Winwinlening wordt dit najaar versoepeld

Publicatiedatum
Door de coronacrisis dreigt een groot aantal kmo's in de problemen te geraken. Daarom wordt de populaire winwinlening flexibeler gemaakt.
klein plantje groeit uit potje

Wat is de winwinlening?

Vlamingen zijn harde werkers en verstandige spaarders. Er staat in België ruim 280 miljard euro geparkeerd op spaarrekeningen. Met de winwinlening moedigt de Vlaamse overheid particulieren aan om achtergestelde leningen aan bevriende kmo's te verstrekken met een looptijd van 8 jaar, tot een bedrag van 200.000 euro (max. 50.000 euro per kredietgever). De kredietgever krijgt hiervoor een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% en eventueel een eenmalig belastingkrediet van 30% als de kredietnemer het bedrag niet kan terugbetalen. 

Al 1633 winwinleningen in 2020

Dit systeem wordt steeds populairder: in de eerste helft van 2020 zijn 1633 leningen afgesloten voor een bedrag van bijna 36 miljoen euro! Dat is een record. In 2019 ging het voor dezelfde periode om 1334 leningen voor een bedrag van bijna 31,6 miljoen euro.

Covid-19: Uitbreiding dit najaar verwacht

Ook tijdens corona geeft de helft van de Belgen aan meer dan anders gespaard te hebben. Met de lage rente levert dit weinig op. Tegelijk hebben onze bedrijven nood aan extra kapitaal om door deze crisis te raken. Daarom willen we het slapende geld van de Vlamingen activeren en niet langer parkeren. Door de winwinleningen uit te breiden en te versoepelen, kunnen kmo's versterken. De lening wordt dus flexibeler:

  • Meer flexibiliteit in de looptijd: in plaats van een looptijd van 8 jaar, wordt het mogelijk te variëren van looptijd tussen 5 en 10 jaar.
  • De maximumbedragen worden aangepast: het maximum van 50.000 euro per kredietgever wordt opgetrokken tot 75.000 euro, het maximum van 200.000 euro per onderneming wordt opgetrokken tot 300.000 euro.
  • Leningen die aflopen in 2020 kunnen vrijwillig met 2 jaar verlengd worden. Zo kunnen ondernemingen de terugbetaling meer spreiden of uitstellen. Het fiscale voordeel van 2,5% wordt uitgebreid tot de totale looptijd van maximum 10 jaar.
  • Ook voor kleine aandeelhouders (met maximum 5% van de aandelen) wordt het toegelaten om een winwinlening te verstrekken.
  • Bij een faillissement zal de ontlener in plaats van 30% nu, 40% van zijn geld terugkrijgen via een belastingkrediet (Dit is een tijdelijke uitbreiding).

De rentevoet bedraagt nog steeds maximum de wettelijke rentevoet (1,75% voor 2020) en minimum de helft van die rentevoet.

Je kan het ontwerpdecreet dat de winwinlening binnenkort zal uitbreiden, raadplegen op de website van de Beslissingen van de Vlaamse Regering: Ministerraad van 7 augustus (COVID-19: Winwinlening).

We houden je op de hoogte wanneer deze uitbreiding kan worden toegepast. Weet het als eerste door je hier in te schrijven voor de VLAIO nieuwsbrief!

 

Jouw bedrijf tijdens en na de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen bij de heropstart na de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.