VLAIO bedrijfsadviseur Patrick Hauspie in De Markt op VRT over de NIS2-cybersecurityrichtlijn

Publicatiedatum

Patrick Hauspie, VLAIO bedrijfsadviseur cybersecurity, was op zaterdag 27 april 2024 te gast bij De Markt op VRT. Hij sprak over de komst van de Europese NIS2-richtlijn, de noodzaak ervan en het belang van bewustzijn bij ondernemingen. Benieuwd welke inzichten hij deelde?

Patrick Hauspie

De NIS2-regulering en de impact op jouw onderneming

Vanaf oktober 2024 geldt de Europese NIS2-richtlijn in België. Een grotere groep ondernemingen zal zich beter moeten beveiligen tegen cyberaanvallen en hun cyberveiligheid moeten afstemmen op strikte beveiligingsprincipes en risicobeheersmaatregelen. 

Waarom is een nieuwe cybersecurityrichtlijn nodig?

“De wereld staat niet stil. De digitalisering leidt ertoe dat bedrijven steeds meer informatie uitwisselen”, zegt Patrick. “Hackers zijn uit op die gegevens. De voorbije jaren verenigden zij zich, waardoor ze hun aanvallen nu zeer professioneel kunnen uitvoeren. Een nieuwe cybersecurityrichtlijn drong zich op. Bedrijven moeten zich beter beveiligen en voorbereid zijn op mogelijke aanvallen.” 

Het belang van bewustzijn bij ondernemingen

Bekijk cybersecurity niet als kost

Patrick: “Ondernemingen zien cybersecurity nog te vaak als een kost omdat ze geen directe return-on-investment zien. Bedrijven wachten om te investeren tot ze gehackt worden. Dan zijn er plots wel mensen en middelen beschikbaar. Het is spijtig dat men altijd reactief werkt.”

Wacht niet op een cyberaanval

“Wij raden daarom alle bedrijven aan om nu met cybersecurity aan de slag te gaan”, benadrukt Patrick. “Wacht niet, want er kan plots een grote vraag komen naar cyberspecialisten. We hebben in België spijtig genoeg de mentaliteit om altijd te wachten tot effectief de wet van kracht is. Ga nu aan de slag.”

Ga ook als kleine onderneming aan de slag

“Veel bedrijven denken dat het alleen gebeurt bij grote ondernemingen en niet bij kleine ondernemingen. Maar vele grote ondernemingen worden het slachtoffer omdat hackers via die kleine ondernemingen hun weg vinden en binnenraken. Dat wil de nieuwe richtlijn vermijden”, zegt Patrick. “Wil je een contract afsluiten met een bedrijf dat NIS2-plichtig is? Dan ga je daar ook moeten aan voldoen. Of je loopt dat contract mis.”

Maak cyberveiligheid ook jouw prioriteit

Geïnteresseerd in alle inzichten van Patrick Hauspie, VLAIO bedrijfsadviseur cybersecurity? Bekijk het volledige fragment op VRT MAX. Nood aan meer info over de nieuwe cybersecurityrichtlijn? Lees alles over de NIS2-regulering. Wil je zelf aan de slag met jouw cybersecurity? Neem zeker een kijkje op vlaio.be/cs voor meer informatie, advies en begeleiding. 

Delen: