Eindrapport PIO-project PFAS-vrij circulair water beschikbaar

Publicatiedatum

Hoe kan je op een geautomatiseerde manier de stromingsrichting en -snelheid als ook de PFAS-concentraties in het grondwater meten? Dit is de vraag die Stad Antwerpen beantwoord wil krijgen om zo de PFAS-zuivering d.m.v. fytoremediatie te kunnen opvolgen. Addestino, heeft in opdracht van PIO, het marktonderzoek voor dit project afgerond. Lees de conclusies nu in het eindrapport. 

PIO-project PFAS-vrij circulair water 

In de nabije toekomst zullen de lozingsnormen van PFAS verstrengen, waardoor opgepompt grondwater te hoge PFAS-concentraties bevat om terug te lozen. Hierdoor wordt er een hypotheek gelegd op de circulaire waterprojecten in de stad Antwerpen. In dit PIO-project wenst de stad Antwerpen te onderzoeken of d.m.v. fytoremediatie PFAS uit de kringloop wordt verwijderd. 

Als casestudie zal het circulair waterproject gebruikt worden waarbij het bemalingswater van het administratief centrum van de stad via de vijver van het Stadspark weer terug in de bodem filtreert. Daarvoor zal gekeken worden naar innovatieve oplossingen om permanent of semi-permanent de stromingsrichting en -snelheid als ook de PFAS-concentratie in het grondwater op te volgen.  

Eindrapport voortraject  

Ter voorbereiding van de aanbesteding startte PIO in samenwerking met Addestino een voortraject op waarbij ook de markt onderzocht werd. Benieuwd naar de conclusies van dit voortraject? Bekijk dan zeker het eindrapport. De conclusies worden gebruikt om de innovatieve overheidsopdracht verder uit te werken. 

Delen: