Opleidingstraject sociale innovatie voor lokale besturen

Steden en gemeenten zijn echte labo’s voor maatschappelijke ontwikkelingen. Bij de vele uitdagingen waarmee lokale besturen op hun grondgebied worstelen, kunnen burgers helpen om oplossingen aan te reiken. Hoe kom je deze initiatieven op het spoor? En hoe kan je met je diensten de impact van deze sociale innovaties vergroten?

Wil jij sociale innovatie en sociaal ondernemerschap ondersteunen in je gemeente? Dit voorjaar start de Sociale InnovatieFabriek een uniek opleidingstraject voor lokale besturen. In een mix van trainingen en praktijkbezoeken geven we je instrumenten, inspiratie en theorie.

Dit event is afgelopen

We kunnen allemaal het leven beter, mooier, duurzamer, socialer of gezonder maken. Geëngageerde burgers, verrassende ondernemingen of veelbelovende verenigingen geven zuurstof aan gemeenten. Ook lokale besturen willen graag meebouwen aan een betere wereld en via deze bottom-up initiatieven hun maatschappelijke visie in de praktijk brengen. Het aanpakken van armoede, oplossen van vereenzaming in de buurt, acties rond klimaatsverandering uitwerken,… In elke gemeente zijn er pioniers die duurzame buurten, steden en gemeenten co-creëren.

Steden en gemeenten zijn dan ook echte labo’s voor nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Bij de vele uitdagingen waarmee lokale besturen op hun grondgebied worstelen, kunnen burgers helpen om oplossingen aan te reiken. Maar hoe kom je als lokaal bestuur deze innovaties op het spoor? Hoe kan je ze als ambtenaar op de meest efficiënte manier versterken? Hoe kan je met je diensten de impact van deze sociale innovaties vergroten?

Medewerkers van lokale besturen kunnen maatschappelijke, ondernemende initiatieven opsporen, verbinden en versterken. Ze hebben de skills en methodieken om het maatschappelijke innovatiepotentieel in hun gemeente maximaal aan te boren en te versterken.

Wil jij ook sociale innovatie en sociaal ondernemerschap ondersteunen in je gemeente? Neem dan deel aan het opleidingstraject voor lokale besturen dit voorjaar. In een mix van trainingen en praktijkbezoeken geven we je instrumenten, inspiratie en theorie. Je wordt gestimuleerd je ervaringen en vragen te bespreken met de andere deelnemers. We sluiten af met een seminarie waar ook je collega’s welkom zijn.

Programma

Dag 1 (26 april): Na een kennismaking met andere deelnemers bespreken we de uitdagingen en vragen uit jouw gemeente, waarop sociale innovatie een antwoord kan zijn. Wat levert maatschappelijke vernieuwing en sociaal ondernemerschap op voor jou? Waar zijn de voordelen? We bespreken de cruciale bouwstenen van impactgedreven lokale projecten en illustreren dit met praktijkgetuigenissen van sociaal innovatoren.

Dag 2 (3 mei): Op de tweede dag beginnen we met een analyse van de rol van gemeenten in het stimuleren en ondersteunen van maatschappelijke vernieuwing. Een expert en een innovator dagen je uit na te denken over de rol van een lokale overheid en mogelijke obstakels. Hoe kan je dienstoverschrijdend werken en experimenteerruimte bieden? Hoe kan je sociale innovaties opsporen? Ken je je quintuple helix? We discussiëren over binnen- en buitenlandse praktijken en de leerlessen voor je eigen gemeente.

Dag 3 (15 mei): Na een praktijkbezoek in Brussel, overlopen we de instrumenten en methodes die je kan aanwenden voor het versterken van sociale innovatie. Hoe doe je dit best? We bespreken monetaire (oproep, innovatief aanbesteden, wijkbudgetten,…) en niet-monetaire steunmogelijkheden. Hoe leid je mensen naar het ondersteuningsaanbod?

Dag 4 (31 mei): We gaan concreet aan de slag met sociale innovaties van jouw grondgebied. Je collega-deelnemers, medewerkers van de Sociale InnovatieFabriek en externe experten assisteren je in het verwerken van eerder opgedane kennis om dit toe te passen op concrete uitdagingen.

Dag 5 (12 juni): In het slotseminarie (halve dag) kan je 2 collega’s meebrengen om samen de leerlessen van het traject te overlopen. In interactie met sociaal ondernemers en innovatoren die een aanbod hebben voor je gemeente, bespreken jullie mogelijke samenwerkingen. We sluiten af met een analyse van verdere behoeftes en hoe de Sociale InnovatieFabriek je kan helpen in je verdere prospectie en versterking van maatschappelijke initiatieven.

Praktisch

Data voorjaar 2018: donderdag 26 april – donderdag 3 mei – dinsdag 15 mei (praktijkbezoek in voormiddag) – donderdag 31 mei – seminarie dinsdag 12 juni

Locatie: Brussel (bij de Sociale InnovatieFabriek, Ravensteingalerij 28, 1000 Brussel). Het seminarie vindt plaats in een andere centrumstad (tbc).

Deelnemers: Deze opleiding is voor medewerkers van lokale besturen. Maximaal 20 deelnemers.

Deelnameprijs: € 880 (excl btw) per persoon. Lesmaterialen, broodjeslunch + deelname van 3 personen aan slotseminarie inbegrepen.

Deelnameprijs
€ 880 (excl. btw)
Organisator
Sociale InnovatieFabriek
Thema's

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Sociale InnovatieFabriek Ravensteingalerij 28 1000 Brussel