordt. Het gaat om een sensorgestuurd platform met vloeibare kristallen die reageren op de hoeveelheid licht in de omgeving. Het resultaat? Een contactlens die niet alleen het zicht verbetert, maar de rol van de iris overneemt en licht kan filteren. Binnen enkele milliseconden reageert de lens op elke hoeveelheid of elk type licht. Ook worden schadelijke uv-stralen geblokkeerd voor ze de lens bereiken. Zo wordt vroegtijdig cataract voorkomen. Patiënten kunnen de lens aanpassen aan de evolutie van hun symptomen.

Kleine lens, grote impact

De slimme contactlens van Azalea Vision komt twee groepen patiënten ten goede. Enerzijds patiënten die lijden aan bepaalde oogaandoeningen, zoals onvoldoende pigment in het oog of het ontbreken van een iris. Anderzijds patiënten die geen oogaandoening hebben, maar wel lijden aan aandoeningen gerelateerd aan lichtgevoeligheid zoals migraine. 

Volgens CEO Enrique Vega zullen alleen al in Europa, de VS en Japan 2 miljoen patiënten baat hebben bij de intelligente contactlens van Azalea Vision. Wereldwijd kunnen dat er meer dan 25 miljoen zijn. 

 

1,8 miljoen euro innovatiesteun 

Om de contactlens verder te ontwikkelen tot een veilig en schaalbaar product heeft Azalea Vision 8 miljoen euro opgehaald. 1,8 miljoen euro daarvan werd toegekend door VLAIO via een onderzoeksproject. Eerder kreeg CTO Andrés Vásquez Quintero een innovatiemandaat van VLAIO voor de ontwikkeling van de slimme lens.