Circular Machine Building

Laatst gewijzigd op 5 april 2023

Samenvatting

De machinebouw in Vlaanderen scoort sterk op het vlak van toegevoegde waarde, tewerkstelling en export, maar heeft tegelijk een van de hoogste materiaalvoetafdrukken binnen de Vlaamse maakindustrie. Een grote uitdaging voor het meer circulair maken van de sector is de switch naar nieuwe businessmodellen.

De uitdaging

Bij product-as-a-Service (PaaS)-businessmodellen blijft de producent eigenaar van de machine, zodat die het product na gebruik terughaalt bij de klant. Na eventueel onderhoud en enige herstellingswerken kan het product opnieuw verhuurd worden. Een grote hinderpaal hierbij is de ‘reverse logistics’: het inzamelen en terugbrengen van de materialen om ze te kunnen hergebruiken.

Het toepassen van PaaS-modellen bij machinebouwers, en in het bijzonder bij kmo’s, blijkt vaak nog een stap te ver. Toch heeft de omschakeling van producent naar dienstverlener een verreikende impact: machines worden nauwkeuriger opgevolgd, waardoor de klant niet enkel een product, maar ook een dienst krijgt.

Het living lab

Met dit living lab willen de projectpartners dan ook een omgeving aanbieden waarin machinebouwers nieuwe businessmodellen kunnen uittesten. Via de methodiek van design thinking testen ze use cases uit, ondersteund door experten en in wisselwerking met collega-bedrijven. De algemene leerlessen worden verwerkt in een praktisch en inspirerend doeboek dat kmo’s in de machinebouw op weg kan zetten om zelf ook de transitie naar circulair ondernemen te maken.

Wie voert dit living lab uit?

Dit living lab is een samenwerking tussen Designregio Kortrijk, VINTIV, Sirris, 3Dtools, CYAGO en Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Hoe kan jouw onderneming participeren?

Ben je een machinebouwbedrijf met interesse in nieuwe, circulaire verdienmodellen? Gebruik je machines in je bedrijf en wil je een nieuw soort dienst mee uittesten? Neem contact op met dit living lab voor inzichten en partners die je hierbij kunnen helpen.

Delen: