Deze micro-ondernemer laat je smaken van de Syrische keuken

Mohamed Alshartah reisde in 2014 als vluchteling van Syrië naar België. Door het oprichten van een catering-activiteit gespecialiseerd in Syrische gerechten slaagde Mohamed erin zijn cultuur en levensstijl te verbinden met zijn nieuwe thuis. Dankzij de begeleiding van microStart kon zijn zaak in Gent een vliegende start nemen.
Mohamed Alshartah zit aan tafel

Vluchteling wordt ondernemer

In Syrië behaalde Mohamed zijn middelbareschooldiploma economie met een specialisatie in boekhouding en accountancy. In België aangekomen, werkte Mohamed voor de Belgische overheid en volgde hij Nederlandse lessen. In 2016 ging Mohamed langs bij microStart, lid van Youth Business International in België en volgde hij daar een infosessie en twee cursussen rond Business management voor ambitieuze ondernemers.     
 
Mohamed wou in de eerste plaats een Syrisch restaurant openen. Door de hoge kosten en logistieke uitdagingen besloot hij echter te starten met een catering activiteit. Hij kreeg begeleiding en opvolging van de coaches bij microStart en deed ondertussen ervaring op door in verschillende restaurants te werken.

syrisch eten

Mentor maakt Mohamed wegwijs in ondernemerslandschap 

microStart ondersteunde Mohamed met informatie, begeleiding en opleiding over het opstarten van een zaak, belastingen, regelgeving en administratie. Hij kreeg bovendien een mentor als klankbord, bij wie hij terecht kan voor alle raad nodig om zijn zaak te ontwikkelen. Zijn persoonlijk mentor is bovendien ook van Syrië waardoor ze elkaar en de verschillende culturen van zakendoen beter kunnen begrijpen.

Mohamed al Shartah

Voor mij is het belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van veranderingen en evoluties op de markt om zo verder te kunnen groeien.

Mohamed al Shartah
beginnend traiteur in Gent

Eerst ervaring opdoen, dan starten

In mei 2019 lanceerde Mohamed officieel zijn zaak. Ondertussen deed hij verschillende cateringactiviteiten voor evenementen, waarbij hij zichzelf proactief introduceerde met verschillende proevertjes. Deze aanpak was succesvol: Mohamed kreeg opdrachten voor grotere evenementen en maakte belangrijke connecties met terugkerende klanten. 

Mijn raad? Voorbereiding is heel belangrijk! Maak een plan en werk het business model canvas uit, analyseer concurrenten, definieer je klanten en ga na of je product inspeelt op hun noden. Zorg dat je zowel een korte als lange termijnstrategie hebt voor je activiteit.

Mohamed al Shartah
Mohamed al Shartah
beginnend traiteur in Gent

Minder risico's dankzij goed advies

Mohamed richt zich op iedereen die graag heerlijk Syrisch eten wil proeven en is specifiek geïnteresseerd in het cateren van bruiloften. Bovendien hoopt hij in de toekomst om een kleine camionette aan te kopen zodat hij zijn netwerk binnen en buiten België kan uitbreiden. 

Het opstarten van een onderneming zorgde ervoor dat Mohammed het belang leerde kennen van taal en communicatie tussen klanten en zaakvoerders. Hij realiseerde ook dat de begeleiding van microStart cruciaal was voor het slagen van zijn prille onderneming. Zo besliste Mohamed na gesprekken met zijn mentor om eerst een catering op te richten, omdat dit minder risico inhoudt dan te starten met een fysieke locatie. 

 

Krijg ook begeleiding van microStart

microStart is de toonaangevende microfinancieringsinstelling in België en geeft gratis begeleiding en microkredieten aan ondernemers die hun activiteit willen opstarten of ontwikkelen. microStart is lid van het Youth Business Europe programma, een regionaal initiatief met ondersteuning van Citi Foundation voor startende ondernemers.