STEM-acties en samenwerken gaan hand in hand
Je wilt met je bedrijf kinderen en/of jongeren warm maken voor STEM (science, technology, engineering en mathematics). Fijn dat je dit maatschappelijk engagement opneemt! Wie weet heb je zelfs al een concreet idee in gedachten? Nog beter! Om van je engagement een duurzaam succes te maken, raden we aan om niet alleen te werk te gaan. Reik uit naar organisaties, lokale netwerken, andere bedrijven, … Want samen heb je meer expertise, beschik je over een groter netwerk en creëer je meer impact. En samen doe je STEM luider klinken!
Stel jezelf deze drie vragen voordat je partners benadert:
- Welk engagement kan ik aangaan? Hoeveel tijd, middelen en mankracht kan ik beschikbaar maken?
- Welke doelgroep wil ik bereiken? Heb je hierbij aandacht voor specifieke leeftijdsgroepen? Wil je inspireren of inspelen op studie- en/of loopbaankeuze?
- Voor welke aspecten wil ik samenwerking aangaan? Zoek je bijvoorbeeld een organisatie die je deels kan ontzorgen bij de creatie van een educatief pakket of heb je een bedrijf nodig dat je ondersteunt bij de communicatie naar kinderen, jongeren, leerkrachten en ouders?
Afhankelijk van het engagement dat je kan aangaan, de doelgroep die je wil bereiken en de aspecten van de samenwerking, kan je een beroep doen op verschillende partners. Deze drie elementen komen trouwens mooi aan bod in dit verhaal over de STEM-projecten van Siemens. Maar welke partners bestaan er dan?
Expertise in STEM in onderwijscontext
Kinderen en jongeren zijn een brede doelgroep en je kan hen als bedrijf op verschillende manieren bereiken. Bij STEM-acties voor de jeugd is het belangrijk om de taal en het kenniskader van deze doelgroep te gebruiken. Zo hebben kinderen van de basisschool een andere benadering nodig dan jongeren uit het secundair onderwijs.
Wil je specifieke studierichtingen bereiken? Zorg dat je actie past binnen de leerplannen en eindtermen. Een goed voorbeeld daarvan is het Havencentrum van de provincie Antwerpen, dat een matrix van onderwijsdoelen ontwikkelde voor hun educatieve activiteiten. Organisaties zoals de regionale technologische centra (RTC’s), STEM voor de basis, iSTEM en Vlajo kunnen jou daar ook bij helpen.
Wil je bijdragen aan een betere afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt? Dat kan bijvoorbeeld door bij te dragen aan professionaliseringstrajecten voor leerkrachten (in samenwerking met RTC’s), het geven van een gastles in een klas (in samenwerking met Vlajo), het deels beschikbaar stellen van een medewerker tot gastleerkracht (in samenwerking met Acerta) of door een school te coachen in beter STEM onderwijs via een begeleidingstraject (in samenwerking met Voka STEMpact).
Expertise in STEM-beleving
Je wil natuurlijk dat jouw inspanningen de vonk voor STEM laten overslaan op de jonge generatie. Laat je actie daarom aansluiten bij de leefwereld van kinderen en jongeren of koppel er een leuke doe-ervaring aan. Organisaties zoals STEM-academies, Technopolis, het bedrijvenconsortium Da's Geniaal, … hebben veel ervaring in het vertalen op kinder- of jongerenmaat. Onthoud verder dat onderwijs en vrijetijdsbeleving andere contexten zijn en dus andere mogelijkheden bieden.
Expertise in communicatie
Heb je informatie die je graag deelt met kinderen, jongeren, leerkrachten, ouders, …? Ook voor communicatie over STEM kan je terecht bij heel wat organisaties. Zo kan je via KlasCement, een online platform voor lesmateriaal, materiaal uploaden dat relevant kan zijn in lessen. Of deel informatie over de toepassing van wetenschap en technologie in je bedrijf via de kanalen van Eos en bereik een breed publiek.
Samenwerken met STEM-organisaties kan je trouwens ontzorgen in de communicatie naar je doelgroep. Zo moet je niet op zoek gaan naar de technische adviseurs in de scholen uit de regio, stagebegeleiders, ouders, …
Tip: betrek lokale overheden en andere bedrijven
Lokale overheden
Bij het organiseren van een STEM-actie is het goed om je gemeente, stad of provincie te contacteren. Zij hebben vaak zicht op lokale initiatieven of projecten waar je jouw actie aan kan koppelen. De overheidsdiensten Jeugd of (Flankerend) Onderwijsbeleid kunnen je ongetwijfeld verder helpen:
- Provincie Antwerpen
- Provincie Oost-Vlaanderen
- Provincie Limburg
- Provincie Vlaams-Brabant
- Provincie West-Vlaanderen
Andere bedrijven
Omdat scholen een neutrale rol hebben, ligt het soms moeilijk voor hen om met een specifiek bedrijf samen te werken. Dit probleem stelt zich minder als je de krachten bundelt met andere bedrijven. Houd voor bedrijfsbezoeken rekening met de lesuren en maak het programma interessant en interactief. Een school die een verre verplaatsing maakt, vindt het ongetwijfeld fijn om het bezoek te kunnen koppelen aan een ander bedrijfsbezoek in de buurt. Connecteer daarom met je lokale ondernemersvereniging, andere bedrijven uit jouw sector of bedrijven op het bedrijventerrein waar je gevestigd bent.
Op zoek naar gericht advies?
Je ziet het, er zijn heel wat diverse partners die klaar staan om jouw bedrijf te ondersteunen in jouw STEM-engagement. Wil je graag gericht advies over wie voor jouw bedrijf een geschikte partner kan zijn? Vraag jouw gratis adviesgesprek aan via stemhub@vlaio.be. Je kan ook altijd terecht op vlaio.be/stemhub voor meer informatie en inspiratie.
Oproep: STEM-trajecten in de vrije tijd
Wist je dat er momenteel bij VLAIO een oproep (tot 3 april) openstaat om innovatieve STEM-trajecten in de vrije tijd te ontwikkelen? Ook hier vormen partnerschappen de basis. Lees meer over de oproep STEM-ontwikkelaars.