En wat eten onze geiten vandaag?

Dacht jij dat geiten simpelweg hooi aten? Dan heb je het stevig mis. Een gemiddelde geitenmaaltijd is typisch samengesteld uit méér dan 3 ingrediënten. Hooi of gras zitten daar uiteraard bij. Maar ook van minder bekende ingrediënten als bietenperspulp, zonnebloemschroot of een mengvoerbrok, wil een geit graag smullen. En als je weet dat de correcte samenstelling van de geitenvoeding ook in ruime mate de melkproductie bepaalt, maak dan maar eens de juiste selectie uit meer dan 90 mogelijke ingrediënten.
Farmdesk.eu staat de geitenhouders bij.
Farmdesk.eu staat de geitenhouders bij.

Farmdesk helpt een handje

Enters digitale hulp. We zijn tenslotte in de 21ste eeuw aanbeland. Vanaf dit jaar kan een geitenboer via computer of smartphone terecht op farmdesk.eu, een internetplatform dat Jef Aernouts van de start-up Agrin ontwikkelde. 

“De melkproductie data wordt automatisch ingelezen. Ons platform toont deze data op een overzichtelijk én inzichtelijke manier. Via algoritmes geeft onze tool vervolgens adviezen die de boer helpen bij het optimaal samenstellen van de geitenvoeding.”, vertelt Jef Aernouts. “Merkt de boer bijvoorbeeld een dalende trend in het vetgehalte van de geitenmelk, dan kan hij – in een heel gebruiksvriendelijke interface - nagaan wat het effect zou zijn van een wijziging van de ingrediënten van zijn rantsoen. Interessante, nuttige informatie waar geitenboeren veel aan hebben. Bovendien geeft de tool ook zicht op de effectieve winstverwachting per geit en ziet de boer hoe hij het doet ten opzichte van de het gemiddelde van de sector.”

App je melkproductie.
App je melkproductie

De juiste mix voor een start-up

De ontwikkeling van Farmdesk.eu is een schoolvoorbeeld van hoe je slim van een innovatief idee ook een succesvol product maakt. Er komt bij innoveren immers meer kijken dan het ‘bedenken van een goed idee’. Deze zaken hebben alvast bijgedragen tot een vlotte realisatie van het digitale melkproductieplatform: 

  1. Farmdesk.eu werd ontwikkeld door 3 ondernemers die een complementair team vormen: een productontwikkelaar, een data-analyst en een ervaren expert in geitenhouderij.
  2. De start-up maakte optimaal gebruik van het Vlaamse innovatielandschap: Agrin versterkte zijn eigen financiële middelen met een innovatiesubsidie van VLAIO van € 72.000 en een injectie van € 50.000 via acceleratorprogramma iStart van IMEC.
  3. Ze traden toe tot de accelerator Startit@KBC.
  4. Jef en zijn team konden regelmatig sparren met VLAIO bedrijfsadviseur, Hans Haagdorens. Die kon hen op al deze nuttige zaken wijzen.

Ook interesse in begeleiding op maat?

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken. Neem contact met hen op via deze website of mail naar info@vlaio.be.

Interface van Farmdesk.eu.
Interface van Farmdesk.eu.