Resultaten innovatieve overheidsopdracht voor bepaling van nachtlawaai en de impact op gezondheidseffecten beschikbaar

Publicatiedatum

In onze leefomgeving worden we constant blootgesteld aan geluid, zowel overdag als ’s nachts. Nachtelijk geluid kan de nachtrust verstoren, en bijgevolg een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Binnen het PIO-project "Omgevingsgeluid meten in Vlaanderen"  werd een protocol ontwikkeld voor het simultaan meten van de nachtelijke geluidsblootstelling (zowel binnen als buiten) en de biologische respons hierop. Dit protocol biedt een innovatieve meetmethode aan om inzicht te krijgen in de impact van blootstelling aan omgevingsgeluid.

In deze innovatieve overheidsopdracht werken de universiteit Gent (WAVES) en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne samen om een set van meettoestellen te valideren die registreren in welke mate burgers worden blootgesteld aan omgevingsgeluid tijdens de nacht en in hoeverre dit de slaap verstoort. De studie gebeurde in opdracht van het Vlaams Planbureau voor Omgeving van het Departement Omgeving en omvatte de uitwerking van de eerste van de vier gedefinieerde use cases om tot een toolset voor het meten van de impact op gezondheid van omgevingsgeluid te komen.

Deze studie stelt een protocol op voor het meten van de geluidsblootstelling en de biologische respons op geluid. Er werd simultaan binnen- en buitengeluid gemeten zodat de impact van het omgevingslawaai kan worden geïdentificeerd. De biologische respons wordt gecapteerd via een monitor op de romp die zowel de hartslag als de beweging van de proefpersoon meet. De lage impact van het protocol op de proefpersoon maakt het mogelijk om bij grote doelgroepen – grootteorde honderden – op een efficiënte wijze de objectieve slaapverstoring door omgevingsgeluid in de eigen slaapomgeving te kwantificeren. Dit protocol biedt een innovatieve meetmethode aan om inzicht te krijgen in de korte- en langetermijneffecten van blootstelling aan omgevingsgeluid.

De rapport met de resultaten van de studie is gepubliceerd op het FRIS-portaal.

Delen: