Basisprincipes ecodesign binnen de mode- en textielindustrie

Benieuwd hoe je jouw mode- of textiel onderneming, product of dienst futureproof kan maken? De circulaire economie helpt je daarbij! De planeet laat ondertussen luid en duidelijk merken dat het “business as usual” model niet meer werkt. Grondstoffen die schaarser worden, prijzen die stijgen, erbarmelijke werkomstandigheden aan de andere kant van de wereld. Niet alleen de planeet verandert, overheden en burgers worden ook steeds kritischer en slaan het pad van verandering in. De circulaire economie is een van de paden die bijdraagt aan de duurzame transitie.

De circulaire economie kan namelijk de milieu- en klimaatimpact in verschillende sectoren helpen verlagen, zo ook die van de mode- en textielsector. Maar hoe begin je daaraan? Samen met enkele pioniers geven we jou een mix van basisprincipes en in’s en out’s via specifieke cases opdat je zelf aan de slag kan gaan om je eigen project via de circulaire economie te verduurzamen.

Praktisch

Datum
Tijdstip
19.00 - 19.00 uur
Locatie

SYNTRA Brussel, Tour&Taxis havenlaan 86 1000 Brussel

Samen met enkele pioniers op vlak van duurzame mode zoals Ariadne Innovation, HNST, Dressr, Komrads, Flanders DC en Yolan Gielen steken we een programma ineen zodat jij de circulaire economie kan integreren in jouw bedrijf!

Programma

Sessie 1a: inleiding over de circulaire economie  

Wat is circulaire economie? Wat zijn de basisprincipes waar je zeker van op de hoogte moet zijn? En wat gebeurt er op vlak van beleid? Hoe verhoudt deze economie zich ten opzichte van de mode- en textielindustrie?  

Sessie 1b: businessmodel templates  

Is jouw idee echt duurzaam? We kijken naar de facetten van een businessmodel template om tot waarde creatie en behoud ervan te komen.  

Sessie 2: de productieketen van textiel

Welke soort producenten zijn er en waar bevinden zij zich? Wat zijn duurzame materialen en hoe ziet hun begin en eindproces eruit?  

Sessie 3: ecodesign

Met welke principes moet je rekening houden bij het duurzaam ontwerpen van producten en diensten. Welke uitdagingen ondervonden de pioniers en hoe zijn ze er mee om gegaan?

Sessie 4: duurzame productie

In deze sessie delen pioniers de in’s en out’s om je productieketen stap voor stap te verduurzamen. Van het valoriseren van eigen bijproducten, het opwaarderen van grondstoffen, het kiezen van de juiste partners, het bepalen van de optimale productie-aantallen tot het verbeteren van processen.  

Sessie 5: digitale coaching en jurymoment

Tijdens een één op één sessie met een van onze experts krijg je de mogelijkheid jouw case verder af te toetsen. Uiteindelijk zal je jouw case mogen pitchen voor de expertenjury om zo je project te optimaliseren.  

Organisator
Syntra Brussel

Praktisch

Datum
Tijdstip
19.00 - 19.00 uur
Locatie

SYNTRA Brussel, Tour&Taxis havenlaan 86 1000 Brussel

Locatie

Adres

SYNTRA Brussel, Tour&Taxis havenlaan 86 1000 Brussel