“Inca’cao eet je niet, je beleeft het”

België en chocolade. Twee woorden die je vaak samen in de mond neemt. Met Inca'cao willen Vincent Bulteel en Dries Gaerdelen chocolade naar een hoger niveau tillen zonder het insulinegehalte in je lichaam te laten stijgen. Om hun project te financieren, zochten ze advies bij de VLAIO bedrijfsadviseurs. Zo slaagden ze erin hun ideale financieringsmix samen te stellen.
Promomateriaal

Een gastronomische koolhydraatarme chocoladedroom

“Wat is jullie bijdrage aan de wereld?” Die vraag stelde Vincent Bulteel, de bezieler van Inca’cao, aan een groep toekomstige patissiers toen hij enkele jaren geleden nog voor de klas stond. Hij kaatste de vraag ook terug naar zichzelf. “Als voedingsconsulent maak ik lekkere en artistieke gebakjes maar daarmee laat ik het glucose-, fructose- en insulinegehalte bij mensen stijgen. Daar wilde ik verandering in brengen. Alleen bleek dat niet evident te zijn. Als je de bloem en suiker van een patissier wegneemt, ontneem je hem zijn beroep.”

Vincent besloot daarop zelf een suikervervanger en koolhydraatarme bloem (bloem bestaat uit zo’n 70% koolhydraten) te ontwikkelen. De fundering van Inca’cao werd daarmee gelegd. Om zijn producten aan de man te brengen, had Vincent een webshop voor ogen. Daarvoor klopte hij aan bij een vroegere jeugdvriend en IT-expert, Dries Gaerdelen. “Mijn liefde voor chocolade, en patisserie in het algemeen, zorgde ervoor dat ik niet lang moest nadenken om de chocoladedroom van Vincent mee waar te maken”, vertelt Dries.

De Inca’cao beleving

Vincent heeft met Inca’cao een duidelijk doel voor ogen: “Wij willen koolhydraatarme voeding bij een breed publiek ingang doen vinden, maar het suikervrije aspect is niet onze focus. Kwaliteit, luxe en beleving zijn dat wel. Inca’cao eet je niet, je beleeft het. De aroma’s die vrijkomen in je mond, zorgen voor een explosie van smaken. Er bestaan heel wat koolhydraatarme producten, maar er zijn er weinig die ook gastronomisch sterk zijn.”

Dries: “En iedereen die het met minder suiker wilt doen, profiteert mee. We merken dat onze chocolade een belangrijke impact heeft op het leven van mensen met diabetes of personen die een ketosedieet (moeten) volgen. Dankzij onze chocolade kunnen zij er toch van genieten en dat geeft voldoening.”

Chocolade Inca'cao

Zoektocht naar financiering

Om de productie van hun luxechocolade en verpakking op poten te zetten en toegankelijk te maken voor een breed publiek, waren Vincent en Dries op zoek naar financiering. VLAIO Bedrijfsadviseurs Dominique De Geest, Bie Boudolf en Koen Verhaeghe hielpen hen op weg met advies en praktische tips. 

Dries: “Dominique en Bie stelden ons kritische vragen en waren heel constructief. Dominique verwees ons door naar Food Pilot en Winwinner, terwijl Bie ons in contact bracht met Senior Consultants Vlaanderen en PMV/z. Na de gesprekken met hen werd het voor ons duidelijk welke financieringsmogelijkheden er waren en hadden we een basis om knopen door te hakken. Koen ondersteunde ons bij de zoektocht naar een verpakkingsproducent voor onze napolitains.”

Dries Gaerdelen

“Dominique en Bie stelden ons kritische vragen en brachten ons in contact met onder andere Food Pilot en Senior Consultants Vlaanderen. Daarna werd het voor ons duidelijk welke financieringsmogelijkheden er waren.” 

Dries Gaerdelen
Mede-oprichter Inca'cao

“Vooral de doorverwijzing naar Senior Consultants Vlaanderen was voor ons zeer nuttig”, vertelt Dries verder. Hij wil dit elke starter aanbevelen. “Je komt in aanraking met mensen die met kennis en kunde spreken en de zaak vanuit een heel ander perspectief bekijken. Wij vielen een beetje achterover van hoe deze ervaren rotten de zaken benaderden en becijferden. We hebben zo grote stappen vooruit kunnen zetten. Zelfs de bank was onder de indruk van onze dossiervoorbereiding.”

Vincent en Dries beschikten over een laag startkapitaal en dat werd bijzonder kritisch benaderd. Dankzij de gesprekken met VLAIO en Senior Consultants zijn ze erin geslaagd tot een goede financieringsmix te komen:

  • een leasing bij de bank voor onder andere een bedrijfswagen en machines;
  • een startlening via PMV/z voor verpakkingen en voorraden;
  • en een deel financiering die werd opgehaald via WinWinner voor atelier- en marketingkosten.

Power to the people

Dries: “Uit de WinWinnercampagne zijn zo’n 60 financiers voortgekomen die ons ofwel met een crowdlening ofwel met een winwinlening ondersteunen. Met een crowdlening konden geïnteresseerden sommen tussen de 500 en 5.000 euro ter beschikking stellen. Dit was ideaal voor diegenen die zelf geen grote budgetten op overschot hebben maar toch wilden investeren in ons project.”

“Dit luik moest ook absoluut in onze financieringsmix aan bod komen”, vult Vincent aan. “Dit past namelijk volledig binnen de ‘power to the people’-visie van Inca’cao. Mensen moeten mee kunnen beslissen of een project waardig genoeg is om te kunnen doorgaan.”

Vincent Bulteel

“Crowd lending wilden we absoluut in onze financieringsmix opnemen. Dit past volledig binnen de ‘power to the people’-visie van Inca’cao.”

Vincent Bulteel
Mede-oprichter en executive pastry chef Inca’cao

Het doelbedrag werd al gauw bereikt. “We waren verrast hoe snel dit ging en dat er zoveel mensen ons project wilden steunen. Investeerders schonken bovendien niet enkel hun vertrouwen via geld maar steunen ons ook met bestellingen en mond-tot-mondreclame. De WinWinnercampagne creëerde zo een bijkomend effect: nieuwe klanten, zowel B2C als B2B”, zegt Dries.

De sneltrein van Inca’cao

Nu Inca’cao het geld op zak heeft, schieten ze ook echt uit de startblokken. Dries: “De machines en verpakkingen zijn besteld. Daarmee produceren we meer producten op kortere tijd. Hoognodig om aan de toegenomen vraag te voldoen.”

De twee ondernemers kijken ook verder dan België: “België is verwend op het vlak van chocolade. Wij willen zo snel mogelijk ons zwarte goud in de buurlanden aan de man brengen. We hebben nu al een verkooppunt in Frankrijk en Nederland maar dit willen we graag verder uitbouwen. Naast de Benelux liggen ook Japan en de Verenigde Staten in het vizier,” aldus Vincent.

“Tot slot willen we nog meegeven dat het mooi is om te zien dat je als starter op heel wat zaken kan terugvallen. Wij hebben heel veel geleerd bij de officiële instanties (zoals VLAIO en de POM West-Vlaanderen waar we ook ons atelier kunnen huren), maar ook van andere ondernemers en concurrenten hebben we veel steun en advies gekregen”, besluiten Vincent en Dries.

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf? 

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven. Uitschrijven is steeds mogelijk.