Infosessie: Wijziging van de wetgeving voor vrijstelling van doorstorting BV voor o&o

Sinds begin dit jaar is er opschudding ontstaan omtrent een gewijzigde interpretatie van de fiscale maatregel over de vrijstelling van doorstorting BV voor onderzoek & ontwikkeling. De maatregel – die reeds meerdere jaren van kracht is – is een flinke boost voor innovatie in ondernemingen.

Dit event is afgelopen

Deze regelgeving houdt in dat bedrijven voor o&o-medewerkers tot 80% van de bedrijfsvoorheffing die ze normaal moeten betalen niet moeten doorstorten aan de belastingen. Na een arrest van het Hof van Cassatie begin dit jaar kwam er echter een aanzienlijke verstrenging van de interpretatie van de geldende regels. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wil de wetgeving over de korting op de bedrijfsvoorheffing aanpassen. In deze infosessie nemen we de vernieuwde maatregel onder de loep.

Waarover gaat het concreet?

Om als bedrijf de vrijstelling van doorstorting BV voor o&o te genieten moet het onderzoek aangemeld worden op de portaalsite van Belspo (Federaal Wetenschapsbeleid). Die overheidsdienst oordeelt of de werkzaamheden als o&o gekwalificeerd mogen worden. Algemeen werd aangenomen dat de korting ook kan worden aangevraagd nadat een project of programma is begonnen (weliswaar zonder dat er terugwerkende kracht mogelijk is voor de periode vóór de aanvraag).

Die gevestigde interpretatie komt nu op losse schroeven te staan. De korting zou moeten aangevraagd worden vóór de aanvangsdatum van het onderzoeksproject. In de praktijk is die nieuwe interpretatie van de regelgeving voor de bedrijven nagenoeg onwerkbaar.

Tijdens deze infosessie lichten we de nieuwe wet toe.

Spreker

Inge Timmerman, Tax Director bij Deloitte Private - Accountancy & Advisory - Tax & Legal.

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
Gratis
Organisator
Voka i.s.m. Deloitte
Thema's

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Voka | Brugge + online Kapellestraat 138 8020 Oostkamp