Zonder passie gaat het niet

Aanvankelijk wilde Peggy Vanwelden veearts worden. Maar de liefde voor het koken en de passie voor karaktervolle kwaliteitsfornuizen, die zij van haar moeder erfde, bleken uiteindelijk toch sterker. In 2012 namen Peggy en echtgenoot het Gentse bedrijf COOK UP over van Peggy’s ouders: het logische sluitstuk van een lang proces dat begon toen ze als jong meisje haar moeder al begeleidde naar beurzen.
Peggy Vanwelden

Het is een torenhoog cliché, maar het bloed kruipt overduidelijk waar het niet gaan kan. "Toch heeft dit nooit echt als een roeping aangevoeld", zegt Peggy, die vandaag het bedrijf leidt dat haar moeder in 1978 oprichtte. "Maar die gedeelde passie, ja, die was er al heel vroeg. En zonder die passie gaat het niet: als ik in dit leven al iets heb geleerd, is het dat wel."

Meer dan een fornuis

"Mijn moeder was ontwerpster van opleiding. Zij tekende voor een textielbedrijf, toen ze geheel toevallig via haar eigen schoonmoeder de fornuizen van AGA leerde kennen." Peggy's moeder was meteen verkocht en het duurde niet lang voor zij zelf ook een exemplaar in huis had van die – letterlijk – ijzersterke klassieker onder de kookfornuizen. Daarvoor moest ze toen nog speciaal naar Engeland: de producent van het toestel exporteerde niet naar België.

"Niet alleen haar eigen passie voor AGA, ook het enthousiasme van bezoekers aan wie ze trots haar nieuwe fornuis toonde, werkte zo aanstekelijk dat mijn moeder dan maar zelf de stap zette naar het importeren ervan. Een AGA is dan ook niet zomaar een fornuis, maar een manier van leven", weet Peggy. Tot op vandaag is COOK UP de exclusieve verdeler van AGA in België en Luxemburg, al kwamen er sindsdien nog wel wat merken bij.

Batibouw zorgt voor klik

Peggy was pas negentien toen ze begin jaren negentig, met een diploma bedrijfsbeheer op zak, in de firma begon te werken. "Aanvankelijk had ik weinig verantwoordelijkheid. Ik moest alles nog leren. Dat we op dat moment maar met drie waren, maakte dat ik snel kon groeien. Tegen het jaar 2000 deed ik alles al: van boekhouding en administratie tot verkoop." Voor het technische luik staat haar echtgenoot vandaag in, net zoals haar inmiddels overleden vader dat vroeger deed.

"De klik is er gekomen toen ik voor het eerst helemaal alleen onze deelname aan de Batibouw-beurs voorbereidde: een thema kiezen, de stand uittekenen, een persdossier voorbereiden... Toen wist ik het zeker: dit wil ik blijven doen."

Advies nodig voor de overdracht van je bedrijf? Kom naar de Week van de Bedrijfsoverdracht!