Smart Hub Connects 2023

Hoe kan het slimmer, duurzamer én beter? Wil jij dat ook weten, kom dan inspiratie tanken op ons netwerkevent Smart Hub Connects! Stefaan Vandist, merkstrateeg & toekomstverkenner, neemt je op sleeptouw naar een duurzame toekomst en Geertrui Mieke De Ketelaere, Vlerick Business School, brengt opheldering over Artificiële Intelligentie. Daarna kies je voor twee inspiratiesessie. Experts en ondernemers uit Vlaams-Brabant vertellen er over hun innovatieve projecten en gaan in dialoog met jou. Last but not least: tijd om te mixen en matchen op onze netwerkreceptie. Tot binnenkort?

Dit event is afgelopen

Programma

15.30 uur - Ontvangst met koffie

16.00 uur - Welkom

16.10 uur - Inspirerende ​toekomstscenario’s voor duurzame ​ondernemers ​

Stefaan Vandist , Merkstrateeg & toekomstverkenner

Met een groeiende klimatologische urgentie, stijgend bewustzijn bij burgers en aankomende richtlijnen wordt duurzaamheid een steeds meer transformatieve kracht in onze economie en samenleving. Stefaan Vandist neemt jou tijdens zijn talk mee op pelgrimstocht langs de creatieve broedplaatsen waar een duurzame toekomst al in de steigers staat. Geïnspireerd door radicale voorbeelden waar het beste van wetenschap, technologie en creativiteit wordt gecombineerd wil hij iedere organisatie aan het 'Provotypen’ krijgen. Provotyping staat voor ‘provocatief prototypen’: organisaties kunnen hun duurzaamheidsprojecten maar beter bevrijden uit de vergaderzaal, een aantrekkelijk en verbindend toekomstbeeld ontwikkelen en daarna vertalen in zichtbare en tastbare experimenten. Waarom dat leidt tot impactvolle innovatieprocessen, licht hij graag toe aan de hand van zijn eigen projecten.

16.45 uur - Generatieve AI: Hype, hoop of gevaar?

Geertrui Mieke De Ketelaere, Assistant Professor, Vlerick Business School

De afgelopen maanden bracht generatieve AI een revolutie teweeg op vlak van AI, waardoor nieuwe en innovatieve toepassingen mogelijk zijn die eerder ondenkbaar waren. De keynote van Mieke De Ketelaere onderzoekt de geschiedenis en de toekomstige waarde die (generatieve) AI voor bedrijven en de samenleving biedt, van het creëren van levensechte visuele en audio-inhoud tot het verbeteren van medisch onderzoek en het helpen bij wetenschappelijke ontdekkingen. Daarbij focust ze ook op de potentiële risico's van generatieve AI voor mens en planeet, inclusief problemen met misbruik en manipulatie. Door de kansen en uitdagingen van deze geavanceerde technologie in evenwicht te brengen, kunnen we een mooie en verantwoorde toekomst garanderen en een nieuwe AI-winter voorkomen.

17.20 uur - Innovatiebeleid provincie Vlaams-Brabant

Ann Schevenels , Gedeputeerde economie & innovatie

Onze Vlaams-Brabantse kenniseconomie geven we graag een boost! Gedeputeerde Ann Schevenels legt uit waarom we dat doen en hoe Smart Hub daarbij tewerk gaat. Want ook voor jouw innovatieproject kan de provincie van betekenis zijn.

17.40  uur - Pauze

18.10 uur - Inspiratiesessies - Reeks 1 & Reeks 2

Je krijgt zes inspiratiesessies voorgeschoteld, daaruit kies je er twee die jou het meest boeien. Experts en ondernemers uit Vlaams-Brabant vertellen er over hun innovatieve projecten en gaan met jou in dialoog. Scroll snel verder naar beneden en ontdek wat elke sessie inhoudt!

19.30 uur - Netwerkreceptie met walking dinner

22.00 uur - Einde

Inspiratiesessies, Reeks 1

18.10 uur - Duurzaamheid - Transitie naar een waterslimme industrie 

Jan Ingels, Director Tiense Suikerraffinaderij / Peter Denruyter, Manager Marketing & Communication aquaBREG

Water is noodzakelijk om lekkere voeding te maken, maar de watervoorraden slinken helaas. Onze technologische regio heeft het potentieel om antwoorden te bieden op deze uitdaging en om water op een circulaire manier te (her)gebruiken. Voedings- en technologiebedrijven kunnen elkaar vinden in een slimme aanpak. Twee ondernemingen zetten hun cases in de kijker: Tiense Suikerraffinaderij getuigt hoe ze streven naar circulair waterbeheer in het kader van De Tiense Watervelden en aquaBREG stelt een innovatief waterzuiveringsproces voor als inspiratie. Je krijgt tenslotte een interactieve kijk op de toekomst.

18.10 uur - AI & Digitalisering - AI opent nieuwe perspectieven in de medische wereld 

Dirk Loeckx, R&D and QARA Hippo Dx / Marko Topalovic - Co-Founder and CEO ArtiQ / Lars Costers, Product Manager MS Care Platform Icometrix

Artificiële intelligentie (AI) kent alsmaar meer toepassingen in de medische wereld. Het wordt ingezet voor diagnoses zoals het (vroegtijdig) opsporen van ziekten, maar ook bij chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziekten zoals MS en dementie. AI helpt ook om de omslag te maken naar meer preventie. Apps en programma’s kunnen immers helpen om fit en gezond te blijven. Drie Vlaams-Brabantse spelers pitchen elk in 10 minuten hoe ze concreet aan de slag gingen met AI, op wie ze een beroep deden, wat goed en minder goed ging, … en hoe zij de AI-toekomst zien voor hun bedrijf.

18.10 uur - Internationaal Ondernemen - Start-ups en scale-ups veroveren de wereld 

Dana Nastase, Head of Business Development & Incubation, Twipe Mobile Solutions / Holger Willems, CEO Relu

In deze sessie staat internationaal ondernemen centraal. Je duikt in de ervaringen van de scale-up Twipe Mobile Solutions, en van Relu, een start-up. Je hoort alles over de ups en downs van beide bedrijven, hoe ze internationale relaties smeden en wat hun ambities zijn voor de komende jaren. Zo zorgt Twipe dat kranten elke dag meer lezers aantrekken én behouden dankzij hun digitale platformen. Meer dan 90% van hun omzet komt uit het buitenland en de voorbije twaalf jaren groeide het bedrijf uit tot een internationaal speler met sterke Belgische roots. Relu is dan weer een tandheelkundige AI start-up uit het Leuvense. Het bedrijf maakt AI plug-ins voor tandheelkundige software om de workflow voor de tandarts sneller en veiliger te maken. Opgericht in 2019 door vier burgerlijk ingenieurs, groeide het bedrijf uit tot een van de meest beloftevolle AI-spelers in de globale tandheelkundige industrie.

Inspiratiesessies, Reeks 2

18.50 uur - Duurzaamheid - Inventief omgaan met energie 

Eric De Pessemier, Bedrijventerreinmanager C-Valley Leuven / Jimmy Van Moer, Director Business Development Green Energy Park / Jan Denayer, Co-founder Extraqt

In deze sessie nemen drie sprekers je mee op ontdekking in de wereld van energie. Je komt te weten hoe bedrijven energie-uitdagingen aanpakken binnen een researchpark en wie hen daarbij helpt met raad en daad. Daarna leer je hoe energiedelen een voordeel kan zijn voor je werknemers. Tenslotte loop je warm voor de energie van de toekomst: rivierwarmte. Kortom, drie boeiende sprekers brengen genoeg stof tot nadenken over het inventief omgaan met energie en nodigen je uit om met hen in dialoog te gaan.

18.50 uur - AI & Digitalisering - Air Cargo Belgium zet in op de digitale transitie

Nathan Goethals, Project Coördinator; Air Cargo Belgium

Hoe wil Air Cargo Belgium (ACB) de luchtvrachtindustrie omvormen tot een digitale, innovatieve en efficiënte sector? Deze sessie geeft je inkijk in alle veranderingen die ACB al doorvoerde. Zo lanceerde het in 2016 het BRUcloud datasharing platform, samen met Brussels Airport en Nallian. En in 2023 werd een volledige roadmap ontwikkeld voor de BRUcargo community: die vertrekt van het Physical Internet en zet in op veranderingsmanagement en innovatieve technologieën. Bijvoorbeeld: Smart glasses om het cargo-acceptatieproces te verbeteren, VR-technologie voor de training van personeel en RFID (het opslaan van data op een chip) voor meer transparantie. Ook Artificiële Intelligentie en Digital Twins worden onder de loep genomen.

18.50 uur - Internationaal Ondernemen - Europese kansen voor kmo's

Yves Ozog, VLAIO-adviseur / Patrick Swartenbroekx, ondernemer en CEO HydroScan

Is jouw kmo op zoek naar Europese kansen? Dan is deze sessie iets voor jou. Yves Ozog vertelt je alles over CrossRoads. Dat project stimuleert duurzame grensoverschrijdende samenwerkingen rond kansrijke innovatieprojecten tussen kmo- en mkb-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Praktisch advies krijg je dan weer van Patrick Swartenbroekx, CEO van Hydroscan. Een bedrijf dat aan klimaatadaptief waterbeheer doet en bestaat uit een team van 50 wateringenieurs. Patrick vertelt over de eerste internationale ervaringen, over vallen en opstaan en omgaan met cultuurverschillen. Hij deelt ook zijn algemene aanpak: Think Big, Start Small. In 2017 startte HydroScan met de ontwikkeling van een eigen software: LeakRedux, een lekdetectiesoftware voor publieke drinkwaternetwerken, en de ontwikkeling van de software Flood4cast om overstromingen te voorspellen.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
50 euro
Organisator
Smart Hub Vlaams Brabant i.s.m. VOKA, KU Leuven, POM Vlaams-Brabant

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Provinciehuis Provincieplein 1 3010 Leuven