Maatwerkbedrijven in de circulaire economie

Dat circulaire economie potentieel biedt voor de sector van de maatwerkbedrijven, is een open deur intrappen. Al in 2018 identificeerde het HIVA de circulaire economie als een belangrijke groeisector, die potentieel biedt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo gaat het vaak om arbeidsintensieve en manuele taken die eenvoudig aan te leren zijn.

Heel wat activiteiten die maatwerkbedrijven vandaag doen, hebben trouwens al een sterke link met circulaire economie. Omgekeerde logistiek (vb. decoders terugnemen), sorteren (vb. vloermatten), onderhoud (vb. straatmeubilair), herstellen (vb. werkkledij), herstofferen (vb. meubilair), klaarmaken voor hergebruik… Van daaruit is de stap naar meer circulaire activiteiten klein. Ook andere bestaande activiteiten lenen zich mits wat omkering of aanpassing tot activiteiten voor maatwerkbedrijven: deassembleren ipv assembleren, uitpakken ipv verpakken… Op die manier kunnen (onderdelen van) producten hergebruikt worden.

In deze opleiding zoeken we naar de win-win tussen een sociale en circulaire economie en begeleiden we het maatwerkbedrijf bij de realisatie hiervan.

Voor wie?

Je bent een maatwerkbedrijf en voldoet aan de beschrijving van kmo.

Wat kan je verwachten?

Het gaat over een traject van 6 maanden dat in 2 fasen verloopt.

We starten met twee opleidingssessies voor alle deelnemende maatwerkbedrijven samen, die je toelaat een eerste lijst met relevante circulaire activiteiten op te stellen. Via een individueel coachingtraject van drie sessies werken we vervolgens één of meerdere van deze circulaire ideeën uit tot een realistisch business plan.

Afsluiten doen we opnieuw in een gezamenlijke sessie, met projectpitches en aandacht voor de verdere noden en mogelijkheden.

Hoe pakken we dit aan?

We vangen dit telkens aan vanuit de eigen huidige sterktes en kansen (competenties, materieel, infrastructuur, netwerk, …) van je maatwerkbedrijf. We begeleiden je vanaf de brainstorming tot en met de eerste uitwerking en test van het idee. We zoomen in op een aantal waardeketens (bouw, voeding, verpakking, ..), afhankelijk van de interesse van de deelnemers.

Volgende elementen komen daarbij aan bod:

  • Wat betekent circulaire economie voor maatwerkbedrijven? Welke bijdrage kunnen deze organisaties leveren? Hoe verhoudt zich dat tot de huidige werkzaamheden?
  •  
  • Welke zijn de implicaties voor mijn bedrijfsvoering? Met welke randvoorwaarden moet ik rekening houden en welke processen pas ik best aan? Welke impact heeft dit op de tewerkstelling?
  • Aan de slag! Welke huidige stromen kan ik van lineair omvormen tot circulair? Komt dit dan nog steeds tegemoet aan de noden van mijn klant? Welke nieuwe circulaire activiteiten sluiten aan bij mijn werking en kan ik opstarten?
  • Aan de slag! Welke impact bereik ik met deze strategie? We pitchen de circulaire opportuniteit.