Checkmate, de AI-revolutie voor productieplanning

The Grain zet met hun planningstool Checkmate een nieuwe standaard voor planning en productie. Anders dan andere planningstools houdt Checkmate in real-time rekening met alle productiefactoren. Zo nemen planners op elk moment de best mogelijke beslissing. Voor de ontwikkeling van Checkmate kreeg The Grain steun en begeleiding van VLAIO via een ontwikkelingsproject.
Thomas Meersseman, mede-oprichter van The Grain en product manager van Checkmate © The Grain

Perfect voor productie-industrieën 

Checkmate rendeert perfect in productie-industrieën die met veel interne en externe factoren te maken hebben. Wissels in productielijnen, snel veranderende leverdata, dringende orders, voorraadtekorten, (on)geplande onderhoudswerken, … planners kunnen geen rekening houden met die complexiteit aan factoren. Dat is waar Checkmate het verschil maakt. Thomas Meersseman, mede-oprichter van The Grain en product manager van Checkmate legt uit: “Producties moeten vaker meer produceren op dezelfde lijnen en tegelijk sneller inspelen op dringende vragen van klanten. Door die bijzondere spreidstand komen planners extra onder druk te staan en verhoogt de kans op kleine fouten met grote gevolgen. Checkmate herleidt die risico’s tot een minimum.”

Slimme planningstool

De planningstool combineert state-of-the-art artificiële intelligentie met jarenlange ervaring in het modelleren van processen. Met z’n ongekende rekenkracht en leercapaciteit ondersteunt Checkmate planners uitstekend. Nieuwe planningen, verschillende scenario’s, plotse veranderingen … alles kan snel gesimuleerd en afgewogen worden door de planner. Ook de impact van (on)voorzien onderhoud wordt tot een minimum herleid. De resultaten mogen er zijn. Saverglass, een wereldwijde fabrikant van luxe glazen flessen en een pionier in het gebruik van de tool, somt op: “Van verhoogd gebruik van de capaciteit (+20%) en betere just-in-time leveringen (tot +30%) tot lagere leadtimes (tot -25%), kortere productietijden (tot -15%) en verminderde arbeidskosten”. 

“Via het project toont The Grain aan dat het slim combineren van AI technologie met jarenlange ervaring in het modelleren van processen - de noodzakelijke expertkennis - leidt tot een kwalitatiever eindresultaat. Het project is een mooi voorbeeld van hoe technologie alleen de uiteindelijke oplossing niet zal bieden. Operator kennis in combinatie met de technologie vormt nog steeds de sleutel tot succes.”

Steven Puttemans
Projectadviseur Digitale Technologieën bij VLAIO

AI en de planner hand in hand 

Tegelijk leert Checkmate ook van de ervaren planners. Michael Thiou, production planning manager bij Saverglass: “De tool capteert de jarenlange kennis van de planner én maakt die kennis bruikbaar voor nieuwe planners en de rest van de organisatie. Zo werkt iedereen sneller op het niveau van een senior planner. Technologie alleen biedt niet de uiteindelijke oplossing. Expert kennis in combinatie met technologie vormen nog steeds de sleutel tot succes”. The Grain ontwikkelde Checkmate met het idee van de ‘human-in-the-loop’: de mens moet steeds centraal blijven staan in de organisatie. 

“VLAIO dwong ons om alles in vraag te stellen en ons product uit te kleden tot de essentie. Daardoor zijn we in staat geweest om op korte tijd een eerste versie van Checkmate uit te werken.“ 

Thomas Meersseman
mede-oprichter van The Grain en product manager van Checkmate

Begeleiding en steun van VLAIO

Voor de ontwikkeling van Checkmate, klopte The Grain aan bij VLAIO. Thomas Meersseman: “De aanloop naar het indienen van ons ontwikkelingsproject was een heel leerrijk traject. Uiteraard waren we overtuigd van ons idee en ook VLAIO was meteen mee in ons verhaal. Maar om aanspraak te maken op steun moet je een perfect onderbouwde business case kunnen voorleggen en heel beknopt het innovatieve karakter van jouw idee aantonen. De bedrijfs- en projectadviseurs bij VLAIO hebben ons daar enorm bij geholpen. Door zich heel kritisch op te stellen en opbouwende feedback te geven, hebben ze ons gedwongen om alles in vraag te stellen en ons product uit te kleden tot de essentie. Daardoor zijn we in staat geweest om op korte tijd eerste versie van Checkmate uit te werken. Ook bij de commerciële positionering van onze tool heeft die denkoefening zijn vruchten afgeworpen.”

 

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf? 

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten. VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten.

Heb je net als The Grain een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Doe dan beroep op een ontwikkelingsproject

 
 

Maak een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur

Maak een afspraak om je plannen te bespreken via vlaio.be/afspraak.