Van idee tot patent: welke producten/diensten kan je beschermen?

Ben je een starter die een nieuw product of dienst wilt lanceren? Of wil je verder groeien door in te zetten op nieuwe technologieën? Creatieve ondernemers hebben steeds een stapje voor doch vergeten soms hun idee optimaal te beschermen. Helaas is het dan al te laat de juiste stappen te ondernemen wanneer ze met lede ogen aanzien dat de concurrentie hen kopieert.

Dit event is afgelopen

Onze ondernemingen zijn dan ook vaak innoverend bezig zonder het zelf te beseffen. Bestaande technieken worden gecombineerd tot een nieuw concept. Echter, pas wanneer dit succesvol is gelanceerd, wordt er nagedacht over een eventuele bescherming.

In deze sessie wordt dan ook het ingewikkeld intellectueel eigendomsrecht op een praktisch manier benaderd. De mogelijkheden voor het beschermen van een idee door een patent worden besproken, alsook de kracht van een goede merknaam en welke stappen hiervoor moeten worden ondernomen.

Programma

  • Wat omhelst het intellectueel eigendomsrecht?
  • Welke producten en/of diensten kunnen (niet) worden gepatenteerd?
  • De verschillende stappen om een patent te bekomen
  • Wat als mijn concurrent mij kopieert, of ik kopieer hem?
  • Aan welke voorwaarden moet een merknaam voldoen?
  • De verschillende stappen om een merknaam te registreren

Jouw expert

Bram Schoonjans is doctor-ingenieur én jurist die dagelijks bedrijven bijstaat in het beschermen van hun technische innovaties. Hij is octrooigemachtigde en heeft de wettelijke bevoegdheid klanten te vertegenwoordigen voor de Belgische Dienst voor Intellectuele Eigendom en het Europees Octrooibureau. Zijn expertise ligt in de domeinen van mechanica, elektriciteit en software. Met kantoor in Mechelen en hoofdzetel in Den Haag wordt hij verder bijgestaan door zijn collega’s van het octrooi- en merkenbureau NLO. Zij hebben expertise in andere uiteenlopende domeinen zoals chemie, biotechnologie, voeding, en farmacie.

Waarom deelnemen?

Het doel van deze sessie is om binnen innoverende bedrijven de reflex te laten ontstaan om even een stap terug te zetten en te overwegen welke intellectuele eigendomsbescherming mogelijk is. Er is geen voorkennis vereist.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
Gratis - inschrijven verplicht
Organisator
Voka

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen (kantoor Mechelen) Antonia Wolversstraat 1 (Parking Keerdok, 11de verdieping) 2800 Mechelen