Hands-on workshop producten 'smart' maken (industrie 4.0-proeftuin)

De industrie 4.0-proeftuin 'Digitale Servitisatie' helpt productbouwers bij hun metamorfose tot digitaal dienstverlener. Tijdens deze tweede workshop laten de specialisten van Sirris je op een hands-on manier kennismaken met de technologische bouwblokken om te komen tot een eerste prototype van een slim, geconnecteerd product. Klaar voor het aanbieden van digitale diensten! (voertaal is Engels)
Tijdens deze workshop leer je met handige technologische bouwblokken hoe je een product 'smart' maakt, klaar voor digitale diensten.

Dit event is afgelopen

Het verdienmodel van digitale servitisatie, waarbij fysieke producten verrijkt worden met digitale diensten, biedt productbouwers een waaier aan nieuwe mogelijkheden (bijv. opvolging en sturing van het product vanop afstand voor onderhoudsdoeleinden), maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich. Om mogelijke innovaties tastbaar te maken, is het van belang om reeds vroeg in de ontwikkeling te starten met de uitwerking van een eerste prototype. Dit helpt om het interne beslissingsproces in je bedrijf rond het opzetten van een nieuwe digitale dienst te ondersteunen en te versnellen.

Het doel van deze workshop is dan ook om bedrijven hands-on te laten kennismaken met de technologische bouwblokken om tot een prototype te komen. We geven een overzicht van een aantal mogelijke hard- en software bouwblokken voor elk van de aspecten sensoriek, connectiviteit, cloud computing, data verwerking, enz. en we begeleiden de deelnemers terwijl ze zelf een prototype uitwerken, gebaseerd op een bestaande demonstrator.

Programma

 • Korte introductie tot digitale servitisatie: wat en waarom?
 • De verschillende fases in de uitwerking van een slim, geconnecteerd product met gekoppelde digitale diensten
 • Hands-on uitwerking van een digitaal servitisatieprototype aan de hand van easy-to-use technologische bouwblokken
  • Hardwareplatform en sensoriek
  • Embedded softwarestack
  • Communicatie met de cloud
  • Cloud backend
  • Dataverwerking en -analyse
  • Dashboarding en digitale diensten
 • Richting een proof-of-concept van je eigen slim, geconnecteerd product

Doelpubliek

Deze hands-on workshop is bedoeld voor bedrijven die fysieke producten bouwen en de mogelijkheden willen verkennen om de stap te maken naar slimme, geconnecteerde producten met gekoppelde digitale diensten. We richten ons in de eerste plaats op die profielen binnen het bedrijf die nauw betrokken zullen zijn bij de ontwikkeling van een eerste prototype in huis of met externe partijen.

In de workshop hanteren we toegankelijke en gebruiksvriendelijke technologische bouwblokken. Een technische achtergrond is weliswaar vereist voor het volgen van de workshop en enige programmeerervaring is handig meegenomen (maar niet strikt noodzakelijk).

Let op: door het hands-on format van deze workshop is het aantal plaatsen beperkt. Bij overschrijding van het aantal beschikbare plaatsen wordt een wachtlijst aangelegd.

Prijs

De deelnameprijs voor deze workshop bedraagt € 575 (incl. handouts, zonder de uitgewerkte bouwblokken) of € 725 (incl. handouts en de uitgewerkte bouwblokken). Sirris-leden genieten een korting van 10%.

Vlaamse kmo’s kunnen gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Merk op dat de kmo-portefeuille ten laatste 14 kalenderdagen na de eerste opleidingsdag dient te worden aangevraagd. Erkenningsnr. Sirris : DV.O105154.
Voor meer informatie over de kmo-portefeuille: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille.

Deze workshop maakt deel uit van de Proeftuin Digitale Servitisatie om bedrijven te ondersteunen bij de uitwerking van digitale servitisatie proof-of-concepts binnen hun eigen productcontext.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
€ 575 excl. technologieblokken /€ 725 incl. technologieblokken (10 procent korting voor leden)
Organisator
Sirris

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Sirris Gaston Geenslaan 8 3001 Heverlee