Een koper zoekt een toekomstig inkomen

“Als je als zaakvoerder drie weken op vakantie kan gaan terwijl je onderneming blijft draaien, dan ben je misbaar genoeg om te kunnen verkopen.” Een tip van expert Dominic Dhaene van Bank Van Breda. Een bedrijfsoverdracht voorbereiden kost tijd, je begint er best vijf tot tien jaar op voorhand aan.

Die jaren heb je nodig om bij te sturen en zo de waarde van je onderneming te doen stijgen. "Een koper zoekt stabiliteit en groei", vertelt Dominic Dhaene, expert familiale opvolging en overdracht. "Stabiliteit in het management, het werkklimaat, de leveranciers, de klanten en het personeel. Groei in omzet, in winst, in marktaandeel."

Een koper zoekt stabiliteit en groei. Het slechtste dat je dus kan doen is uitbollen.

Dominic Dhaene

Zwaktes zijn kansen

"Maar je bedrijf moet niet perfect zijn. Er moeten nog groeimogelijkheden zijn waar de koper kan aan werken. Een zwakte kan dus een kans zijn. Geef de potentiële koper meer flexibiliteit door op voorhand de bedrijfspanden los te koppelen. Dat geeft hem de keuze om de panden te huren of te verhuizen. En vooral, maak je als zaakvoerder misbaar. Als je drie weken op vakantie kan zonder dat je gemist wordt, dan ben je klaar voor de verkoop."

Nuttige tips waarmee je de waarde van je bedrijf verhoogt, maar de waarde is niet de prijs. Die hangt af van vraag en aanbod en dus van hoe graag de koper jouw zaak wil. "Dat kunnen verschillende redenen zijn. De regio waar hij wil groeien, synergiën, de kennis die je in huis hebt, jouw product. Stel je als verkoper in zijn plaats en speel daarop in aan de onderhandelingstafel. De koper koopt geen bedrijf, hij koopt een inkomen en winst voor de toekomst."

Kan je als koper 20 tot 30% zelf financieren en het overige bankkrediet binnen 5 tot 7 jaar terugbetalen? Dan is je waardering doorgaans correct.

Dominic Dhaene

De juiste prijs?

Het is moeilijk een prijs te kleven op een onderneming die je zelf hebt opgebouwd en waarmee je een emotionele band hebt. Dominic Dhaene hanteert drie waarderingsmethodes. "De substantiële waarde: wat zit er in de vennootschap? Wat is de schuld.? Het eigen vermogen? Deze waarde is nog altijd meer dan de liquidatiewaarde, want liquideren kost tijd en geld. Bij de rendementswaarde kijk je naar de cashflows van de toekomst. Wat is de terugbetalingscapaciteit? En dan heb je de vergelijkende waarde: wat is de waarde van een vergelijkbaar bedrijf op de markt?"

De drie resultaten geven een indicatie. Als koper heb je nog een handige rekenformule die de banken doorgaans hanteren bij het verstrekken van krediet: kan je 20 tot 30% zelf financieren en het overige bankkrediet binnen 5 tot 7 jaar terugbetalen? Dan is je waardering doorgaans correct.

Meer nuttige tips van een expert? Kom naar de Week van de Bedrijfsoverdracht.