Nieuwe overheidsopdracht: automatisch oplaadsysteem voor elektrische vaartuigen

Publicatiedatum

De nieuwe overheidsopdracht voor het ontwerpen, bouwen en plaatsen van een automatisch oplaadsysteem voor elektrische vaartuigen is gepubliceerd op publicprocurement.be. Interesse? Dien jouw kandidatuur in tot en met 3 juni om 9u30.

Elektrische boot

Waarover gaat de overheidsopdracht? 

In juni 2021 heeft Vloot (Maritieme Dienstverlening en Kust) een eerste volledig elektrische veerboot 'Raveel ontmoet Ensor' in de vaart gebracht. Die veerboot kan gedurende drie uren volledig op batterijen varen. Dat is niet voldoende om een volledige dag te overbruggen.

Daarom laadt de veerboot per drie tot vier vaarten bij tijdens het in- en uitstappen van de passagiers aan de Oosteroever. De laadtoren bevindt zich op een drijvend ponton aan de Oosteroever van Oostende. Het tussentijds laden is niet mogelijk bij bepaalde waterdeining of slechte weersomstandigheden. De dieselgenerator wordt in dit geval ingeschakeld.

Samen met PIO gaat Vloot op zoek naar een innovatieve oplossing om het laden van de veerboot te verzekeren in alle omstandigheden.

Het voortraject: behoefte- en marktanalyse 

DAB Vloot en PIO stelden in september 2022 Billowy BV aan om de aankoop voor te bereiden. Een eerste overleg met het kernteam vond plaats op 30 september 2022.

Qua behoefteanalyse kon Billowy voortbouwen op de kennis en inzichten die DAB Vloot al eerder heeft verworven. Billowy heeft deze inzichten kritisch gevalideerd.

Qua marktanalyse heeft Billowy eerst in samenspraak met DAB Vloot het huidige marktaanbod in kaart gebracht, inclusief een lijst van mogelijk geïnteresseerde spelers. Vervolgens vonden er individuele gesprekken plaats tussen Billowy en de geïnteresseerde spelers, waarvan enkele in het bijzijn van DAB Vloot en PIO.

Het eindverslag van het volledige voortraject bundelt de verworven inzichten (behoeftevalidering en marktanalyse). Je kan het vinden op de PIO-projectpagina. Billowy heeft het opgeleverd begin mei 2023.

Interesse?

Heb jij interesse in deze overheidsopdracht? Wil jij een automatisch oplaadsysteem voor elektrische vaartuigen ontwerpen, bouwen en plaatsen? Dien jouw kandidatuur in tot en met 3 juni om 9u30 via publicprocurement.be.

Delen: