1,1% meer starters in coronajaar 2020

Publicatiedatum
Uit nieuwe cijfers van UNIZO blijkt dat er in 2020 65.555 eenmanszaken en vennootschappen opgericht werden in Vlaanderen. Dat is een stijging van 1,1% ten opzichte van de cijfers van 2019. De stijgende trend van de voorbije jaren zet zich dus verder, al is de stijging minder sterk in crisistijd.
Raket stijgt op

Bemoedigende cijfers 

Jaar na jaar stijgt het aantal starters in Vlaanderen. 2019 was een recordjaar met 64.831 starters. In 2020 wordt dat record verbroken met 65.555 starters. Bemoedigend en best opmerkelijk in een crisisjaar als 2020. Zelfs een grote crisis leidt niet tot een daling van het aantal starters. Wel had die crisis een remmend effect. In 2020 zijn er 1,1% meer starters dan in 2019, in 2019 waren er nog zo’n 9% meer dan in 2018.  De curve blijft stijgen, maar minder snel. 

Voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van 2021 tonen een toename van het aantal starters op Vlaams niveau met 8,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die groei is vooral te danken aan de klim van het aantal starters in maart 2021: +42,5%. 

Sterkste stijging in e-commerce en bouw

De sterkst groeiende sector op Belgisch niveau is de detailhandel. Die groei is vooral terug te vinden in een sterke stijging van het aantal starters in e-commerce. De coronacrisis stimuleert nieuw en modern ondernemerschap, de weg naar digitalisering lijkt definitief ingeslagen. Ook in de bouwsector nam het aantal starters toe. De sector bleef relatief gespaard door de crisis. Er was zelfs een extra impuls doordat sommige mensen hun opgespaard vakantiebudget investeerden in de renovatie van hun woning. 

De sterkste terugloop van het aantal starters is te zien in de sectoren kunst, amusement en recreatie, transport en horeca. Stuk voor stuk sectoren die verplicht of voor een groot stuk stil liggen. Denk aan de evenementensector, de autocarbedrijven en taxi’s, cafés en restaurants. 

Antwerpen op kop, grootste stijging in Limburg

De procentuele stijging van het aantal starters tussen 2019 en 2020 is het meest uitgesproken in Limburg. Het aantal nieuw opgerichte ondernemingen stijgt er met 5,5% ten opzichte van 2019. Het aantal stijgt in alle provincies behalve Antwerpen (-0,9%). 

Toch spant Antwerpen net als vorig jaar de kroon als we kijken naar de absolute cijfers. In Antwerpen kwamen er in 2020 18.759 nieuwe ondernemingen bij. Antwerpen wordt gevolgd door Oost-Vlaanderen (14.784) en Vlaams-Brabant (12.070). 

 

De VLAIO Startersgids 'Altijd onderweg'

In het online startersplatform startersgids.vlaio.be maak je stap voor stap kennis met de kansen en uitdagingen van het ondernemersleven. Je kan een profiel aanmaken en via een persoonlijk dashboard jouw unieke route uitstippelen en opslaan. In de verschillende wijken vind je oefeningen, tips, templates en contacten om je netwerk te versterken, je ideeën aan te scherpen en de nodige centen te vinden – allemaal samengesteld door ondernemingsexperts die niets liever willen dan dat jij je droom waarmaakt.

 

Delen: