START 50+!

Ben je 50+ en kriebelt het om zelfstandige te worden? Je bent niet alleen! Alsmaar meer mensen kiezen op oudere leeftijd om een zaak over te nemen of om met een eigen zaak te beginnen. Maar bij het opstarten van een zaak is een grondige voorbereiding en goede informatie een must voor een vlotte start! Daarom organiseert Integraal VZW met de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen een 3-delige opleidingscyclus over hoe optimaal starten met een zaak na 50. Deelnemen is gratis. Vooraf inschrijven wel verplicht.
Starten met een eigen zaak na je vijftigste

Praktisch

Datum
Tijdstip
13.30 - 16.00 uur
13.30 - 16.00 uur
13.30 - 16.00 uur
Locatie

Liantis kantoor Sint Clarastraat 48 8000 Brugge

De reeks bestaat uit 3 namiddagsessies waar je de kans krijgt praktische kennis op te doen over de belangrijkste zaken die bij jouw opstart om de hoek komen kijken zoals onder meer bijvoorbeeld:

  • de startmodaliteiten – en formaliteiten
  • je nieuw zelfstandigenstatuut en de gevolgen op je pensioen, sociaal statuut en sociale bescherming
  • de bijdragenregeling in hoofd- en bijberoep
  • je (aanvullende) bescherming
  • individuele begeleidings- en ondersteuningsmogelijkheden
  • mogelijke opstart- en transitiepremies, kmo-portefeuille, (micro)kredieten en startersleningen
  • de piste van een eventuele overname van een bestaande zaak (Overnamemarkt.be)
  • het versterken van je ondernemersvaardigheden – goede praktijkvoorbeelden
  • ...

Sessie 1: Hoe start ik op als zelfstandige? Ondersteuning, subsidies, premies en kredietmogelijkheden?

Deze workhops vertelt wat u als een starter 50+ moet weten om een goeie opstart te organiseren: van startmodaliteiten en -formali­teiten en juridische vormen tot  boekhoudkundige verplichtingen.
Een startende ondernemer kan beroep doen op verschillende (financiële) steunmaatregelen, deskundig advies, transitiepremies, subsidies tot zelfs individuele begeleiding. Tijdens het 2de deel van deze infosessie ontdekken 50+ kandidaat-ondernemers het ruime pallet van ondersteuning voor startende ondernemers. (Gastsprekers: UNIZO Startersdienst en VLAIO).

Sessie 2: Optimalisatie van uw sociale zekerheid en bescherming bij starten na 50.        

Tijdens deze workshop gaan we dieper in op de gevolgen van een overgang naar een zelfstandige activiteit voor uw sociale rechten, uw sociaal statuut én sociale bescherming  zoals bijdragen hoofd- bijberoep, de gevolgen voor uw pensioen, toegelaten activiteit, ziekteverzekering, aanvullende sociale bescherming,... (Gastspreker: Kenniscentrum Liantis Sociaal Verzekeringsfonds).

Sessie 3: Op ondernemen staat geen leeftijd! Ondernemerscompetenties.

Inzicht in de eigen ondernemerscompetenties en het persoonlijk ontwik­kelingsproces als beginnende 50+ zelfstandige ondernemer vormen het onderwerp van deze laatste sessie. Tijdens deze sessie krijgt u de gelegenheid om kennis te maken met verschillende startersideeën en praktijkvoorbeelden. Daarnaast komt ook de ondersteuning van VDAB voor startende ondernemers aan bod alsook de mogelijkheid tot een eventuele overname van een (bestaande) zaak. (Gastsprekers: Liantis talent services, VDAB en Overnamemarkt.be). 

Uiterste inschrijvingsdatum
Organisator
Integraal vzw i.s.m. UNIZO, Liantis, VDAB en VLAIO
Initiatief

Praktisch

Datum
Tijdstip
13.30 - 16.00 uur
13.30 - 16.00 uur
13.30 - 16.00 uur
Locatie

Liantis kantoor Sint Clarastraat 48 8000 Brugge

Locatie

Adres

Liantis kantoor Sint Clarastraat 48 8000 Brugge