Hoe AI de levenskansen van ongeboren kinderen verhoogt

Artificiële intelligentie heeft een grote impact op elke mens. De nieuwste ontwikkelingen hebben zelfs een levensbepalende impact op ongeboren kinderen. AI van IDLab informeert voortaan dokters over het risico op een vroeggeboorte.
een baby die te vroeg geboren is

Drie vierde van de overlijdens bij vroeggeboren kinderen kunnen vermeden worden, mocht er nog tijdens de zwangerschap ingegrepen kunnen worden. Wat is het probleem? Heel vaak kennen artsen op voorhand niet het risico op een vroeggeboorte. Hierdoor kunnen ze een levensreddende behandeling niet opstarten.

Nood aan betere schatting

IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de Universiteit Gent, ontwikkelde de oplossing: een AI-algoritme dat in staat is om artsen te ondersteunen bij het inschatten van het risico op vroeggeboorte.

“Complicaties die ontstaan als gevolg van een vroeggeboorte zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen onder vijf jaar”, zegt Sofie Van Hoecke, professor semantische intelligentie aan IDLab. “Een gekende en relatief goedkope maatregel is het toedienen van corticosteroïden ter bevordering van de foetale longrijping bij een vermoeden van vroeggeboorte. De behandeling lijkt echter het meest efficiënt tussen twee en zeven dagen voor de bevalling. Daarom zijn een goede timing en correcte inschatting van de eventuele vroeggeboorte dus belangrijk.

Sofie Van Hoecke

Een goede timing en correcte inschatting van een eventuele vroeggeboorte zijn levensbelangrijk. AI helpt artsen beter schatten.

Sofie Van Hoecke
professor semantische intelligentie aan IDLab

Hier schiet artificiële intelligentie te hulp. Het nieuwe en unieke algoritme combineert gestructureerde data uit het medisch dossier (temperatuur, bloeddruk…) met ongestructureerde data zoals de notities van artsen. 

“Ons algoritme voorspelt hoe groot de kansen zijn dat een vrouw bevalt binnen 24 uur, 48 uur of 7 dagen. Met deze informatie kunnen artsen hun therapie bijsturen. Ons AI-model zelf doet geen uitspraken over levenskansen die zo kunnen toenemen.”

+10% juiste voorspellingen

“Omdat elke arts op zijn eigen manier noteert, is dit niet evident”, ondervond Sofie Van Hoecke. “Wanneer de ene arts alles voluit schrijft, gebruikt de andere liefst afkortingen. Maar net door het combineren van data vonden we de beste resultaten.”

De correctheid van de voorspellingen op vroeggeboorte namen significant toe, met 10 procent of meer, blijkt uit testen op bestaande dataset. In de volgende onderzoeksfase zal het voorspellend vermogen getest worden met nieuwe patiënten. 

Leg jouw AI-project voor aan imec

Benieuwd hoe artsen en artificiële intelligentie samenwerken? Lees het uitgebreide artikel 'Minder risico bij vroeggeboorte' in de AI-special van het online magazine van imec. Imec maakt ook deel uit van het AI-impulsprogramma dat de huidige kennis en research rond AI ter beschikking stelt van de Vlaamse industrie. Contacteer imec voor je eigen AI-project.