Vraag nu Vlaams beschermingsmechanisme aan

Publicatiedatum
Door de verstrengde coronamaatregelen van 29 juli hadden sommige bedrijven een omzetdaling in de maanden augustus en september 2020 ten opzichte van diezelfde periode in 2019. Om de bedrijven met een omzetdaling van minstens 60% financieel te ondersteunen, werd het Vlaamse beschermingsmechanisme in het leven geroepen. Deze omzetdaling moet het direct of indirect gevolg zijn van de coronamaatregelen. 
hikers die elkaar over een rots helpen

Wat is het Vlaams Beschermingsmechanisme?

Door de verstrengde coronamaatregelen van 29 juli hadden sommige bedrijven een omzetdaling in de maanden augustus en september 2020 ten opzichte van diezelfde periode in 2019. Om de bedrijven met een omzetdaling van minstens 60% financieel te ondersteunen, werd het Vlaamse beschermingsmechanisme in het leven geroepen. Deze omzetdaling moet het direct of indirect gevolg zijn van de coronamaatregelen. De Vlaamse Regering wil hiermee ondernemingen, ondanks de zware vaste kosten die ze te dragen hebben, blijven stimuleren om te heropenen of open te blijven.

Wanneer kan je deze steun aanvragen?

Deze ondersteuning kan vanaf donderdag 1 oktober om 9.00 u digitaal aangevraagd worden via de roze knop op www.vlaio.be/beschermingsmechanismeDe aanvraag moet online ingediend worden uiterlijk op 15 november 2020. Eerder konden gedupeerde bedrijven die opnieuw verplicht werden te sluiten al een voorschot van 2.000 euro aanvragen.

Hoeveel bedraagt de steun?

De premie bedraagt 7,5% van de omzet tijdens de referentieperiode (voor de meeste ondernemingen dus augustus-september van vorig jaar) maar is begrensd tot een maximumbedrag van 15.000 euro. De subsidie wordt gehalveerd voor de zelfstandigen in bijberoep.

Voor wie?

Bedrijven die eerder al een corona hinderpremie of een corona compensatiepremie kregen, komen in aanmerking. Diegenen die deze steun niet aanvroegen, kunnen toch het Vlaamse beschermingsmechanisme aanvragen indien ze een omzetdaling van minstens 60% ten gevolge van de coronamaatregelen kunnen aantonen.

Hoe verloopt de betaling en de controle?

De uitbetaling van de premie gebeurt automatisch na goedkeuring van de aanvraag door VLAIO.
Indien uit een controle blijkt dat de omzetdaling van 60% niet gehaald werd of aan één van de andere voorwaarden opgelegd in deze regelgeving niet werd voldaan, moet de onderneming de uitbetaalde steun aan VLAIO terugbetalen.

Wat is de omzetdaling?

De omzetdaling is de daling van de omzet (excl. btw) ingevolge verminderde prestaties door exploitatiebeperkingen opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad, dus niet door uitgestelde facturatie. De omzetdaling wordt aangetoond op basis van een van volgende elementen:

  • dagontvangsten
  • geleverde prestaties
  • tijdsregistratie

Alle info over deze steun vind je op www.vlaio.be/beschermingsmechanisme.

 

Jouw bedrijf tijdens en na de coronacrisis

We willen jou als ondernemer inspireren en informeren, en de Vlaamse economie ondersteunen bij de heropstart na de coronacrisis. Een overzicht van alle steunmaatregelen vind je op www.vlaio.be/corona en in de subsidiedatabank.

Blijf altijd op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen voor ondernemers door je in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief en door onze FacebookTwitter of LinkedIn te volgen.

 

Delen: