Kantoor van de toekomst

Het nieuwe werken, we hebben er allemaal al van gehoord. Van energiebesparende oplossingen en duurzaamheid ook. Robin Bruninx combineert deze drie en bouwt het duurzaamste kantoor van Europa. Mét veel aandacht voor het welzijn van zijn werknemers.
encon bedrijf in aanbouw
Encon bedrijfsgebouw Infinity in aanbouw

Oneindige duurzaamheid

Een afspraak vastleggen met Robin Bruninx, CEO van Encon, is geen sinecure. De man leeft zoals hij praat: snel! In een mum van tijd kom ik werkelijk alles te weten over het nieuwe kantoorgebouw van Encon én de toekomst. Infinity staat voor oneindigheid en zo ziet het gebouw er van boven gezien ook uit: als een oneindigheidsteken, als metafoor voor duurzaamheid. En daarmee is de cirkel rond. Het duurzaamste kmo-gebouw van Europa bouwen, dat lukt je niet zomaar. Infinity moet finaal met meer dan 100 punten rekening houden wil het voldoen aan de meest duurzame normen Breeam en Leed. Geen makkelijke taak, maar als innovatieve onderneming gaat Encon niet voor minder. “Als bedrijf gespecialiseerd in innovatieve oplossingen voor energiebesparingen, hernieuwbare energie- en duurzaamheidsprojecten, zijn wij voortdurend op zoek naar vernieuwing. Vanzelfsprekend geldt dat voor ons eigen kantoorgebouw, ons visitekaartje, ons paradepaardje.”, vertelt Robin.

"Infinity bestaat uit een kantoorgebouw, maar heeft ook een onderzoekshal, een restaurant en een auditorium.” zegt hij. Het gebouw zal 4,5 miljoen euro kosten. Niet niks voor een kmo. “Eens het project klaar is, bedraagt de waarde zeker 5,5 miljoen euro. Maar ik moet toegeven dat het opzet eenvoudiger klinkt dan het in werkelijkheid is. Net omdat heel wat van de technieken door ons werden ontworpen op maat van het gebouw, is er weinig standaard. Het was niet gemakkelijk om de juiste partijen te vinden die onze plannen correct konden uitvoeren. Omdat het pionierswerk is, moeten we ook permanent aanpassen en bijsturen. Voor we in ons nieuwe kantoor veel energie zullen besparen zal Infinity ons best veel energie hebben gekost.”, zegt hij met een kwinkslag.

Robin Bruninx, http://www.encon.be/nl/default.aspxCEO van Encon

We zullen het eerste kmo-gebouw zijn dat zowel voldoet aan alle Europese als Amerikaanse duurzaamheidsnormen.

Robin Bruninx
CEO van Encon

100 punten

“Er staat een windturbine op het terrein. Op en rond het gebouw komen zonnepanelen. Alle energie voor het gebouw wordt lokaal opgewekt. Eigenlijk zelfs meer dan we voor eigen gebruik nodig hebben. Toch zal het gebouw zeer spaarzaam omspringen met energie. Infinity wordt op een duurzame manier gekoeld en verwarmd via geothermie. De gebruikte technieken verbruiken weinig energie. De groene energie die we over hebben kan naar de omliggende bedrijven worden gebracht.

Maar niet alleen op energetisch vlak willen we duurzaam werken. Er grenst bijvoorbeeld een bos aan ons terrein. We hebben buizen geïnstalleerd onder de omheining zodat konijntjes toch op ons terrein kunnen komen. Infinity moet vooral ook een omgeving worden die fijn en inspirerend is om in te werken. We hebben geïnvesteerd in specifieke verlichting: de kleurtemperatuur verandert naargelang het buitenlicht, zodat het bioritme van de mensen niet verstoord wordt. We stappen af van landschapsbureaus, want we geloven hier niet in. Mensen concentreren zich beter in afgesloten ruimtes met weinig afleiding. Daarom zijn er ook geen vaste telefoons meer geïnstalleerd in de kantoren. Toch willen we interactie tussen de collega’s stimuleren. Als je uit je kantoor komt, hebben we koffiecorners voorzien waar je even kan pauzeren en babbeltje slaan. Want hoe vaak komt er iemand je storen net wanneer je goed aan het werk bent?”

windturbine op het terrein.
Een windturbine op het bedrijfsterrein

Millennials tegemoetkomen

“Ik wil heel graag een maatschappelijke impact creëren”, gaat Robin verder. “Met onze klanten werken we aan een duurzame wereld. Maar we willen ook een verschil maken voor onze medewerkers: het nieuwe werken in de praktijk. Wij geloven daar erg in. Wij zijn ervan overtuigd dat medewerkers in de toekomst flexibeler gaan werken en anders moeten gaan benaderen en plannen. We werken, sporten, werken, doen een boodschap, halen de kinderen van school en wanneer ze in bed liggen werken we verder. Mensen vragen hiernaar, alleen zijn de bedrijven nog niet zo ver geëvolueerd om zo te kunnen werken. “Die volgende generatie heeft veel te veel eisen” is dan het excuus. Je kan tegen die verwachtingen vechten, maar dan duw je een hele generatie weg. Je kan beter kijken wat de verwachtingen zijn en er vervolgens op inspelen. Ik wil tegemoetkomen aan de flexibiliteit die de medewerkers vragen. Zo zullen we bij Encon een “Infinity app”ontwikkelen. Elke ochtend kunnen medewerkers bestellen welk brood ze willen en ’s avonds om 17u zal dat worden geleverd. Dat is slechts een kleine moeite voor mij als werkgever, de lokale bakker is blij en mijn medewerkers ook. Een win – win situatie voor alle partijen. Op deze manier kunnen we veel zaken faciliteren."

Vaak hoor je dat het moeilijk is om de juiste profielen in België te houden. Dat is ook zo, maar ik wil er alles aan doen om ze hier te houden. Onder andere door zo’n praktische werkplek te creëren.

Robin Bruninx
CEO van Encon

Slag van de molen

“Oh het spijt me, “zegt Robin, “ik ga zo op in dit verhaal, dat ik helemaal niet op je openingsvraag heb geantwoord. Encon is gespecialiseerd in innovatieve oplossingen voor energiebesparingen, hernieuwbare energie- en duurzaamheidsprojecten. Wij bezoeken bedrijven en stellen hen energiebesparende oplossingen voor. Dat is geen gemakkelijke klus. Als je niet weet wat je kan besparen, ga je er ook niet naar op zoek. Als een bestaande installatie, zoals bijvoorbeeld de persluchtinstallatie of de verlichtingsinstallatie nog goed werkt, denkt niemand eraan om die toch te vervangen. Waarom zou je?

Niemand staat er bij stil dat een nieuwe technische installatie veel geld kan besparen én dat je vervolgens mee bouwt aan een duurzame wereld. Impact investment, zoals dat zo mooi heet. In de praktijk gaan we naar een bedrijf en vervangen we de bestaande installatie door een nieuw energiezuinig alternatief. Met de uitgespaarde energiekost is de investering in 1,5 tot 3 jaar terugverdiend. Dat is in een notendop wat wij doen. Het is uiteraard complexer dan dat. Wij analyseren, wij ontwerpen en implementeren deze oplossingen zodat de besparingen effectief gerealiseerd worden. We zijn nu 15 jaar actief. Onze installaties hebben ondertussen voor meer dan 150 miljoen euro bespaard. Daarmee werd ook 670.000 ton CO2 bespaard. Dat genereert hetzelfde effect als 43.000 hectare bomen bijplanten. 43.000 hectare!”

Wist je dat Robin in de energiesector is gerold door een eindwerk over windenergie? Hij reed prompt naar de kust en ging boven in zo’n windmolen zitten. “Daar heb ik een slag van de molen gekregen en wist ik dat ik iets moest doen in de energiesector. Dat heeft me een enorme drive gegeven en sindsdien is de interesse gebleven.” besluit Robin.

Groeiwaarts

Inspiratie zorgt voor creatie! Daarom kan je op Groeiwaarts steeds terecht voor nieuwe verhalen over innovatie en ondernemen in Limburg. Bedrijfsadviseurs maakten al heel wat ondernemers innoverend sterker. Benieuwd wat er zoal beweegt in innovatief Limburg? Op groeiwaarts.be lees je inspirerende groeiverhalen, innovatief nieuws en innovatieve evenementen.