Opgelet: valse e-mails over Vlaams beschermingsmechanisme

Publicatiedatum

Momenteel circuleren phishingberichten in naam van VLAIO over het Vlaams beschermingsmechanisme. Deze e-mails zijn niet afkomstig van VLAIO. Betaal niet en blijf waakzaam. 

Deze e-mail is vals.

Mail over terugbetaling beschermingsmechanisme

Momenteel doen een nieuwe reeks frauduleuze mails de ronde. Deze keer verspreiden fraudeurs valse berichten over de terugvordering van het Vlaams beschermingsmechanisme. 

Hoe herkennen? 

  1. Vals e-mailadres: de fraudeurs gebruiken het mailadres info@correctie-vlaio.be. Mails die van VLAIO komen, zijn altijd afkomstig van het domein "@vlaio.be". Het correct e-mailadres voor terugvorderingen van coronapremies is coronacorrectie@vlaio.be.
  2. Vals logo: de mail bevat niet het logo dat VLAIO in mailcommunicatie gebruikt. In echte mails staat "Vlaanderen is ondernemen" tegen een groene achtergrond.
  3. Verkeerd rekeningnummer: dit rekeningnummer is geen VLAIO-rekeningnummer.

Extra aandachtspunten

  • Stel jezelf de vraag of je dit wel aangevraagd hebt. Er zijn verschillende beschermingsmechanismes geweest, gaat dit om het mechanisme dat je aangevraagd hebt? Klopt de info in de mail?
  • Ook andere valse mails die zogezegd van VLAIO komen kunnen circuleren. Wees steeds aandachtig.
  • Contacteer altijd eerst VLAIO als je twijfelt over de echtheid van de mail via info@vlaio.be

Wat moet je doen bij phishing?

Heb je op en link geklikt? 

Volg het advies van Safe on web.

Phishing: 5 tips

  • 1

    Phishing-aanvallen beginnen vaak met misleidende e-mails: spelfouten, ongebruikelijke e-mailadressen of vreemde verzoeken. VLAIO zal nooit om gevoelige informatie vragen via e-mail. VLAIO stuurt ook geen mails zoals bovenstaande. 

  • 2

    Klik niet zomaar op links in e-mails of berichten. Frauduleuze url’s zitten vaak verborgen achter tekst of knoppen zoals “bekijk factuur” of “betaal nu”. Beweeg de cursor eerst over de link om het daadwerkelijke webadres te zien. Als het er verdacht uitziet of niet overeenkomt met de verwachte website, klik er dan niet op.

  • 3

    Overheidsinstellingen, banken, ... en andere legitieme organisaties vragen niet via mail of sms om vertrouwelijke informatie zoals wachtwoorden of creditcardgegevens. Wees terughoudend met het online delen van persoonlijke gegevens en verifieer altijd de identiteit van de partij waarmee je communiceert.

  • 4

    Deel je kennis over phishing met vrienden, familie en collega's. Informeer hen over de gevaren en geef praktische tips over het herkennen van verdachte activiteiten online.

  • 5

    Als je een verdachte e-mail tegenkomt, meld dit dan bij de organisatie waarvan de e-mail afkomstig zou zijn, via de meldknop in Outlook, en via e-mail aan verdacht@safeonweb.be. 

Delen: