Een perfect vlakke vloer. Chape-au voor Staenis.
Eerst het probleem begrijpen
Tom Verstaen, Belgisch kampioen tegelzetten, kreeg in 2015 de innovatiemicrobe te pakken toen hij vloerwerken uitvoerde bij een klant. Hij had een aantal dagen eerder een chape gelegd – op de klassieke manier – en ontdekte tot zijn grote frustratie dat deze heel onvlak lag op het moment van de betegeling. Omdat de dekvloer echter al uitgedroogd was, restte er maar één oplossing: extra veel tegellijm gebruiken om alles uit te vlakken. Een dure en tijdrovende rechtzetting.
Dat moet beter, dacht Tom. Dankzij zijn leraar Peter Goegebeur van de Syntra-opleiding tegelzetten, leerde Tom heel wat organisaties en onderzoeksinstellingen kennen die actief zijn in de vloersector. Zo vernam hij ook de resultaten van twee TETRA-projecten in samenwerking met HoGent, FECAMO en het WTCB. Deze projecten legden de problematiek van de dekvloeren bloot. En eens je het probleem kent, is de oplossing niet veraf.
De oplossing: een raster tegen schotelvorming
Tom: “Door schotelvorming na uitdroging van de vloer, verhoogt de vloer vaak een paar millimeter in de hoeken van de ruimte. Als je er via een raster voor kan zorgen dat er minder of geen schotelvorming plaatsvindt, dan is dat probleem al van de kaart. En dus bouwde ik in een weekend tijd een eerste prototype. Dat heb ik uitgetest op een vloer van 3 op 3 meter en de chape bleek uitzonderlijk vlak te liggen en te blijven!”
Zo’n simpel doch revolutionair idee moest beschermd worden. Tom diende een octrooiaanvraag in. Volgende stap: een rechterhand zoeken om het idee mee te helpen uitrollen. Enter Daisy, een oud klasgenootje van Tom. Met haar diploma’s interieurarchitectuur en industrial product design bleek ze de perfect match.
Via de Start it @ KBC-community kwamen we in contact met VLAIO bedrijfsadviseur Tine Demoor die ons hielp ons innovatiedossier te structureren en projectadviseur Stephane Faignet verfijnde ons study design.
UGent, Start it @ KBC en VLAIO
Het idee was er. Het team stond er. Nu nog het product. Daisy: “We begonnen met proefvloeren bij ons thuis. Maar hoe goed de bevindingen ook waren, we hadden geen wetenschappelijk bewijs van de doeltreffendheid van ons rooster. Via de kmo-portefeuille van VLAIO deden we beroep op de expertise van de UGent. Er werden testvloeren gemaakt waarbij ze isolatieplaten legden met hierop een chape en tegels. Die vloeren belastten ze met allerhande gewichten om de spanning na te gaan. Kraakt de vloer niet daar waar de roosters zitten? Verzakt de vloer niet? Dat onderzoek was cruciaal voor ons. Het was de beslissende factor om te bepalen of we verder zouden gaan of niet.”
Het onderzoek toonde het potentieel van het rooster aan. Tijd om een zaak op te richten. Met een ‘subtiele’ verwijzing naar Toms achternaam, werd Staenis geboren. Dit piepjong bedrijf trad in 2016 toe tot de Start it @ KBC-community, waar de oprichters elke workshop, infosessie en zitdag bijwoonden. Daisy: “Zo kwamen we in contact met VLAIO bedrijfsadviseur Tine Demoor die ons hielp ons innovatiedossier te structureren. VLAIO projectadviseur Stephane Faignet verfijnde ons study design.”
Staenisrooster: vele voordelen!
Hoe gebruiksvriendelijk is zo’n Staenisrooster? Zeer gebruiksvriendelijk. Het enige wat je moet doen is de kunststoffen balkjes en schroefjes in elkaar klikken zodat je het gewenste aantal vierkantjes krijgt. Je verstelt de schroefjes tot de hele oppervlakte waterpas ligt. Je vult het rooster met chape, stampt het aan en schraapt het af. Laten drogen en voilà!
Tom: “Ons innovatieproject toonde meer aan dan enkel de gebruiksvriendelijkheid van ons product. Het Staenisrooster kan gebruikt worden voor toepassingen waar momenteel nog geen ideale methode voor bestaat, zoals XXL-tegels. Die zijn zo groot dat met een kleine speling in de dekvloer, dit onbegonnen werk is.
Ook voor de droogbouw (egalisatiekorrels of isolatiechape) biedt Staenis een oplossing. Met het Staenisrooster blijft je dekvloer vlak én je kan het rooster hergebruiken omdat je met droge vulling werkt.
Een ander voordeel: Doordat de ruimte opgedeeld wordt in kleine vierkanten ligt de dekvloer passief. Hierdoor heb je geen (lelijke) uitzettingsvoegen meer nodig, verdwijnt het risico op gebarsten tegels en is er geen kans meer op (plaatselijke) verzakking van de vloer. Een passieve dekvloer heeft het bijkomende voordeel dat je zonder problemen vloerverwarming kan installeren."
Onlangs hebben we een zwembad betegeld met tegels van 3m20 bij 1m60. Mocht de dekvloer toen niet waterpas geweest zijn, zouden we serieus gezweet hebben bij het betegelen. Maar het is ons gelukt! En dat is een hele prestatie als je weet dat het kwalitatief plaatsen van XXL-tegels met de huidige vlakheidsklassen quasi onmogelijk is.
Vlak, vlakker, vlakst
“De bevindingen van ons innovatieproject werden in maart 2018 bekend gemaakt op een studiedag georganiseerd door de UGent en het WTCB. De onderzoekers stelden de resultaten op een geheel onafhankelijke manier voor aan de hand van cijfers en grafieken. De resultaten waren beter dan verhoopt: chapes met het Staenisrooster werden in de strengste vlakheidsklasse geklasseerd. Meer nog, omdat er geen speling te bespeuren was, zou er een extra vlakheidsklasse kunnen komen om te concurreren met onze chapes”, glundert Daisy.
“Dat studie-event heeft onze business een echte boost gegeven, net als onze stand op Batibouw. De impact van Batibouw is niet te onderschatten”, meent Daisy. “Je staat er tussen al die grote spelers in de bouwsector. En toch zijn er mensen die speciaal voor jouw product naar de beurs komen: van doe-het-zelvers tot chappers die al lang in de sector actief zijn. Ons product richt zich namelijk niet enkel tot particulieren, maar biedt zeker ook een meerwaarde voor vloerbekleders.
Voor deze laatste groep geldt trouwens een andere plaatsingsmethode. Aangezien chapes vlak plaatsen tot hun expertise behoort, hoeven de schroefjes niet één voor één op de juiste hoogte versteld te worden. Ze plaatsen het rooster, vullen het met chape tot 1 à 2 centimeter boven het rooster en schrapen het af. Door een stapje over te slaan, winnen de chappers tijd. De professioneel geplaatste vloer ligt nog steeds spanningsloos, zonder uitzettingsvoegen, zonder ontkoppelingsmat en zonder chapenet."