QelviQ, of hoe technologie traditie nog beter maakt

“Probeer bij dit weer je wijn op de juiste temperatuur te serveren”, daagt Xavier Verellen, CEO van Kellvin, me uit. We zijn zomaar eventjes in de warmste zomer van de voorbije drie eeuwen aanbeland. “Dat lukt je nooit. De witte wijn leg je wellicht in de ijskast of zet je in een ijsemmer. Té koud dus om zijn finesse tot leven te wekken. Je rode wijn, zelfs al komt hij uit de best geacclimatiseerde wijnkelder, warmt heel snel op. Elke kwaliteitswijn verliest dan aan zeggingskracht en smaakrijkdom.”
De QelviQ slimme wijnkoeler in zijn natuurlijke omgeving
De QelviQ slimme wijnkoeler in zijn natuurlijke omgeving.

De ultieme wijnbeleving

Meteen zijn we aanbeland bij de essentie van de QelviQ slimme wijnkoeler: elke wijn op zijn juiste temperatuur serveren. Xavier Verellen: “Elke rechtgeaarde wijnliefhebber, elke gerenommeerde sommelier weet: de temperatuur maakt of kraakt de beleving van wijn. En elke wijn – wij brachten er intussen zo’n 350.000 in kaart – heeft zijn ideale schenktemperatuur. Met de vuistregel ‘8°C voor witte en kamertemperatuur voor rode wijn, ben je werkelijk niets, weet Xavier. “Je wringt er de smaakbeleving van algauw 85% van alle beschikbare wijnen de nek mee om. En dat is zeker niet enkel in een zwoele zomer als nu het geval. Ook in de wintermaanden garandeert QelviQ dat zowel het eerste als het laatste glas aan de juiste temperatuur uitgeschonken wordt.”
 

Ideeën rijpen …

Het idee van zo’n ‘slimme wijnemmer’ ontstond al in 2013. Maar net als bij goede wijn, had het wel wat tijd nodig om te rijpen. Xavier: “Helemaal in de ban van de mogelijkheden van het Internet der Dingen (#IoT) wilden we de technologische mogelijkheden van vandaag benutten om de wijnbeleving te verbeteren. We wilden meteen ook het creatief/innovatieve talent van Vlaanderen tot zijn recht laten komen. Vanzelfsprekend wilden we iets produceren dat niet binnen de kortste keren gekopieerd kan worden.

De QelviQ intelligente wijnkoeler
De QelviQ intelligente wijnkoeler

Een uitgekiende combinatie van hard- en software is het resultaat. Weet je, we hebben hier fenomenaal ingenieurstalent rondlopen. We konden rekenen op het talent van heel wat gepassioneerde mannen en vrouwen om alle puzzelstukken in elkaar te laten klikken. Aan softwarezijde hebben we een unieke database die meer dan 500 druiven bevat, 1.500 terroirs in kaart brengt en zoals eerder gezegd 350.000 individuele schenktemperaturen oplijst. Via onze app scan je het etiket van jouw fles in en onze database vertelt je wat de ideale schenktemperatuur is. Vervolgens plaats je je fles in onze koeler. De app zorgt er vervolgens voor dat je fles aan die temperatuur geschonken wordt.”

“Dan hebben we het over de hardwarezijde”, vervolgt Xavier, “en die heeft voor de meeste hersenbrekens gezorgd. Het is niet zo eenvoudig om een rechtopstaand object te koelen, als je weet dat koude lucht niet stijgt. Zonder de finesses van het ingenieurswerk uit de doeken te doen, zijn we erin geslaagd om met een Peltier-element, een ventilator en heatsink uit de computerwereld en een afsluitklep ons doel te bereiken. Een technisch huzarenstukje al bij al."

 

Daarmee optimaliseren we het laatste traject van de lange reis die wijn maakt. Van druif naar wijn, van wijn naar vat, van vat naar fles, van fles naar kelder. En van daaruit – via onze wijnkoeler naar je glas.”

Bij het uitdenken en ontwikkelen van QelviQ, werkte Xavier intensief samen met heel wat organisaties en bedrijven. Xavier: “Ik ben echt onder de indruk van de mensen die ik bij VLAIO ontmoet heb. Zowel bedrijfsadviseur Kurt Peys als projectadviseur Frederik De Vusser gaven heel goede, relevante feedback en hielden me met de voeten op de grond. Ze adviseerden me om allereerst de haalbaarheid van mijn idee te testen. Hun eerste commentaar – “ja, Xavier, je kunt je idee wel goed uitleggen, maar toets het eerst aan de realiteit” – was best confronterend. Achteraf gezien heeft die stap me wel een heel eind op weg geholpen. Als starter is zo’n kritisch maar ervaren klankbord erg nuttig, vind ik.” 
 

De wijsheid van de massa

“Met onze onderneming Kellvin (leuke woordspeling!) hebben we de ambitie om de beleving en gebruikservaring rond wijn op een hoger niveau te tillen. We onderzoeken hoe de technologie daarbij kan helpen. De QelviQ slimme wijnkoeler is het eerste tastbare resultaat van die ontmoeting tussen technologie en wijn, maar we hebben nog wel een paar interessante ideeën in de koker zitten”, vertelt Xavier.

Eerst maar eens die slimme wijnkoeler lanceren. Dat gebeurt door middel van crowdfunding. Een bewuste keuze. Xavier: “We hebben al wel een aantal prototypes gebouwd, uitgetest en voorgesteld aan kenners en op wijnbeurzen. We hebben positieve commentaren gekregen. Maar om de echte productie op te starten, kijken we uit naar de interesse en het enthousiasme van consumenten. Zo’n crowdfundingactie verplicht je om je product kristalhelder voor te stellen. Een filmpje, een korte toelichting, meer tijd krijg je niet om mensen te overtuigen je oplossing te omarmen. Het moet er dus boenk opzitten.” 

“Zonder twijfel hebben we de tijdsgeest mee”, rondt Xavier af. “Overal om je heen zie je de verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit. Je merkt het verlangen naar authentieke, blijvende belevingen op. En precies daaraan komen we met onze QelviQ slimme wijnkoeler tegemoet. Ik ben benieuwd naar de eerste resultaten van onze campagne.”
 

Xavier Verellen

Ik ben echt onder de indruk van de mensen die ik bij VLAIO ontmoet heb. Voor starters is zo’n kritisch maar ervaren klankbord erg nuttig, vind ik.

Xavier Verellen
CEO Kellvin

Ook interesse in begeleiding op maat?

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken. Neem contact met hen op via deze website of mail naar info@vlaio.be.