Gewijzigde maatregelen

Bedrijven die willen investeren in intellectuele eigendomsrechten kunnen een beroep doen op subsidies en fiscale voordelen.

Er is terug budget voor het SME-Funds voor het aanvragen van subsidies voor merken en modellen (voucher 1), octrooien (voucher 2) en kwekersrechten (voucher 3). Deze vouchers kunnen dan ook terug aangevraagd worden tot 5 december 2024 of tot uitputting van de middelen.

Werknemers die minstens 50% tewerkgesteld zijn in de privésector in Vlaanderen hebben het recht om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon in het kader van het systeem ‘Vlaams opleidingsverlof’ (VOV). De Vlaamse overheid vergoedt deze opgenomen VOV-uren aan de werkgever onder bepaalde voorwaarden.

Het loonplafond voor het schooljaar 2024-2025 wordt naar jaarlijkse gewoonte geïndexeerd. Werknemers die Vlaams opleidingsverlof opnemen hebben sinds 1 september 2024 recht op de uitbetaling van hun normale loon, tot een plafond van € 3.641 bruto per maand.

Een aantal steden/gemeenten trachten het ondernemerschap te ondersteunen door het verstrekken van subsidies. Ter illustratie worden hier een aantal voorbeelden opgesomd.

Wil je een product- of procesinnovatie implementeren in jouw industriële kmo dan kan je bij stad Antwerpen een subsidie van maximum € 100.000 bekomen voor de investeringsuitgaven. Het project moet een vernieuwing zijn met positieve impact op energie-efficiëntie, op duurzaamheid of op de digitalisering van je onderneming. Indienen kan tot 4 november (12u). Alle voorwaarden kan je nalezen op de website Financiële steun van de stad voor innovatie van producten of bedrijfsprocessen in de industrie.

De Vlaamse overheid kan marktconforme waarborgen van meer dan € 1,5 miljoen verstrekken voor de financiering (kredieten, leasing, factoring) aan ondernemingen. Onder bepaalde omstandigheden kan, naast het verlenen van de waarborg, ook worden geïnvesteerd in de onderneming.

Vanaf 1 oktober 2024 verhoogt het maximumbedrag van de Waarborgregeling tot 1,5 miljoen euro naar € 2,25 miljoen. Hierdoor wordt ook het minimumbedrag van deze maatregel verhoogd naar méér dan € 2,25 miljoen.

Kmo's en grote ondernemingen die geen financieringsovereenkomst kunnen afsluiten door een gebrek aan voldoende waarborgen, kunnen bij 'financiële instellingen erkend als waarborghouder', tot 75% van de verbintenissen laten waarborgen door de Vlaamse overheid. Dit tot een maximum bedrag van € 1,5 miljoen. Ook voor bepaalde leasingcontracten geldt deze regeling.

Vanaf 1 oktober 2024 verhoogt het maximumbedrag naar € 2,25 miljoen voor waarborgen t.e.m. 5 jaar. Voor waarborgen langer dan 5 jaar t.e.m. 10 jaar bedraagt het maximumbedrag € 1,125 miljoen. Het bedrag voor de automatische beslissingsbevoegdheid wordt eveneens verhoogd tot € 1,125 miljoen.