De omgevingsvergunning voor kleinhandel: iedereen klaar?
1 januari 2018 is het zover: de socio-economische vergunning wordt geïntegreerd in de omgevingsvergunning. Deze transitie roept nog heel wat vragen op. Daarom maken we je op 30 november wegwijs.

Dit event is afgelopen
Wegwijs in de nieuwe procedure
Met de inwerkingtreding van hoofdstuk 4 van het decreet integraal handelsvestigingsbeleid (IHB) verdwijnt de op zichzelf staande socio-economische vergunning. Voortaan spreken we van een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten, die al dan niet gekoppeld is aan een stedenbouwkundig en/of milieu-luik. Nadat Eline Horemans (Agentschap Innoveren & Ondernemen) je kort de inwerkingtreding van het decreet schetst, zal Peter Schryvers (Departement Omgeving) je wegwijs maken in de omgevingsvergunning en het omgevingsloket.
Vervolgens staan we stil bij de procedure om een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten te verstrekken. Ingrid Schroyens (Idea Consult) zal een handig overzicht aanreiken over de verschillende procedures en de bevoegde overheidsniveaus. Daarbij komen ook de beroepsprocedure, de gemeentelijke omgevingsambtenaar en de – eveneens hervormde – handhaving aan bod.
Om je enigszins op adem te laten komen, voorzien we voor de lunch nog de nodige beleidsmatige inspiratie. Nienke van Gerwen (BRO), al jaren een van de bezielers van het Nederlandse Platform Binnenstadsmanagement, is uitermate goed geplaatst om ons inzicht te verschaffen in de strategieën die Nederlandse gemeenten anno 2017 volgen om sterke winkelgebieden te creëren.
Interactieve sessies
In de namiddag gaan we tijdens interactieve sessies dieper in op zowel de procedurele aspecten van de vergunningverlening als de inhoudelijke beoordeling van een vergunningsaanvraag. In twee aparte sessies krijg je een uitgebreide toelichting én de kans om concrete vragen te stellen over de stappen in het vergunningsproces, de na te leven termijnen, de samenwerking tussen stedenbouw, milieu en economie, de gemeentelijke omgevingsambtenaar, het aanvraagformulier, de beoordeling op basis van de 4 doelstellingen, enzovoort. In een derde sessie gluren we verder bij onze buren. Stefan van Aarle, regisseur binnenstad Tilburg, legt ons uit hoe het gemeentebestuur, winkeliers én vastgoed samenwerken in deze springlevende winkelstad.
Ben je, vanuit economie of stedenbouw, van ver of nabij, betrokken bij de nieuwe omgevingsvergunning én heeft jouw gemeente enige ambitie op het vlak van detailhandel? Dan ben je er ook nu weer bij op deze Platformbijeenkomst.
Info over inschrijven
Alle info vind je ook in de programmabrochure.
Let op: deze bijeenkomst is voorbehouden voor vertegenwoordigers van de Vlaamse steden en gemeenten: burgemeesters, schepenen, ambtenaren en centrummanagers.
Deelname aan de bijeenkomst is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dit kan tot 23 november 2017.
Gezien het aantal beschikbare plaatsen beperkt is, raden we u aan dit zo snel mogelijk te doen. Bezorg ons het inschrijvingsformulier via platform@centrummanagement.be. Annulering na inschrijving kan kosteloos via platform@centrummanagement.be tot uiterlijk 23 november. Bij niet-deelname zonder tijdige annulering wordt een no-show fee van 50€ aangerekend. Je kan je altijd laten vervangen door een collega.
Partners
Het Platform Centrummanagement is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw. De platformbijeenkomsten worden georganiseerd in het kader van het project ‘Kernversterkend Winkelbeleid van A tot Z’ van de VVSG, i.s.m. het Agentschap Innoveren & Ondernemen, en met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Hermesfonds.