Verilin: waar technologie en traditie elkaar ontmoeten.

Van topchefs van vermaarde restaurants over hoteleigenaars tot bekende designers, de klanten van Verilin zijn terecht veeleisend. En van zijn kant wil Verilin maar wat graag inspelen op de hoge verwachtingen die zijn klanten aan bed- en tafellinnen stellen. Innovatie is daarbij een doorslaggevende factor.
Detail Weefgetouw.
Detail weefgetouw - Heikki Verdurme

Maatwerk: mateloos en meticuleus.

Sinds de economische crisis in de jaren 80 in de textielsector, legt Verilin zich resoluut toe op de creatie én productie van hoogwaardig, op maat gemaakt, luxelinnen. Daarmee weven Ilse Dedeken samen met haar zus Anne-Sophie en haar man René gestaag verder aan het Verilin verhaal dat in 1956 begon. Met maatwerk van eigen bodem. Verilin verzet hemel en aarde om de artistieke vindingrijkheid van hun klanten te vertalen in dé ideale textieloplossing. René Schepers: “Elke vraag, hoe vreemd ze op het eerste zicht ook lijkt, bekijken we samen. Voor elke creatieve uitdaging zoeken we het gepaste antwoord, hoe moeilijk die creativiteit soms ook matcht met wat technisch haalbaar is.”

René: “De technische limieten waar je op botst moet je als een extra motivatie zien. Een uitdaging om de lat hoger te leggen. Zo vroeg designer Sofie Lachaert ons in 2014 een dekbedovertrek te maken geïnspireerd op een dollarbiljet. Originele insteek: in de echte briefjes wordt ook vlas verwerkt. Ze moeten lang meegaan en indien nodig gewassen kunnen worden. En geldt dat niet ook voor een dekbedovertrek? Alleen maakte de studie naar wat technisch haalbaar was met een weefgetouw het eindproduct wel heel erg duur.”

Het helpt om op zulke momenten te kunnen terugvallen op de juiste mensen. De bedrijfsadviseurs van VLAIO brachten Verilin in contact met mensen die een nieuw licht wierpen op de zaak. René: “Met de juiste contacten op zak startten we een innovatieproject. De vragen – wat wil onze klant en hoe kunnen we met onze weefgetouwen nog beter inspelen op zijn verwachtingen -  leverden haast meteen nieuwe technieken en materialen op om mee aan de slag te gaan. Oplossingsgerichter leren denken, bleek een heel nuttige oefening.”

Het resultaat gaat niet onopgemerkt voorbij. Voor het bedlinnen van Sofie Lachaert wordt Verilin bekroond met een Henry van de Velde label in 2014. En een jaar later volgt een tweede van de Velde prijs voor de Nuée-collectie. René: “De gespecialiseerde weeftechniek die we ontwikkelden op basis van onze opgedane kennis en inzichten maakt een immens verschil. Vanaf nu kunnen we kleurgradaties weven, een kleureffect waarbij de ene kleur in de andere overvloeit zonder abrupte overgangen. Geen sinecure omdat je elke kleurschakering vooraf moet bepalen om er een ‘binding’ (de positie van de horizontale en verticale draden) voor toe te kennen. Erg technisch maar het komt erop neer dat je over elke draad moet nadenken. Een tijdrovend proces."

Het fijnere dradenwerk.
Het fijnere dradenwerk - Heikki Verdurme

Een versnelling hoger

René: “Logisch dat we dit unieke procedé nu ook wilden versnellen. Matthias Marescaux, VLAIO bedrijfsadviseur, bracht ons daarvoor in contact met de Hogeschool Brugge. Die regelde een stageplek voor vier studenten. Dat jonge geweld keek vanuit een heel ander perspectief naar onze business. Ze bedachten en ontwikkelden een softwaretool dat onze rijke kleurschakeringen kan bepalen. Nu kunnen we foto’s, afbeeldingen of ontwerpen digitaal lezen en die informatie meteen vertalen naar de benodigde kleurtinten. Onze wevers zetten die kleurtinten vervolgens om in de juiste bindingen. Op die manier kunnen ze veel sneller overgaan tot het echte weefambacht.”

Het team van Verilin.
Het team van Verilin

Full Service Luxe Linnen: dit is Vlaams

Of hoe technologie en digitalisering een ambacht als weven komen verrijken. “We willen inderdaad voorop blijven lopen”, benadrukt René. “Dat zijn we aan onze klanten en onszelf verplicht. We willen klanten die trots zijn om bij ons aan te kloppen. Want al zijn we een kleine speler, toch hebben we een trouw klantenbestand dat in ons gelooft vanwege onze waarden: kwaliteit, duurzaamheid en lokale verankering.”

René: “Onze garens worden in Europa geverfd en gesponnen. Het weven en confectioneren gebeurt integraal in onze weverij in Heule. En ook onze weefgetouwen worden in deze streek geproduceerd. Behalve lokaal, denken we ook aan onze ecologische voetafdruk. Zo produceren we uitsluitend op bestelling. We zorgen ervoor dat we nét die hoeveelheid linnen weven die nodig is. Als de bestelling klaar is, leveren we die rechtstreeks met ons bestelbusje aan de eindklant. Klanten vragen ons soms ook om hun tafels te kleden of de gordijnen op te hangen. Dat is voor ons de kers op de taart: ons eigen product een plaatsje mogen geven in het verhaal van de klant.”

Begeleiding op maat

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken.