Van drones naar visueel dataplatform

Heel recent kondigden ze in Japan of all places hun naamsverandering aan. Dronegrid wordt Sitemark. En in die naamsverandering zit de hele evolutie vervat die dit jonge techbedrijf onderging. Een boeiend, snel en hard parcours van drones naar data. Centraal in dit verhaal: tevreden klanten die meer willen.
Het Sitemark vanuit de lucht bekeken.
Het Sitemark vanuit de lucht bekeken.

Maar eerst keren we nog even terug naar een drukke vrijdagmiddag in april in het technologisch incubatiecentrum I&I in Leuven. Daar ontmoeten we Vishal Punamiya terwijl hij samen met een deel van zijn team ontspannen van zijn lunch geniet.

4 people in one day

Eind 2016 trokken ze hier met zijn drieën naartoe. Anderhalf jaar later zijn ze met 16. En nog geen week geleden werden op één dag vier nieuwe mensen aangeworven. “Het gaat behoorlijk hard, 20 mensen, 11 nationaliteiten, en sales teams in India, Amerika, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk”, weet Vishal. “En het zijn onze klanten die ons in onze groei stuwen.” Engie, Eneco, Vinci, … het zijn niet van de minste."

Wat Sitemark haar drive geeft? Het vertrouwen van en de intensieve samenwerking met onze klanten.

Vishal Punamiya
CEO Sitemark

Ergens in een bar in Kraainem

Vishal: “De drie oprichters - Maxime, Stanislas en ikzelf - spraken elkaar voor het eerst op café in Kraainem. Zij studeerden nog, ik had al wat ervaring in grotere, innovatieve bedrijven. Het originele idee voor Sitemark bestond uit een geautomatiseerd systeem dat Drones, hun oplaadstation en cloud software combineerde. De software stuurt de drone tijdens zijn vlucht en laat hem data processing opdrachten uitvoeren voor de bouw, de mijnbouw en de energiesector.

Tussen 2016 en 2017 begrepen we dat ons bedrijf zich moest focussen op het aanbieden van bruikbare data voor onze klanten. Hardware was minder belangrijk. En zo vervelde het oorspronkelijke Dronegrid heel snel van een hard- en software onderneming naar een puur software bedrijf dat visuele data verzamelt op een geautomatiseerde en gestandardiseerde wijze. Zo inspecteren we met onze drones bv. zonnepaneelinstallaties van Engie. Onze gegevens vertellen niet enkel waar en wanneer er iets mis is, we geven ook aan wat er precies mis is. Met die informatie kunnen onze klanten sneller, gerichter en dus goedkoper interventies uitvoeren. Nog een voorbeeld?"

Voor Vinci inspecteren onze drones de A9 en A10 in Duitsland. We bezorgen onze klant gedetailleerde informatie waarop hij zich kan baseren om herstellingen uit te voeren of te plannen.

Vishal Punamiya
CEO Sitemark

De drie D’s in drones

“Wat er vandaag in de wereld gebeurt, kan je vatten in 3 D-woorden”, zal Vishal tijdens het interview opmerken. “Decentralization, Digitization en Diversification. Onze data oplossingen hebben impact op die drie vlakken. In de energiesector, de mijnbouw en de bouw leveren onze visuele data de grootste meerwaarde. Bedrijven kunnen nu rekenen op betrouwbare, herhaalbare, accurate visuele data. Ons digitaal platform staat bedrijven toe om een fundamentele shift te maken.”

zonnepanelen
Drone inspectie van zonnepaneelvelden.

Een brede horizon

Vishal: “In augustus 2016 richtten we DroneGrid op en in september ontmoetten we Marc Tiri, bedrijfsadviseur van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Hij begeleidde ons bij onze eerste (geslaagde) aanvraag voor innovatiesteun en is ons daarna blijven volgen en adviseren. Wij appreciëren hem als een kritisch en onafhankelijk klankbord bij al onze plannen. Hij zal niet nalaten ons met onze voeten op de grond te houden of te helpen onze focus te houden. Zo dienden we vorig jaar met zijn assistentie een eerste Horizon2020 project in: samen met Plymouth Marine Labs (UK), VITO en 12 andere partners monitoren we met Europese steun de waterkwaliteit van afgelegen meren. Onze rol daarin? Onze dronedata helpen de sensoren van de satelieten te calibreren. Naast onze bijdrage aan de duurzaamheid van onze planeet, is het ook een manier om onze kennis op het vlak van visuele data scherp te houden.”

“Het is nu vooral zaak om onze kwaliteit en onze kennis te bewaken. Als je zo snel groeit, riskeer je altijd om gemakzuchtig te worden. Je mag het success van vandaag niet voor vanzelfsprekend aannemen. De uitdagingen van morgen moeten ons wakker en alert houden.”

En nadat ze van VLAIO een tweede innovatiesubsidie ontvingen voor het visueel inspecteren van verticale structuren, wachten ze op de goedkeuring van een tweede Horizon2020 project voor het opschalen ervan. Vishal: “Momenteel capteren onze drones horizontale oppervlakten (wegen, zonnepanelen, mijnen). Als je verticale objecten zoals koeltorens, GSM-masten, windturbines of elektriciteitslijnen wil inspecteren, heb je rekening te houden met nieuwe uitdagingen zoals achtergrondlicht, reflecties en veiligheid. Dat vraagt om stevige R&D maar ook om het vertrouwen van onze klanten in ons kunnen.”

betrouwbare en efficiënte inspectie van wegen
Betrouwbare en efficiënte inspectie van wegen

Nood aan begeleiding op maat?

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken. Neem contact met hen op via VLAIO.be of mail naar info@vlaio.be.