Ook 2024 brengt grote veranderingen in het domein van cybersecurity

Publicatiedatum

Investeren in cyberveiligheid blijft ook in 2024 een must. Cybercriminelen zitten immers niet stil en gaan steeds innovatiever te werk. Zo maken ze bij cyberaanvallen bijvoorbeeld steeds meer gebruik van artificiële intelligentie. De oplossing is niet eenvoudig. Eén gevaar afdekken is immers niet voldoende. Vlaamse ondernemingen hebben daarom nood aan een cybersecuritybeleid op maat, waarbij zowel aandacht gaat naar technische maatregelen, interne procedures als sensibilisering van de werknemers. Een degelijk plan stelt de onderneming in staat om meteen te handelen bij een cyberdreiging of –aanval.  

VLAIO en partnerorganisaties brachten de voorbije jaren al heel wat acties in stelling om de weerbaarheid van ondernemingen tegen cyberaanvallen te versterken. In 2024 wordt dit verdergezet! Breng jij ondernemingen mee op de hoogte van onze begeleiding en steun? 

Er zijn nog altijd ondernemers die het cyberveiligheidsrisico en de mogelijke impact van een cyberinval onderschatten. Dat zijn echt niet alleen de kleine kmo’s. Ze denken dat het hun buur misschien kan overkomen, maar dat zij wel door de mazen van het net zullen glippen. 

Jeroen Fiers
VLAIO adviseur digitalisering

Een kompasbijdrage van Pieter Philippaerts en Wouter Joosen (KU Leuven – DitriNet) wijst op de veranderingen in het cyberdreigingslandschap voor het aankomende jaar. Een belangrijke factor daarin is de impact van artificiële intelligentie (AI). De automatisering door AI wordt een drijvende kracht achter een ongekende schaal van cyberaanvallen. Diezelfde technieken kunnen echter ook gebruikt worden om dergelijke aanvallen af te slaan. Meer en meer ondernemingen krijgen ook door klanten eisen rond cyberveiligheid opgelegd. De evoluties inzake wetgeving en reglementering (bijvoorbeeld de NIS2-richtlijn) zullen dit enkel nog versterken. 

Inzetten op cybersecurity zorgt dus voor businesscontinuïteit en risicomanagement. Het geeft een onderneming veerkracht en een professionele uitstraling. Onmisbaar voor een toekomstgerichte onderneming. 

Advies, begeleiding en steun voor cybersecurity 

Zoekt een onderneming in jouw stad of gemeente ondersteuning om te werken aan de cyberveiligheid van haar organisatie? De VLAIO bedrijfsadviseurs of de experten uit het VLAIO Netwerk helpen hen op de goede weg via onder andere lerende netwerken, masterclasses en infosessies. Kleine en middelgrote ondernemingen krijgen in de kmo-portefeuille een hoger steunpercentage voor het inkopen van advies en opleiding rond cybersecurity. De dienstverleners binnen de cybersecurity verbetertrajecten kunnen kmo’s en maatwerkbedrijven dan weer ondersteunen bij het duurzaam versterken van hun cyberveiligheid. 

 

Verwijs ondernemers door naar www.vlaio.be/cybersecurity. Daar vinden ze alles over hoe VLAIO en haar partnerorganisaties ondernemingen in dit domein adviseren, begeleiden en financieel ondersteunen. 

 

Delen: