Contactdag FIT Noord-Europa (Noorwegen - Denemarken - Finland - Zweden)

Van 20 tot 29 mei 2019 zakken de economische vertegenwoordigers uit Noord-Europa opnieuw af naar Vlaanderen om hun marktervaring en expertise ten dienste te stellen van de Vlaamse bedrijven. Je krijgt de kans om onze Vlaams economisch vertegenwoordigers uit Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden tijdens een individueel gesprek te bestoken met de meest prangende vragen over je huidige of toekomstige exportmarkt, waarbij je in alle vertrouwelijkheid jouw exportdossier met hen kunt doornemen.

Dit event is afgelopen

Van 20 tot 29 mei 2019 zakken de economische vertegenwoordigers uit Noord-Europa opnieuw af naar Vlaanderen om hun marktervaring en expertise ten dienste te stellen van de Vlaamse bedrijven. Je krijgt de kans om onze Vlaams economisch vertegenwoordigers uit Noorwegen, Denemarken, Finland en Zweden tijdens een individueel gesprek te bestoken met de meest prangende vragen over je huidige of toekomstige exportmarkt, waarbij je in alle vertrouwelijkheid jouw exportdossier met hen kunt doornemen.

Noorwegen: VOLZET

De olie- en gasindustrie hebben de laatste 40 jaar een vitale rol gespeeld voor de economische groei. Ook de liberalisering van een gereguleerde economie, handelsvrijheid, het aanwerven en verspreiden van hightech - ondanks een laag innovatieniveau - en een goede macro-economische stabiliteit maken deel uit van het Noorse succes.

Door de dalende olieprijzen zit Noorwegen sinds midden 2014 in een neerwaartse conjunctuur. Gevolg hiervan is een sterke afname van investeringen in de oliesector, die namen in de offshore sector de laatste 3 jaar af met 25%. Ook de groei van het BBP was zwakker dan verwacht en er is een sterke daling in de overheidsinkomsten. Ongeveer een kwart van het BNP is gerelateerd aan het ontginnen van olie en gas en bijna 50% van de totale export zijn petroleumproducten. De afhankelijkheid van de petroleumsector maakt het land kwetsbaar.

De overheid kondigde in 2016 een stimuleringsprogramma aan om de transformatie van de Noorse economie te versnellen, om te kunnen blijven concurreren en om de werkloosheid terug te dringen. De werkloosheid bedroeg 4,1% in december 2017. De Noorse economie draait goed en alles wijst erop dat de werkloosheid nog verder zal dalen. De inflatie steeg van 2016 naar 2017 met 1,9%. De handelsbalans kende in 2017 een overschot van 15,99 miljard euro, een stijging van 12,7% ten opzichte van het vorige jaar.

Door de inkomsten van de olie- en gassector op te sparen heeft Noorwegen ongeveer 848 miljard euro in het petroleumfonds. Jaarlijks werd er 4% van dit fonds overgeheveld om het staatsbudget aan te zuiveren, dit zal naar 3% gaan. Een gunstige fiscale positie en een expansief monetair beleid, met budgettaire stimuleringsmaatregelen en lage rentes, zullen positief bijdragen aan een herstructureringsperiode.

Denemarken:

De laatste 20 jaar is de groei van de productiviteit in de Deense industrie zeer laag geweest in vergelijking met andere landen. Dit is een probleem als men de Deense welvaart en de positie van het land als een van de rijkste landen ter wereld wil behouden. De productiviteitscommissie, die door de Deense regering in 2013 werd samengesteld, heeft 200 aanbevelingen gedaan. Volgens een analyse van de brancheorganisatie DI (Dansk Industri) hebben een reeks initiatieven in het 'Groeipakket 2014' slechts 40% van de aanbevelingen opgevolgd. Één van de aanbevelingen was het aanpassen van de vennootschapsbelasting. Oorspronkelijk bedroeg deze 25%, maar bedraagt in 2016 22%. Verschillende 'think tanks' hebben voorgesteld om de vennootschapsbelasting in 2017 tot 17% en tegen 2025 tot 12% te reduceren.

In 2015 is de privéconsumptie wel met 2,1% gestegen. Door de historisch lage inflatie (0,3% feb. 2016) en de positieve ontwikkeling op de woonmarkt is de economische situatie van de Deense consumenten verbeterd. Men verwacht dat de privéconsumptie in 2016 nog gematigd zal stijgen.

Finland: VOLZET

Volgens de Nordea Bank zal de economische groei in Finland in 2015 zwak zijn. Ook een bescheiden opflakkering van de economie wordt niet verwacht. Nordea voorspelt een groei van 1,3% tegen 2016 en Finland zou het niveau van zijn BBP van 2007 pas opnieuw behalen in 2017. Het grootste risico is dat, als de wereldeconomie opnieuw een grote klap te verwerken krijgt, Finland moeilijkheden kan ondervinden om daarvan de gevolgen te dragen.

Nordea vermeldt verschillende redenen voor de verslechterende economische situatie in Finland:

  • Stijgende belastingen hebben de koopkracht van huishoudens aangetast en sancties tegen en van Rusland wegen op de economie.
  • Onzekerheid over de toekomst maakt huishoudens en bedrijven voorzichtig.
  • Ook de economische daling in Rusland raakt de Finse economie door de nabijheid harder dan de andere Noord-Europese landen.

Zweden:

De Zweedse economie bevindt zich nog steeds in een aanslepende laagconjunctuur met hoge werkloosheidscijfers en een lage inflatie als gevolg.

De zwakke ontwikkeling van de Zweedse export draagt ertoe bij dat ook de industrieproductie blijft dalen.
Dit betekent ook dat de arbeidskosten per geproduceerde eenheid relatief gestegen zijn in 2014. Voor dit jaar verwacht men een grotere buitenlandse vraag naar Zweedse producten (+5,2%), wat de productie ten goede moet komen. De zwakke industrieproductie betekent ook dat de capaciteit niet ten volle wordt benut. Dat wijst op een relatief kleinere investeringsbehoefte.

Zowel in de openbare als in de bouwsector nemen de investeringen niettemin toe. De gezamenlijke investeringen in de economie zouden in 2014 met 4,3% en in 2015 met 7,3% stijgen. Volgens een voorzichtige schatting, die rekening houdt met de huidige lage intresten en hoge spaartegoeden, stijgt de consumptie van de huishoudens in 2014 met 2,5% en het beschikbare inkomen met 2,8%. De uitgaven van de Zweedse bevolking worden echter beïnvloed door onder meer de onzekerheid in het buitenland, de hoge werkloosheid en de discussies rond de afbetalingsregeling op hypothecaire leningen.

De economische vertegenwoordigers zullen u hier graag meer over vertellen en u ondersteunen in uw exportaanpak.
De contactdagen bieden dan ook een uitgelezen moment om met hen te overleggen.

Programma

8.30 tot 17.00 uur: individuele afspraken met de respectievelijke Vlaams-Economisch Vertegenwoordiger (Vlev)

ENKEL OP INSCHRIJVING!

Meer info

Bij Karl Boumans via karl.boumans@voka.be of +32 16 22 26 89 of +32 2 300 58 02

Uiterste inschrijvingsdatum
Deelnameprijs
Gratis, inschrijving per land via: Denemarken Zweden
Organisator
Voka

Dit event is afgelopen

Locatie

Adres

Voka Vlaams-Brabant kantoor Vilvoorde Medialaan 26 1800 Vilvoorde