Wijzigingen aan Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing
1. Werkgevers uit de fruit- of groenteteelt konden voor de tewerkstelling van gelegenheidsarbeiders een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen. De uitzendsector, die deze vrijstelling niet kon toepassen, vocht deze fiscale vrijstelling aan bij het Grondwettelijk Hof. Het Hof oordeelde dat de toekenning van dit fiscaal voordeel staatssteun is omdat het slechts van toepassing is op een specifieke sector. Dergelijke staatssteun moet aangemeld worden bij de Europese Commissie, en dat was niet gebeurd. Hierdoor wordt dit belastingvoordeel vernietigd met terugwerkende kracht tot 1 januari 2024. Voor meer informatie neem je best contact op met jouw sociaal secretariaat. 2. Zowel het fiscaal voordeel van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing op de 180 overuren met overwerktoeslag als het fiscale gunstregime van de 120 relance overuren wordt verlengd van 30 juni 2025 tot 31 december 2025. Hiervoor werd door de regering een amendement bij de programmawet ingediend (zie Ontwerp van programmawet in dekamer.be, parlementair document 56K0909). Dit is een tijdelijke oplossing tot de volledige hervorming die wordt vermeld in het regeerakkoord (zie p.18) wordt doorgevoerd.
Werkgevers die getroffen worden door een natuurramp kunnen een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen op het loon van de werknemers die tewerkgesteld zijn in een inrichting die schade heeft geleden. De fiscus publiceerde de Circulaire 2025/C/30 over de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor werkgevers die getroffen worden door een natuurramp met o.m. informatie over de formaliteiten van dit fiscaal voordeel.
Werkgevers die getroffen worden door een natuurramp kunnen een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen op het loon van de werknemers die tewerkgesteld zijn in een inrichting die schade heeft geleden. Een nieuw Koninklijk Besluit verlengt alweer de termijnen voor de vrijstelling in het kader van de twee overstromingen in 2021 in Wallonië. Er is nu ook een aanvraagformulier ter beschikking. Werkgevers kunnen vóór 16 mei 2025 een aanvraag indienen op de website van Wallonie Entreprendre.
Werkgevers uit de fruit- of groenteteelt (Paritair Comité 145.05 en 145.06) kunnen voor de tewerkstelling van gelegenheidsarbeiders een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen. De niet door te storten bedrijfsvoorheffing bedraagt door indexering € 1,27 (aanslagjaar 2026) per uur vermenigvuldigd met het totaal aantal uren gelegenheidsarbeid die worden gepresteerd.
1. Werkgevers die getroffen worden door een natuurramp kunnen een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen op het loon van de werknemers die tewerkgesteld zijn in een inrichting die schade heeft geleden. De koninklijke besluiten, nodig om dit fiscaal voordeel te kunnen toepassen voor de overstromingen in Wallonië van 14 tot 16 juli 2021 en op 24 juli 2021, werden gepubliceerd op 30 en 31 december 2024 in het Belgisch Staatsblad (BS). Werkgevers kunnen nu vóór 14 februari 2025 een aanvraag indienen. Het is echter nog wachten op het formulier, dat nog steeds niet beschikbaar is. Na goedkeuring door de FOD Financiën kan de vrijstelling uiteindelijk worden toegepast. 2. Op 31 december 2024 werd ook het Koninklijk besluit van 20 december 2024 gepubliceerd dat de 'Ploegenarbeid-bis' regeling verduidelijkt. Werkgevers die kiezen voor deze regeling moeten de vrijstelling proportioneel verlagen als het verschil in omvang van het werk tussen opeenvolgende ploegen toeneemt. Hoe groter het verschil, hoe lager de vrijstelling. Het KB van 20 december bepaalt o.m. dat een werkgever die gebruik wil maken van deze regeling, per maand één correctiefactor moet berekenen die geldt voor de hele onderneming. Er worden ook enkele voorbeelden gegeven.