Marktconsultatie 'Lekken lokaliseren met bestaande data'

In het project ‘Tool voor innovatieve lekdetectie en leklokalisatie met (bestaande) data’ wil AquaFlanders een tool laten ontwikkelen die verschillende beschikbare en nuttige databronnen gebruikt om lekken en illegaal gebruik van water te lokaliseren en andere problemen op te sporen in het waterdistributienet. We nodigen daarom ondernemingen, kennis- en onderzoeksinstellingen en experten uit voor een marktconsultatie onder begeleiding van Verhaert op 7 oktober 2024 in Leuven.

Praktisch

Date
Tijdstip
09.30 - 17.30 uur
Locatie

VAC Leuven Diestsepoort 6 3000 Leuven

Doel van het project

Optimalisatie bij opsporing van lekken 

Vandaag monitoren waterbedrijven waterlekken in distributienetwerken door debieten in District Metered Areas (DMA's) te volgen en anomalieën te detecteren door nachtverbruik te vergelijken met metingen. Mogelijke problemen worden geïdentificeerd en prioritaire zones bepaald via methoden zoals steptesting (voornamelijk voor grote lekken) en het gebruik van mobiele sensoren. De huidige oplossing vereist extra sensoren binnen de DMA om de zoekzone voor lekken te verkleinen. Hoewel een groter aantal fysieke sensoren de nauwkeurigheid verhoogt, brengt deze aanpak ook hogere kosten met zich mee qua aankoop en onderhoud.

De waterbedrijven wensen het opsporen van lekken in het waterdistributienetwerk te optimaliseren via data-analyse om het aandeel niet in rekening gebracht water (NRW) te verminderen. Het doel is om snel in te grijpen in gebieden met de hoogste kans op lekken, met nauwkeurige lokalisatie van kleine lekken op straatniveau.

Algoritme en data-analyse

De beoogde innovatie richt zich op het inzetten van virtuele data, zoals schattingen of voorspellingen voor locaties zonder fysieke sensoren, en op indirecte of proxy data die onrechtstreeks inzicht geven over de toestand op een specifieke locatie, zoals klantenmeldingen, werkzaamheden, brandweerinterventies en afwijkingen. Het gebruik van data zou als alternatief dienen voor het plaatsen van bijkomende fysieke sensoren in het netwerk. De ideale oplossing is een algoritme dat bestaande sensordata samenvoegt met aanvullende datasets om prioritaire zoekzones te bepalen en de lokalisatie van lekkages te versnellen. Zo zullen de zoektijd en het waterverlies verminderen.

Samenwerking binnen NRW-ecosysteem

De hypothese is echter dat de huidige marktoplossingen ontoereikend zijn. Daarom wil de drinkwatersector innovatie versnellen door samenwerking te stimuleren binnen het NRW-ecosysteem. Op basis van de inzichten uit het evenement wil AquaFlanders een overheidsopdracht plaatsen om oplossingen te ontwikkelen en te valideren.

Doel marktconsultatie

Tijdens de open marktconsultatie willen we de behoeften van de drinkwaterbedrijven matchen met beschikbare (deel-)oplossingen op de markt. Het doel is om te beoordelen in hoeverre bedrijven oplossingen kunnen bieden voor de verschillende use cases. De inzichten en feedback van de deelnemers aan de open marktconsultatie zullen vervolgens gebruikt worden om een opdracht voor een proof-of-concept te formuleren, waarbij geselecteerde partijen hun oplossingen kunnen demonstreren in een proeftuin DMA. De resultaten van de marktconsultatie zullen nadien publiek beschikbaar gesteld worden op de PIO-projectpagina.

De open marktconsultatie zelf bestaat uit 4 hoofdonderdelen: 

  1. een toelichting van de uitdaging, gevolgd door een interactieve groepsdiscussie rond de reeds geïdentificeerde use cases en mogelijke ontbrekende use cases;
  2. een interactieve groepsdiscussie over mogelijke oplossingsrichtingen op basis van marktonderzoek, gevolgd door een informele en interactieve uitwisseling over beschikbare oplossingen van de deelnemende partijen tijdens een posterbeurs;
  3. een brainstormsessie over mogelijke combinaties van deeloplossingen die samen een totaaloplossing kunnen vormen voor de waterbedrijven;
  4. een toelichting van de beoogde opdracht in de vorm van een proof-of-concept vanuit de aanbesteder, gevolgd door een interactieve groepsdiscussie. Jij krijgt op allerhande manieren de gelegenheid om jouw reflecties te delen en in gesprek te gaan met andere aanwezigen. We voorzien ook optionele speeddates.

Voor wie? 

AquaFlanders, Vlakwa, VMM, de waterbedrijven, VLAIO en Verhaert nodigen ondernemingen en organisaties uit voor een fysieke marktconsultatie in kader van het project ‘Tool voor innovatieve lekdetectie en leklokalisatie met (bestaande) data’. 

We zijn op zoek naar bedrijven, kennisinstellingen en onderzoeksinstellingen met expertise, ervaring en inzichten op het gebied van algoritme-ontwikkeling, data science, machine learning en geavanceerde analyses. We verwelkomen zowel organisaties met bestaande commerciële oplossingen als oplossingen die nog volop in ontwikkeling zijn.

Programma

De marktconsultatie vindt fysiek plaats op maandag 7 oktober 2024 en en gaat in het Engels door.

09.30 - 10.00Aankomst en registratie
10.00 - 10.10Welkom en doelstellingen van de dag
10.10 - 11.30Overzicht van de uitdagingen, use cases met data en mogelijke oplossingen
11.30 - 12.45 (incl. pauze)Posterbeurs en netwerksessie / Speeddates - deel 1
 Lunch
13.30 - 14.00Posterbeurs en netwerksessie / Speeddates - Deel 2
14.00 - 16.30 (incl. pauze)Brainstormen over oplossingen voor het combineren van data en het gebruik ervan in algoritmen
16.30 - 17.15Aankondiging van een aanstaande overheidsopdracht voor een proof of concept om algoritmen te testen die bestaande sensorgegevens combineren met aanvullende datasets
17.15 - 17.30Afsluiting met uitnodiging voor netwerkborrel

Inschrijven

Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht. Onderaan de Vlakwa eventpagina vind je het inschrijvingsformulier terug. 

Let op: de plaatsen voor de marktconsultatie zijn beperkt. Hoe sneller je inschrijft, hoe meer kans je maakt om deel uit te maken van dit evenement.

 

Programma Innovatieve Overheidsopdrachten

PIO helpt de Vlaamse overheid en Vlaamse publieke sector om – via overheidsopdrachten – innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen, testen en valideren. Het gaat om innovatieve oplossingen voor publieke noden waar geen kant-en-klare oplossingen voor op de markt zijn. Meer informatie op vlaio.be/pio.

 
Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
PIO (VLAIO) i.s.m. AquaFlanders, Vlakwa en de Vlaamse Milieumaatschappij

Praktisch

Date
Tijdstip
09.30 - 17.30 uur
Locatie

VAC Leuven Diestsepoort 6 3000 Leuven

Locatie

Adres

VAC Leuven Diestsepoort 6 3000 Leuven