BOM Brouwerij: moutbakkerij voor eigen speciaalbieren

Bert Van Hecke van BOM Brouwerij bakt zijn eigen speciale mouten om er unieke bieren mee te creëren. Wij hebben een gesprek met hem.
Bert Van Hecke van BOM Brouwerij

Brouwen was altijd een passie

Toen ik 17 jaar was, wist ik al dat ik brouwer wilde worden. Brouwen was voor mij een hobby, een passie zelfs. Daarom koos ik voor de studie industrieel ingenieur, maar kon pas in het 4e jaar de cursus brouwerijtechnologie volgen. Tegen die tijd had ik al veel kennis en ervaring opgebouwd rond het brouwen.

Na mijn studies heb ik op verschillende plaatsen in de wereld gewerkt, waaronder de VS en China. Je zou ervan verschieten, maar in China wordt behoorlijk veel bier gedronken. Alleen: onze traditionele Belgische pils, waar wij zo verzot op zijn, dat vinden ze in China te bitter en lusten ze niet.

Bert Van Hecke

Onze traditionele Belgische pils, waar wij zo verzot op zijn, dat vinden ze in China te bitter en lusten ze niet.

Bert Van Hecke
Zaakvoerder BOM Brouwerij

De eerste en enige moutbakkerij ter wereld

Vanuit de wil om als zelfstandige te starten, ben ik vervolgens op zoek gegaan naar een uniek concept in het klassieke, traditionele brouwerijproces. Na een zoektocht van bijna 4 jaar werd BOM Brouwerij geboren: een moutbakkerij waar ik alle mouten voor mijn eigen speciaalbieren zelf maak. BOM staat voor Belgische Originele Moutbakkerij & Brouwerij. Voor zover ik weet ben ik de eerste en nog steeds enige ter wereld! Doordat ik zelf de mout ga branden, roosteren, karamelliseren, kruiden toevoegen enzoverder, kan ik een speciale toets en eigen karakter geven aan mijn bieren.

BOM Brouwerij speciaalbier

Lokaal brouwen voor lekker verse smaak

Een eigen brouwerij heb ik niet, ik huur ketels van een andere brouwerij om daarin mijn bier te brouwen. Niet alleen in België trouwens: de geheime moutmengsels verscheep ik als BOM Pakket naar de VS en Zuid-Afrika om daar ter plaatse zelf mijn speciaalbieren te brouwen. Dat heeft het voordeel dat mijn bier veel verser is en er minder transport nodig is. In de VS hecht men er bovendien veel belang aan dat het bier ‘local’ gebrouwen wordt.

Doordat ik zelf de mout ga branden, roosteren, karamelliseren, kruiden toevoegen enzoverder, kan ik een speciale toets en eigen karakter geven aan mijn bieren.

Bert Van Hecke
Bert Van Hecke
Zaakvoerder BOM Brouwerij

Aandacht hebben voor intellectuele eigendom

Bij de opstart van mijn activiteiten heb ik zelf BOM brouwerij en Triporteur, de naam van mijn bier, als merk geregistreerd. Toen ik mijn merkbescherming wou uitbreiden, nam ik contact met een merkgemachtigde. Redelijk snel had ik door dat die vooral geïnteresseerd was om mij zoveel mogelijk merken en diensten te verkopen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een ander kantoor, waar men rekening hield met waar ik naartoe wilde met mijn onderneming om op basis daarvan een merkstrategie op te bouwen. Dat advies heeft me goed geholpen!

Bert Van Hecke

Sinds ik vorig jaar het event Copy Talks van het Agentschap Innoveren & Ondernemen bijwoonde, ben ik me meer bewust van het belang van intellectuele eigendom. Zo heb ik na dat event onmiddellijk schriftelijke afspraken vastgelegd met de copywriter van onze website, de striptekenaar die de etiketten ontwerpt en de fotograaf om de auteursrechten op hun creaties aan mij over te dragen.

Bert Van Hecke
Zaakvoerder BOM Brouwerij

Als kleine garnaal word ook ik gekopieerd

Hoewel ik maar een kleine garnaal ben in de brouwerijwereld, word ook ik gekopieerd. Er zijn altijd anderen die willen profiteren van je creativiteit. Tot nu toe heb ik daar weinig op gereageerd, omdat ik dacht dat dat me veel geld ging kosten. Onlangs kreeg ik echter te horen dat in 80% à 90% van de gevallen het voldoende is om een aangetekende brief te sturen om het kopiëren te laten stoppen. Ik ben dan ook van plan daar in de toekomst toch meer werk van te maken.

Soms ben je zodanig druk bezig met je dagdagelijkse activiteiten, dat je meer strategische zaken zoals intellectuele eigendom wat uit het oog verliest. Sinds ik vorig jaar het event Copy Talks van het Agentschap Innoveren & Ondernemen bijwoonde, ben ik me toch meer bewust geworden van het belang van intellectuele eigendom. Zo heb ik na dat event onmiddellijk schriftelijke afspraken vastgelegd met de copywriter van onze website, de striptekenaar die de etiketten ontwerpt en de fotograaf om de auteursrechten op hun creaties aan mij over te dragen.

selectie van bieren van de BOM Brouwerij

Toekomstdromen

Nu de moutbakkerij op punt staat, ben ik stilaan aan het kijken om mijn activiteiten te verruimen. Naast bier brouwen kan ik met mijn mouten ook whisky stoken, brood of koekjes bakken,… Mijn ultieme droom is een eigen stekje voor de moutbakkerij. Ik zie het als een bezoekerscentrum waar mensen de moutbakkerij kunnen bezoeken en mijn producten kunnen degusteren. Een eigen brouwerij hoeft voor mij niet, tenzij misschien een mini-brouwerij om testen te kunnen uitvoeren.

Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst nog veel moois in petto heeft. Voluit voor je dromen gaan, alle dagen gas geven, niet veel slapen en niet bang zijn om op je bek te gaan: dat is voor mij ondernemen!

 

Informatie en advies intellectuele eigendom

Wie vragen heeft rond intellectuele eigendom (auteursrechten, merken, modellen, octrooien) kan terecht bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Wij adviseren u over de juiste bescherming van uw producten en diensten, informeren u over de te volgen procedures en brengen u waar nodig in contact met publieke en private dienstverleners. Op regelmatige tijdstippen organiseren we events rond deze thema’s.

Voor meer informatie over onze dienstverlening, bezoek hier onze informatie rond intellectuele eigendom.