Medicijn van ExeVir werkt ook tegen de deltavariant van het COVID-19 coronavirus

ExeVir kondigde aan dat hun COVID-19 kandidaat-geneesmiddel ook effectief is tegen de gamma- en deltavarianten. Het bedrijf krijgt voor de opstart van de klinische testen 3 miljoen euro Vlaamse innovatiesteun via VLAIO.
ExeVir slaagde erin om een antilichaam uit een lama te isoleren dat zich kan binden aan het SARS-CoV-2 virus

Veelbelovend medicijn 

ExeVir, een spin-off van VIB, ontwikkelt een antiviraal middel tegen het COVID-19 coronavirus. ExeVir’s kandidaat-geneesmiddel is gebaseerd op een van lama's afgeleid klein antilichaam (nanobody). De COVID-19 antistof XVR011 neutraliseert het SARS-COV-2-virus door te binden met de kroon-eiwitten, de stekeltjes van het virus. 

Deze week kondigde ExeVir aan dat hun medicijn ook effectief is tegen de gamma- en deltavarianten van het coronavirus. Het kandidaat-medicijn is inmiddels klaar om getest te worden op patiënten met COVID-19. Daarvoor krijgt het 3 miljoen euro Vlaamse innovatiesteun via VLAIO. 

“Onze onderzoekers staan aan de top in de strijd tegen corona en leggen het noodzakelijke ondernemerschap aan de dag. Als Vlaams minister van Innovatie ben ik fier dat we nu met de verdere verspreiding van de besmettelijke deltavariant, ook voortrekkers zijn in de ontwikkeling en het klinisch testen van dit nieuw geneesmiddel van Exevir.” 
Hilde Crevits
Vlaams Minister van Innovatie
 

Steun van VLAIO

VLAIO ondersteunde de opstart van de spin-off voor het antistof medicijn met een subsidie van 350.000 euro. Ook nu bij de start van de klinische testen ondersteunt VLAIO dit project met 3 miljoen euro.