Promotie- en demonstratiecentrum milieu- en energievriendelijke technologieën (PRODEM)

Laatst gewijzigd op 17 nov 2017 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
kmo's
Voor wat
ondersteuning bij ontwikkeling van milieu- en energievriendelijke technologieën
Subsidie
van 66% van de onderzoekskost

Wat houdt de maatregel in

PRODEM is een steunmaatregel die kmo's in staat stelt om op een goedkope (gesubsidieerde) manier een beroep te doen op het onderzoekscentrum VITO om milieu- of energietechnologieën te evalueren. PRODEM is interessant voor ontwikkelaars van nieuwe milieu- en energietechnologieën en eindgebruikers van deze technologieën. De financiële tegemoetkoming kan tot 66% van de onderzoekskost bedragen.

Alle bedrijven kunnen beroep doen op VITO's ervaring rond duurzame technologie. Het co-financieringsluik via PRODEM is echter voorbehouden aan kmo’s voor laagdrempelige ondersteuning bij duurzame innovatie. 

Wie komt in aanmerking

Kmo’s (exl.vzw’s) die gevestigd zijn in het Vlaamse Gewest komen voor deze maatregel in aanmerking.

Wat komt in aanmerking

Ontwikkelaars kunnen via PRODEM hun nieuwe technologieën testen in een reële situatie. Eindgebruikers kunnen PRODEM gebruiken voor het zoeken van milieu- en energievriendelijke technologieën en het implementeren ervan in hun bedrijfsvoering. Aan de hand van haalbaarheidsstudies, laboprogramma’s, onderzoek op pilootschaal of tests in uw bedrijf gaat PRODEM op zoek naar de meest geschikte oplossing of investering voor uw specifieke situatie.

Omvang steun

PRODEM wordt financieel ondersteund door de Vlaamse Overheid en de Europese Unie. Daardoor draagt de kmo slechts 34% van de totale projectkosten.

Deze maatregel valt onder de toepassing van de Europese de minimis-regelgeving. Hierdoor mag de de-minimissteun aan bedrijven over drie jaar gespreid niet meer dan € 200.000 bedragen.