Kaasmakerij De Zuivelarij recupereert restwarmte: “een logische beslissing”

Kaasmakerij De Zuivelarij installeerde met steun van VLAIO een warmte-uitwisselingsysteem dat de warmte van de reststroom kaaswei opvangt en die warmte gebruikt om koude melk op te warmen. Zaakvoerder David De Coster: “Het is ecologisch om die warmte te hergebruiken, maar het is ook gewoon gezond verstand." 

Belgische grillkaas

De Zuivelarij is een jonge kaasmakerij uit Berlare die gespecialiseerd is in Mediterrane zuivelproducten. Zaakvoerder David De Coster is van opleiding kok en begon de kaasmakerij oorspronkelijk als hobby. David: “Ik gaf les aan de hotelschool in Gent en maakte met mijn cursisten soms kaas. Een vriend had de kaas afgegeven aan een marktkraamster en voor ik het wist stond ik kaas te bakken op de markt. De kaas was altijd op, toen is de ondernemer in mij naar boven gekomen.” 

Intussen telt De Zuivelarij 8 medewerkers en is de kaasmakerij vooral bekend voor de Berloumi grillkaas, het Belgische antwoord op de halloumi uit Cyprus. David: “We mochten de naam halloumi niet gebruiken, dus hebben we onze kaas Berloumi gedoopt, een verwijzing naar Berlare en België. Mijn kinderen verzonnen de naam aan de keukentafel.” Naast Berloumi maakt De Zuivelarij ook ricotta en labneh. 

Korte keten

De kaasmakerij hecht veel belang aan een sterke band tussen boer, product en consument. De melk die gebruikt wordt voor de kaas komt van lokale boerderijen die net als De Zuivelarij belang hechten aan duurzaamheid. David: “We maken elk product met melk van één boerderij, we mengen geen melk van verschillende boerderijen. We zijn de kaasmakerij tussen de boer en de consument.” Voor De Zuivelarij betekent ecologisch niet noodzakelijk kleinschalig: “We willen een kaasmakerij zijn met voldoende grootte zodat we de investeringen kunnen doen om ecologisch en kwaliteitsvol te werken.” 

© De Zuivelarij

Gezond verstand 

“De investering in een warmtewisselaar was een logische beslissing. Ik zag elke productiedag 10.000 liter vloeistof – in ons geval kaaswei – van 60 graden naar buiten gaan terwijl we op datzelfde moment melk moesten opwarmen van 3 naar 35 graden. Het is ecologisch om die warmte te hergebruiken, maar het is ook gewoon gezond verstand. Je hoeft geen ingenieur te zijn om te weten dat dit ecologischer en economischer is.” 

Voor een jong bedrijf is de investering een grote kost, maar David twijfelde niet: “Dit soort ecologische investeringen verdien je op termijn altijd terug. Door deze investering gebruiken we nu per liter verwerkte melk twee vijfden minder gas. Ik heb nog nooit zo graag naar mijn energiefactuur gekeken (lacht). Naast de lagere energiefactuur zorgde het er ook voor dat we een andere grote investering in een stoominstallatie niet moeten doen omdat we terug voldoende warmtecapaciteit hebben.”  

Dit soort ecologische investeringen verdien je op termijn altijd terug. Door deze investering gebruiken we nu per liter verwerkte melk twee vijfden minder gas. Ik heb nog nooit zo graag naar mijn energiefactuur gekeken.

David De Coster
Zaakvoerder De Zuivelarij

Ook voor kleinere bedrijven

“De steun van VLAIO was heel belangrijk voor ons omdat we als jong en snelgroeiend bedrijf ook veel andere productie-investeringen moeten doen. Dankzij de steun konden we ook de ecologische investeringen doen. Ik zou elke ondernemer aanraden om te kijken wat mogelijk is. We zijn een betrekkelijk klein voedingsbedrijf. Maar ook als je als klein bedrijf een mooi project hebt, kan je aanspraak maken op subsidies en ondersteuning van VLAIO.”

 

Ook duurzame plannen? 

Heeft jouw onderneming ook plannen om te investeren in een duurzame technologie of energie-efficiënte oplossing? Investeer nu met steun van VLAIO.

Check of jouw technologie in de technologieënlijst van de ecologiepremie+ staat.

Wil je een andere technologie gebruiken of kom je niet in aanmerking voor de ecologiepremie+? Check dan of je in aanmerking komt voor de GREEN investeringssubsidie.

vlaio.be/ecologiesteun

 
 

Maak jouw afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur 

Wil je je plannen aftoetsen? Maak een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur om je plannen te bespreken via vlaio.be/afspraak

 
 

Ontdek de expertise van het VLAIO Netwerk

Op zoek naar coaching, advies of begeleiding op maat van jouw bedrijf? Zoek je een klankbord voor je plannen of wil je jouw netwerk uitbouwen? Duik snel in de schat aan individuele- of groepstrajecten van het VLAIO Netwerk! 

Snel naar de expertisedatabank