'Ons cliënteel smolt als sneeuw voor de zon'

De Vlaamse Kredietbemiddelaar zit samen met ondernemers die met financieringsproblemen kampen. Die hebben ze op verschillende wijzen aangepakt, al dan niet met succes. Ons eerste gesprek is met Dirk De Vriendt en Annick Lacayse uit Waarschoot. Zij hebben een grote financiële uitdaging zélf, zonder externe steun, opgelost.
Dirk De Vriendt en Annick Lacayse

Zesde generatie

Momenteel hebben zowel Dirk De Vriendt als zijn vrouw Annick Lacayse een toffe job als gesalarieerde. Dat was tot een jaar geleden helemaal anders. Ze runden als zesde generatie een uitstekend draaiende bakkerij met een hedendaagse moderne uitrusting. 

‘Alles liep op wieltjes’

Dirk: ‘Alles liep op wieltjes. Soms was er wel een probleempje om gemotiveerde werknemers te vinden en er waren de dagdagelijkse zorgen van elke ondernemer. Maar verder was niets bijzonders te melden. Het cliënteel kwam talrijk over de vloer en vond mijn taartjes en de rest uitstekend.’

Lokale politiek wijzigt verkeerssituatie

En toen kwam de lokale politiek om de hoek kijken. Dirk vervolgt: ’Het gemeentebestuur ontvouwde een mobiliteitsplan en de parkeerplaatsen werden sterk beperkt. De bakkerij werd plots onbereikbaar voor de auto. Ons cliënteel smolt als sneeuw voor de zon.’

Zo zie je maar dat je perfect een ernstige ondernemer kan zijn, en je toch door krachten van buitenuit in de miserie kan belanden.

Dirk De Vriendt
Dirk De Vriendt
voormalig bakker

Omzet daalt met 6000 euro per maand

Daar sta je dan als gemotiveerde ondernemer. Je omzet daalt op korte termijn met zo'n 6000 euro per maand. Cash flow? Winst? Wat zegt je bankier? ‘Zo zie je maar dat je perfect een ernstige ondernemer kan zijn’, zegt Dirk, ‘en je toch door krachten van buitenuit in de miserie kan belanden’. Of hoe een dorpskernvernieuwing een onderneming ten gronde kan richten.

Wegeniswerken voor jouw zaak?!

Het zal je als ondernemer maar overkomen: Je straat wordt open gebroken voor wegeniswerken en een jaar later ligt ze nog altijd open. Of het gemeentebestuur schrapt radicaal de parkeerplaatsen in je straat. Of zorgt er voor dat de omgeving verkeersvrij wordt.

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen is zich bewust van de ernst van dit probleem. 

Vorig jaar werden alvast twee speciale premies ingevoerd:

  1. Een onderneming die ernstig gehinderd wordt door werken en binnen een afgebakende groep valt, kan een hinderpremie krijgen.
  2. Is de hinder dusdanig groot dat de ondernemer zijn zaak tijdelijk moet sluiten? Dan kan een sluitingspremie aangevraagd worden. 

Stopzetting van de zaak

Het ondernemersgezin heeft dan vrij snel besloten met de zaak te stoppen en een nieuwe job te zoeken. Dat is beide, dankzij hun gezonde financiële situatie, vlot gelukt. Maar stel dat ze een zware lening hadden lopen en/of hun weg niet hadden gevonden op de arbeidsmarkt? Dan kan je terecht bij de Vlaamse Kredietbemiddelaar. 

 

Meer info over de Vlaamse Kredietbemiddelaar?

Ondervind je moeilijkheden bij de financiering van je onderneming en slaag je er zelf niet in je financieringsprobleem op te lossen? Dan kan je terecht bij de Vlaamse Kredietbemiddelaar. De dienst zoekt met een neutrale aanpak een oplossing voor jouw financieringsprobleem. De tussenkomst van de kredietbemiddelaar is gratis.