Opgelet: valse e-mails in omloop

Publicatiedatum

Momenteel circuleren er phishingberichten in naam van VLAIO. Deze e-mails zijn niet afkomstig van VLAIO. Open de link in de e-mail niet. 

Deze e-mail is phishing, open de link niet.

Voorbeelden

Opgelet: er kunnen ook andere e-mails dan de mails hieronder circuleren. Wees steeds aandachtig als je mails met link ontvangt. Contacteer VLAIO als je twijfelt over de echtheid van de mail. 

Mail over fiscale fiche

Deze mail heeft als onderwerp "Een nieuw document van eBox" en gaat over de fiscale fiche. Deze mail wordt verstuurd vanuit domein @mail.scarlet.vlaanderen.com. Deze mail is niet afkomstig van VLAIO. 

Mail over roerende voorheffing 

Deze mail wordt verstuurd vanuit noreply@vlaio.be en gaat over een nieuw dossier rond de roerende voorheffing. Ook deze mail is niet afkomstig van VLAIO. VLAIO stuurt dit soort berichten nooit en heeft niets te maken met de roerende voorheffing. 

Deze e-mail is phishing, open de link niet.

Wat moet je doen?

Heb je op de link geklikt? 

Volg het advies van Safe on web.

Phishing: 5 tips

  • 1

    Phishing-aanvallen beginnen vaak met misleidende e-mails: spelfouten, ongebruikelijke e-mailadressen of vreemde verzoeken. VLAIO zal nooit om gevoelige informatie vragen via e-mail. VLAIO stuurt ook geen mails zoals bovenstaande. 

  • 2

    Klik niet zomaar op links in e-mails of berichten. Frauduleuze url’s zitten vaak verborgen achter tekst of knoppen zoals “bekijk factuur” of “betaal nu”. Beweeg de cursor eerst over de link om het daadwerkelijke webadres te zien. Als het er verdacht uitziet of niet overeenkomt met de verwachte website, klik er dan niet op.

  • 3

    Overheidsinstellingen, banken, ... en andere legitieme organisaties vragen niet via mail of sms om vertrouwelijke informatie zoals wachtwoorden of creditcardgegevens. Wees terughoudend met het online delen van persoonlijke gegevens en verifieer altijd de identiteit van de partij waarmee je communiceert.

  • 4

    Deel je kennis over phishing met vrienden, familie en collega's. Informeer hen over de gevaren en geef praktische tips over het herkennen van verdachte activiteiten online.

  • 5

    Als je een verdachte e-mail tegenkomt, meld dit dan bij de organisatie waarvan de e-mail afkomstig zou zijn, via de meldknop in Outlook, en via e-mail aan verdacht@safeonweb.be. 

Delen: