Lerend Netwerk Composieten

Composietmaterialen, u heeft er vast al van gehoord. Deze innovatieve materialen worden al geruime tijd aangewend in de meest uiteenlopende toepassingen. Denk onder meer aan applicaties in de vliegtuig- en scheepsbouw, bruggen, windmolens,... en misschien zelfs gewoon in de fiets waarmee u geregeld een rondje gaat rijden.

Dit event is afgelopen

Maar wat zijn nu precies deze composietmaterialen? Welke toegevoegde waarde kunnen composieten betekenen voor uw producten en hoe kan u ze in uw product verwerken?

Om op deze vragen en zoveel meer een antwoord te bieden, organiseren we vanuit Agoria Composites en Sirris in het kader van het Vlaio project 'Industrie Partnerschap' een lerend netwerk rond deze materie.

Wat komt aan bod?

De onderwerpen en activiteiten binnen een lerend netwerk worden mee aangestuurd door de deelnemers. Maar de grote lijnen voor de 4 sessies zien er als volgt uit:

Sessie 1 - Donderdag 23 september 2021 van 13.30u tot 17.30u 

Wat zijn composietmaterialen en in welke hedendaagse toepassingen vindt u ze terug? Deze eerste sessie is bedoeld als algemene introductie in de materie. Wat is een composietmateriaal? Welke verschillende types bestaan er? Enkele eenvoudige toepassingen stellen ons in staat om zich een goed beeld te vormen van deze materialen.

Sessie 2 - Donderdag 18 november 2021 van 13.30u tot 17.30u

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van composietmaterialen in hedendaagse toepassingen? In deze sessie bekijken we hoe de keuze voor composieten de eigenschappen van onderdelen kan beïnvloeden. Denk maar aan de veelbesproken verhouding sterkte/stijfheid vs gewicht, levensduur, corrosieresistentie, enz. Daarnaast bespreken we de mogelijkheden voor het ontwerp (vele vrijheidsgraden) van complexe onderdelen. 

Sessie 3 - Donderdag 17 februari 2022 van 13.30u tot 17.30u

Deze derde sessie staat volledig in het licht van productieprocessen van composietonderdelen. Welke bestaan er en waar worden ze (best) toegepast? Hoe beïnvloedt de keuze voor het type composiet (bijvoorbeeld thermoplasten vs thermoharders) de keuze voor het een of het andere productieproces?   

Sessie 4 - Donderdag 21 april 2022 van 13.30u tot 17.30u

De slotsessie zal dieper ingaan op de assemblage en nabewerking van composietonderdelen. In de tweede sessie hadden we het al over de bijna onbeperkte 'freedom of design' met composieten en nu zullen we bekijken hoe we deze onderdelen kunnen inpassen in het grotere geheel. Welke voorbehandelingen van het materiaal zijn hier nodig/mogelijk? Wat zijn de mogelijkheden voor het lassen of verlijmen van onderdelen?

Wat kan u verwachten van een Lerend Netwerk?

Een lerend netwerk bestaat uit 4 workshops, gespreid over een periode van een jaar. Doorheen het ganse jaar zal bovendien online interactie aangemoedigd en gefaciliteerd worden.

Klik hier voor meer info.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
750 euro
Organisator
Sirris i.s.m. Agoria
Thema's

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

SLC-Lab (Sirris) Gaston Geenslaan 8 3001 Heverlee