Hidden collectie van Haelvoet: ergonomisch designmeubilair voor thuis

Haelvoet maakt al meer dan 85 jaar meubels voor de zorgsector. Met steun van de kmo-portefeuille creëren ze een innovatieve productlijn Hidden. Dankzij deze ergonomische designmeubels kan je langer comfortabel thuis wonen.

In kader van het Interreg Europe project Design 4 Innovation werd met de partners van het project het bedrijf Hidden bezocht:
Haelvoet

Meubilair voor de zorgsector

Ook ziekenhuizen en zorgcentra zijn trendgevoelig op vlak van meubilair. Hoewel beiden functionaliteit zullen kiezen boven vormgeving, bestaan er ook verschillen. Zo mag het voor een zorgcentrum best wat warmer en gezelliger zijn, waardoor vaak met hout wordt gewerkt. Een ziekenhuis opteert koudere maar eenvoudiger te desinfecteren materialen.

Vincent Haelvoet
Het is een meerwaarde als mensen je producten mooi vinden, maar het blijft natuurlijk een zeer subjectief gegeven.
Vincent Haelvoet
Zaakvoerder

Hidden collectie voor thuis

Door de vergrijzing wil iedereen zo lang mogelijk thuis wonen. Maar ergonomische hulpmiddelen worden vaak te laat gekocht wegens hun stigmatiserend karakter. Dit zette Haelvoet aan het denken: waarom geen brug slaan tussen vorm en functie van designmeubelen? En zo comfort en ergonomie verbergen in het hart van het ontwerp? De Hidden collectie was geboren.

Haelvoet
Waarom geen brug slaan tussen vorm en functie van designmeubelen? En zo comfort en ergonomie verbergen in het hart van het ontwerp? De Hidden collectie was geboren.
Vincent Haelvoet
Vincent Haelvoet
Zaakvoerder

Brug tussen vorm en functie

De Hidden collectie richt zich op medioren en senioren met een hogere zelfredzaamheid. Het concept werd ontwikkeld met steun van de kmo-portefeuille. Via een designtraject kreeg Haelvoet voeling met de wensen van een voor hen nieuwe gebruikersgroep. Daarbij wou het bedrijf de klemtoon leggen op vormgeving, en niet op functionaliteit. Toch moest het design ook voldoen aan de geldende Europese normen voor zorgmeubelen. En dat was een moeilijk evenwicht, want als je product zowel user-centered moet zijn als voldoen aan alle geldende zorgnormen, kun je 99% van je creatieve ideeën in de vuilbak gooien.

Vincent Haelvoet
Als je product user-centered moet zijn én daarenboven moet voldoen aan alle geldende zorgnomen, kun je 99% van je creatieve ideeën in de vuilbak gooien.
Vincent Haelvoet
Zaakvoerder

De Hidden HILO boxspring: ergonomische innovatie

De Hidden HILO boxspring is een mooi voorbeeld van een marktbehoefte vertaald naar een nieuw innovatief product. Het mechanisme van dit bed is een ontzettend grote ergonomische troef: je kan eenvoudig onder het bed poetsen, je kan het bed ergonomisch opmaken en je kan comfortabel in een relaxpositie een boek lezen of TV kijken. Voor de realisatie van dit bed werd een partnership aangegaan met een ervaren boxspringfabrikant.

Haelvoet

Industrie 4.0 en het Internet of Things

Haelvoet heeft uitbreidingsplannen en heeft net een nieuwe innovatieve assemblagelijn in gebruik genomen. Verder wil het familiebedrijf inzetten op Industrie 4.0 en ziet het veel potentieel in het Internet of Things. Een noodzakelijke evolutie, wil het familiebedrijf een Europese en globale speler worden. Slimme zorgproducten kunnen in de toekomst bijvoorbeeld abnormale situaties in real time melden aan het zorgwerker of technieker.

Haelvoet wil bij de trendsetters behoren, zoveel is duidelijk. We wensen hen heel veel succes.

Met onze nieuwe assemblagelijn willen we bewijzen dat het produceren van meubels ook in België nog rendabel kan zijn, ondanks de loonhandicap.
Vincent Haelvoet
Vincent Haelvoet
Zaakvoerder
 

Design for Innovation (D4I)

Design for Innovation (D4I) is een project waarin acht Europese partners samenwerken om design te bevorderen als een instrument voor gebruikersgerichte innovatie. D4I wil kmo’s helpen om meer aantrekkelijke producten en diensten te creëren, om hen zo sneller te laten groeien en om hun concurrentiekracht te verhogen.