Elewijt Center: minder energieverbruik dankzij energiescan

Elewijt Center bruist van de bedrijvigheid. Gasten komen voor opleidingen, congressen of seminaries en blijven overnachten in het hotel. Veel vergader­zalen, veel kamers: dat is ook veel energie verbruiken. Té veel? Die vraag liet Werner Bogaerts, hoofd van de technische dienst, oplossen door de energiescan.
Elewijt center

Ecologische voetafdruk verkleint, uitgaven dalen

“De opwarming van de aarde is een hot item”, begint Werner. “Ons meeting­center Elewijt wil maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is een meer­waarde als je tegen gasten kunt zeggen: wij geven om het milieu. Al moeten we niet flauw doen, natúúrlijk speelt het financiële voordeel mee. Als je energiekosten kunt besparen, moet je bijna gek zijn om dat niet te doen.”

De directeur van Elewijt Center aarzelde dus geen seconde om in te gaan op het aanbod van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. “Onze gedachte was: baadt het niet dan schaadt het niet.”

Werner Bogaerts
Ons meeting­center wil maatschappelijk verantwoord ondernemen. En als je energiekosten kunt besparen, moet je toch bijna gek zijn om dat niet te doen?
Werner Bogaerts
Hoofd technische dienst Elewijt Center
Elewijt Center

Energiescan met resultaat

Studiebureau Zero Emission Solutions bracht het energieverbruik van Elewijt Center in kaart. “Twee dagen hebben ik en een expert alles bekeken. Hij had bijvoorbeeld een warmte­scanner bij om thermische lekken op te sporen – dat leverde metéén resultaat. We ontdekten dat een leiding warm stond op een plaats waar dat geen zin had. Die kraan hebben we diezelfde dag nog dichtgedraaid.”

Zelf neem je de dingen maar voor waar. De energiescan opende onze ogen: het kán wel degelijk anders en beter.
Werner Bogaerts
Werner Bogaerts
Hoofd technische dienst Elewijt Center
Elewijt Center

Oplossingsgerichte ondersteuning

"De energiescan opende onze ogen”, beseft Werner. “Zelf neem je de dingen voor waar: het is wat het is, denk je. Ik raad iedereen aan om los te komen van die routine. Volgens mij kan dat alleen via een buitenstaander, iemand die met frisse blik naar je energie­verbruik kijkt. De expert van het studiebureau heeft de know how én het gereed­schap. Je krijgt iemand aan je zijde die oplossingsgericht mee­denkt én -doet. Dankzij de Vlaamse overheid is het nog gratis ook.”

“Trouwens: je bent niet verplicht om de verbetervoorstellen te implementeren. Heb je er nu niet de budgetten voor, maar over drie jaar wel? Dan hoef je het rapport maar boven te halen en je bent vertrokken.”

Werner Bogaerts
Dankzij de energiescan krijg je iemand aan je zijde die oplossingsgericht mee­denkt én -doet. Dankzij de Vlaamse overheid is het nog gratis ook.
Werner Bogaerts
Hoofd technische dienst Elewijt Center
 

Ook interesse in een gratis energiescan?

Ben je ook geïnteresseerd in een energieadviestraject? Dan kan je hier terecht:

KOALA en KEEP zijn acties van de Vlaamse overheid die gesteund worden via het Klimaatfonds en Hermesfonds, en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.